Τετάρτη 15 Απριλίου 2009

LIVERPOOL 15 APRIL 1989

You'll Never Walk Alone

When you walk through a storm
Hold your head up high,
And don't be afraid of the dark.
At the end of
a storm,
There's a golden sky,
And the sweet silver song of a lark.
Walk on throug
h the wind, Walk on through the rain,
Though your dreams be tossed and blown...
Walk on, walk on, with hope in your heart,
And you'll never walk alone... You'll never walk alone.
Walk on, wa
lk on, with hope in your heart,
And you'll never walk alone...
You'll never walk alone.




Η τραγωδία του Χίλσμπορο

Μια από τις μεγαλύτερες τραγωδίες στην ιστορία του Αγγλικού ποδοσφαίρου και η μεγαλύτερη στην ιστορία της Λίβερπουλ αφού 95 οπαδοί της βρήκαν φρικτό θάνατο. Μια τραγωδία που ήρθε μόλις δύο ημέρες μετά την απόφαση της ΟΥΕΦΑ να επιτρέψει την επάνοδο των Αγγλικών ομάδων στα Ευρωπαϊκά κύπελλα μετά τα γεγονότα του Χέιζελ.

Ο εφιάλτης χτύπησε για 2η φορά μέσα σε 4 χρόνια, δείχνοντας ότι η μοίρα δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει τους λογαριασμούς της με την ομάδα του μεγάλου λιμανιού που έμοιαζε να καταδιώκεται από μια βαριά κατάρα.

Ήταν Σάββατο 15 Απριλίου του 1989. Στο στάδιο Hillsborough έδρα της Shefield Wednesday , η Λίβερπουλ αντιμετώπιζε τη Nottingham Forrest, στον ένα από τους δύο ημιτελικούς του κυπέλλου Αγγλίας. Λίγο πριν από την έναρξη του αγώνα από μια μικρή πόρτα άρχισαν να συρρέουν υπεράριθμοι φίλαθλοι στο βόρειο πέταλο του γηπέδου, όπου ήταν οι συγκεντρωμένοι οι οπαδοί της Λίβερπουλ. Υπολογίζεται ότι μπήκαν πάνω από 3000 άτομα επιπλέον του ορίου χωρητικότητας. Το φρικτό αποτέλεσμα ήταν να υποχωρήσουν τα προστατευτικά κιγκλιδώματα μεταξύ εξέδρας και αγωνιστικού χώρου με συνέπεια να δημιουργηθεί πανικός. Άνθρωποι ποδοπατήθηκαν, ασφυκτιούσαν, πέθαναν. Ο αγώνας διεκόπη στο 6ο λεπτό και μπροστά τις κάμερες του BBC που μετέδιδε το ματς η παρέλαση της φρίκης και του θανάτου άρχιζε. Οι εικόνες έκαναν το γύρο του κόσμου έδειχναν ασθενοφόρα να πηγαινοέρχονται, φιλάθλους να περιφέρονται άσκοπα στο τεραίν, φορεία με νεκρούς και τραυματίες (ακόμα και τα πανώ χρησιμοποιήθηκαν ως φορεία), πανικόβλητα άτομα να σκαρφαλώνουν στο πάνω διάζωμα για να σωθούν και αστυνομικούς να πελαγοδρομούν στην προσπάθεια τους να βοηθήσουν.

Τελικός απολογισμός 95 νεκροί στην πλειοψηφία τους παιδιά και πάνω από 200 τραυματίες με συντριπτικά κατάγματα του κρανίου ή του θώρακα, εσωτερική αιμορραγία ή βαθιά τραύματα από τα γαμψά σιδερένια κάγκελα που μπήκαν στο σώμα τους.

Αναμφισβήτητα η εισροή των υπεράριθμων οπαδών πολλοί από τους οποίους είχαν πλαστά εισιτήρια δημιούργησε την τραγωδία. Η αστυνομία του νότιου Yorkshire παραδέχθηκε ότι αυτή ήταν που είχε ανοίξει την μοιραία πόρτα και μπήκαν οι οπαδοί. Ο φύλακας του σταδίου Jack Stone είπε σε εφημερίδα ότι ο ίδιος όχι μόνο είχε αρνηθεί να ανοίξει η μήκους 5 μέτρων πόρτα αλλά και ότι είχε προειδοποιήσει την αστυνομία για το τι θα επακολουθούσε. Ο φίλαθλος Stefan Mitton δήλωσε στο ΒΒC ότι είδε δύο αστυνομικούς να ανοίγουν την πύλη παρά τις μάταιες εκκλήσεις του φύλακα.

Η πόλη του Λίβερπουλ κήρυξε επίσημο εβδομαδιαίο πένθος ενώ η ομώνυμη ομάδα ανέβαλε επ’αόριστον τους αγώνες της. Το επόμενο Σάββατο με τους ΄΄κόκκινους΄΄ να απέχουν ακόμα από τους αγώνες , η Άρσεναλ μαζί με την Έβερτον ανέβαλαν τους αγώνες τους σε ένδειξη συμπαράστασης στο δράμα της Λίβερπουλ. Εκείνη την ημέρα περισσότεροι από μισό εκατομμύριο άνθρωποι απέδωσαν φόρο τιμής στην τραγωδία, κατά τη διάρκεια τω αγώνων της 35ηςAnfield, Hillsborough και City Ground κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή εις μνήμην των άτυχων φιλάθλων. Και στις 3 πόλεις της Αγγλίας άναψαν οι κόκκινοι σηματοδότες των δρόμων και τα αυτοκίνητα σταμάτησαν ενώ ηχούσαν πένθιμα οι καμπάνες των εκκλησιών. αγωνιστικής του πρωταθλήματος. Όλα τα παιχνίδια άρχισαν στις 15:06 ώρα Βρετανίας ακριβώς δηλαδή την ώρα που σταμάτησε ο μοιραίος αγώνας. Στη σέντρα των γηπέδων

