Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011

ΚΑΒΒΑΘΑ: ΘΕΛΕΙΣ ΤΟ ΚΑΤΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ


Οι «παλιές» στην ομάδα βόλεϊ Γυναικών του Ολυμπιακού, μετριούνται πλέον στα δάχτυλα του ενός χεριού, με τις ανακατατάξεις που έγιναν. Αυτές είναι, όμως και ο συνδετικός κρίκος της νέας γενιάς με την κορυφαία στιγμή του τμήματος, την κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας στη Σάμο.

Στη δεύτερη σεζόν της στον Ολυμπιακό, η Αννα Καββαθά αναγνωρίζει ότι η 16η Απριλίου υπήρξε ορόσημο, όχι μόνο για την ομάδα αλλά και την ίδια.

«Στη Σάμο νιώσαμε πραγματικά πως παίζουμε στον Ολυμπιακό και μπορώ να πω ότι πλέον αισθάνομαι ΓΑΥΡΟΣ» ξεκαθάρισε η 24χρονη μπλόκερ, που πλέον δεν περιορίζει τους στόχους της σε τίποτα λιγότερο από την κορυφή.

Άννα, μεγάλο ρόλο στην απόφασή σου να μείνεις στον Ολυμπιακό έπαιξε η συνάντησή σου με τον πρόεδρο του Ερασιτέχνη, Μιχάλη Κουντούρη. Για ποιο λόγο;

Επειδή μου έδωσε την εντύπωση ότι είναι άνθρωπος που μπορείς να εμπιστευθείς και έχει δείξει ότι προσπαθεί. Υπάρχει μεγάλη βελτίωση. Ήταν να παίξουμε σε άλλο γήπεδο και τελικά μείναμε στο Ρέντη. Είναι δίπλα μας, ήρθε και μας είδε στο πρώτο παιχνίδι. Πέρσι ήταν πιο απρόσωπα τα πράγματα. Είχαν αναλάβει κάποιοι άνθρωποι προσωρινά, για να βγάλουν τον Ολυμπιακό από τα δύσκολα. Φέτος γίνεται μία συγκροτημένη προσπάθεια.

Και ποιο θεωρείς ότι είναι το αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας;

Ότι φτιάξαμε μία ανταγωνιστική ομάδα, η οποία να μπορεί να συντηρηθεί παράλληλα.

Η μείωση στο μπάτζετ και το γεγονός ότι φέτος δεν αποκτήθηκαν σταρ, όπως η Ογκνιένοβιτς και η Κόλεβα, επιβάλλει αναθεώρηση των στόχων;

Όχι απαραίτητα. Στον αθλητισμό δεν είναι μόνο να έχεις καλούς αθλητές. Όλα είναι ρευστά. Είναι ο προπονητής, η σχέση με τους συναθλητές σου, η προσωπική προσπάθεια. Δουλεύουμε πολύ, ο προπονητής μας βοηθάει, υπάρχει καλό κλίμα και σιγά σιγά «δένουμε» σαν ομάδα. Το θέμα είναι να είμαστε ανταγωνιστικό σύνολο, να δίνουμε το καλύτερο και ό,τι καταφέρουμε, καταφέραμε.

Πώς είναι το κλίμα στην ομάδα;

Πάρα πολύ καλό. Με την Δήμητρα (σ.σ. Γιακουμή) είμαστε μαζί από πέρσι, έχουμε ζήσει πολλές ιδιαίτερες στιγμές όπως η κατάκτηση του Κυπέλλου αλλά και δυσκολίες που μας έφεραν κοντά. Ηξερα και άλλες κοπέλες από παλιά, όπως την Στέλλα (σ.σ.: Χριστοδούλου) και την Σοφία (σ.σ.: Κοσμά) με τις οποίες ήμασταν μαζί στην Εθνική, ενώ και η Αθηνά (σ.σ.: Δηλαβέρη) ήταν γνωστή… φυσιογνωμία, μετά από τόσα χρόνια στα γήπεδα. Πάντως, πρέπει να ρωτήσεις τον κόουτς πώς αντέχει να διαχειρίζεται 12 γυναίκες (σ.σ. γέλια). Δεν είναι το ίδιο να δουλεύεις με άνδρες, νομίζω ότι για εκείνον ίσως θα ήταν πιο εύκολη η συνεργασία μαζί τους.

Εκείνος, πάντως, δηλώνει ότι σας… αντέχει. Πώς είναι, αλήθεια, η συνεργασία με τον Τέλη Σωτήρχο;

Είναι πολύ καλό άτομο. Ισορροπημένος και ήρεμος. Τα πάει μια χαρά με τις κοπέλες και μας έχει αντέξει μέχρι τώρα. Είναι πρόθυμος να μας βοηθήσει και να δουλέψει μαζί μας. Ο προπονητής είναι πολύ σημαντικό στοιχείο σε μία ομάδα αλλά πρώτα πρέπει να θέλεις εσύ να είσαι καλή σε αυτό που κάνεις. Εκείνος μπορεί να σε παροτρύνει και να σε βοηθήσει να το πετύχεις. Μέχρι στιγμής έχουμε παίξει δύο παιχνίδια, μας είχε δώσει τις κατάλληλες συμβουλές και μας είχε προετοιμάσει για αυτό που θα αντιμετωπίζαμε και έτσι καταφέραμε να κερδίσουμε και τα δύο.