Tα γήπεδα. Anfield Road και Goodison Park ενώθηκαν συμβολικά με μια αλυσίδα που σχημάτισαν χιλιάδες κασκόλ της Λίβερπουλ και της Έβερτον. Παρά το γεγονός της ΄΄αιώνιας΄΄ διαμάχης μεταξύ των δύο ομάδων οι οπαδοί τους ενώθηκαν για να απομείνουν ένα ύστατο φόρο τιμής στους άτυχους συμπολίτες τους , που είχαν ξεψυχήσει στις εξέδρες του Hillsborough μια εβδομάδα πριν. Επίσης 200000 κόσμου συγκεντρώθηκαν μέσα και έξω από το μοναδικό γήπεδο που δεν θα διεξαγόταν αγώνας το Anfield Road. Την επόμενη μέρα Κυριακή απόγευμα 500000 λαού μαζεύτηκαν στο μνημόσυνο τραγουδώντας το ΄΄YOU’LL NEVER WALK ALONE΄΄ σε ένα μαυροφορεμένο Merseyside. Η Λίβερπουλ κατέθεσε το ποσό των 170000 δολαρίων σε ένα λογαριασμό που άνοιξε για τα θύματα και μέχρι την επόμενη μέρα οι καταθέσεις είχαν φτάσει τα 1,2 εκατομμύρια δολάρια.

Τα μέτρα ασφαλείας που πήρε η τότε πρωθυπουργός της Βρετανίας Μάργκαρετ Θάτσερ ήταν άμεσα. Κατήργησε τα κιγκλιδώματα που μετέτρεπαν τα γήπεδα σε κλουβιά και τι θέσεις των ορθίων. Η Λίβερπουλ αν και δέχτηκε πρόταση από την Αγγλική ποδοσφαιρική ομοσπονδία να δώσει το παιχνίδι με τη Νότιγχαμ στις 7 Μαϊου με συνέπεια να μετατεθεί ο τελικός στις 20 συζητούσε το ενδεχόμενο να αποχωρήσει από το θεσμό ως ένδειξη συμπαράστασης στους νεκρούς. Τελικά ύστερα από πιέσεις των οπαδών η ομάδα επέστρεψε στο κύπελλο αποφασισμένη να το κατακτήσει και να το αφιερώσει στα θύματα. Και έτσι έγινε. Κέρδισε 3-1 στον ημιτελικό του Old Trafford και έτσι έφτασε στο τελικό του Wembley απέναντι στη συμπολίτισα της Έβερτον. Οι ΄΄κόκκινοι΄΄ κερδίζουν 3-2 στην παράταση τηρώντας έτσι την υπόσχεση τους.

Στις 3.06 στις 15 Απριλίου κάθε χρόνο χιλιάδες οπαδοί της Λίβερπουλ από όλο τον κόσμο σταματούν για μια στιγμή από την καθημερινή τους ζωή και θυμούνται τους 96 οπαδούς που πέθαναν στο Hillsborough στην καταστροφή του 1989.

Ήταν η πιο δυσάρεστη μέρα του χρόνου για πολλούς οπαδούς της Λίβερπουλ. Παρά όλα αυτά, δεν ήταν η μοναδική μέρα που πολλοί φίλαθλοι σταματούν για μια στιγμή για να θυμηθούν ένα μεγάλο μέρος από ποδοσφαιρόφιλους που πήγαν να παρακολουθήσουν ένα ματς αλλά δεν γύρισαν ποτέ.

Τα ονόματα των θυμάτων αναγράφονται σε ειδικό μνημείο έξω από το Anfield Road μαζί με τις ηλικίες των ανθρώπων που πλήρωσαν με τη ζωή τους τη λαχτάρα να δουν από κοντά την αγαπημένη τους ομάδα.

Το Hillsborough Memorial

Το ΄΄Hillsborough Memorial΄΄ δίπλα στις πύλες του Shankly είναι ένα μνημείο που αποτελείται από 2 στήλες με τα ονόματα των νεκρών και στη μέση μια άσβηστη φλόγα που συμβολίζει την άσβηστη μνήμη του Hillsborough. Καθημερινά περαστικοί και επισκέπτες αποθέτουν προσωπικά αντικείμενα με αφιέρωση για τα θύματα της μεγάλης τραγωδίας.

BINTEO :







Κατηγορία:

Για τους συντάκτες:

Και Τα Μυαλά Μας Κόκκινα Βαμμένα...
Ακολουθήστε μας μέσω Facebook , Twitter , Youtube, olympiacos-blog-tube και RSS

ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ BLOG

ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ BLOG ΕΙΝΑΙ Η ΣΥΛΛΟΓΗ ΚΑΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ EIΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΔΙΑΦΟΡΑ Μ.Μ.Ε. ΠΟΥ AΦΟΡΟΥΝ ΤΟ ΘΡΥΛΟ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΟΜΟΪΔΕΑΤΩΝ ΜΑΣ. ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΟΥΤΕ ΕΙΜΑΣΤΕ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ & ΔΕΝ ΑΠΟΣΚΟΠΟΥΜΕ ΣΕ ΚΕΡΔΟΣ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ BLOG

free counters
Μέσα κοινωνικής δικτύωσης και RSS του Blog :