Πρόσφατα επέστρεψε στην ομάδα η Εύη Κυριακίδου και πλέον ο Ολυμπιακός διαθέτει τέσσερις κεντρικές, από τις οποίες οι δύο μόνο θα ξεκινούν στο βασικό σχήμα. Σε επηρεάζει αυτό;

Μία ομάδα αποτελείται από 12 αθλήτριες και κατά την διάρκεια της χρονιάς και θα δώσει 25 με 30 παιχνίδια σε όλες τις διοργανώσεις. Όλες θα πάρουμε ευκαιρίες. Ποτέ ένας αθλητής δεν μπορεί να είναι σε κάθε παιχνίδι στο 100% και για αυτό χρειάζεται να είμαστε όλες έτοιμες να συνεισφέρουμε. Η μία θα βοηθά την άλλη. Εξάλλου, ο υγιής ανταγωνισμός βοηθάει να βελτιώνεσαι. Όταν συνεργάζεσαι με έμπειρες αθλήτριες, μαθαίνεις πολλά. Βλέπεις πώς θα γίνεσαι καλύτερη.

Κρίνεις από προσωπική εμπειρία;

Κάπως έτσι ήταν και πρόπερσι, όταν ήμουν στο Μαρκόπουλο και είχα μπροστά μου την Γκαραγκούνη και την Ζούκοβα. Πού να πάω; Ο προπονητής με έβαζε πίσω, στην άμυνα, αλλά αυτές οι παραστάσεις που πήρα με βοήθησαν στη συνέχεια.

Θεωρείς ότι κάποιες ομάδες έχουν προβάδισμα φέτος;

Το Μαρκόπουλο και η ΑΕΚ έχουν ρίξει περισσότερα λεφτά από τις άλλες ομάδες. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει πως θα δέσουν άμεσα. Ο Ολυμπιακός δεν έκανε τόσο μεγάλη επένδυση, αλλά στον χώρο του αθλητισμού δεν ξέρεις πως θα εξελιχθούν τα πράγματα. Τα χρήματα από μόνα τους δεν σημαίνουν κάτι.

Παρόλα αυτά, απέναντι στο Μαρκόπουλο, που είναι από τα φαβορί, ο Ολυμπιακός πήρε μία σχετικά άνετη νίκη.

Ήμασταν πιο συγκεντρωμένες στα κρίσιμα σημεία και λειτούργησε πολύ καλά το μπλοκ και η άμυνα. Το Μαρκόπουλο έκανε πολλά λάθη, αλλά εμείς νικήσαμε γιατί το αξίζαμε. Σε κάθε παιχνίδι πρέπει να διεκδικείς το καλύτερο. Να μπαίνεις μέσα με στόχο να νικάς. Για αυτό χρειάζεται ένας συνδυασμός εμπειρίας και νεανικής φρεσκάδας, την οποία μας προσφέρει το μείγμα από τις παλιές και νέες αθλήτριες. Ο φετινός Ολυμπιακός διαθέτει και έμπειρες και ταλαντούχες παίκτριες που γουστάρουν αυτό που κάνουν. Ολες κάνουμε πολλές θυσίες για να είμαστε εδώ και να κάνουμε αυτό που μας αρέσει.

Την παρούσα φάση το πρωτάθλημα βρίσκεται σε διακοπή λόγω του προολυμπιακού τουρνουά. Υπάρχουν οφέλη από αυτή;

Στην Εθνική τα κορίτσια θα κάνουν πολλή δουλειά και θα γυρίσουν πιο έτοιμες μέσω των προπονήσεων και των αγώνων που θα δώσουν. Οι υπόλοιπες πρέπει να εκμεταλλευτούμε το ρεπό για να δουλέψουμε και να διορθώσουμε κάποια πράγματα.

Ανακεφαλαιώνοντας, είσαι ευχαριστημένη από τις πρώτες εμφανίσεις στο πρωτάθλημα;

Έχουμε κάνει ένα καλό ξεκίνημα και ο χρόνος που περνάει λειτουργεί υπέρ μας. Κάθε παιχνίδι είναι σημαντικό και αυτή τη στιγμή έχουμε δύο νίκες. Διαθέτουμε χρόνο λόγω της διακοπής και πρέπει να τον εκμεταλλευτούμε για να γίνουμε καλύτερες. Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, αν και για μένα το ξεκίνημα έγινε στην Σάμο. Θέλω να ξαναζήσω τέτοιες στιγμές. Όταν έχεις κατακτήσει έναν τίτλο, μετά θες το κάτι παραπάνω.

Πόσο μάλλον, φαντάζομαι, όταν η επιτυχία έρχεται εν μέσω μεγάλων δυσκολιών.

Δεν θέλω να σκέφτομαι τα περσινά προβλήματα… Είχαμε μία καλή ομάδα, αλλά τα οικονομικά προβλήματα ανέτρεψαν τα πάντα. Έφυγε η Τσερντσέβιτς, η Γιακουμή είχε προβλήματα με τα δικαστήρια και έπαιξε τελικά τον Δεκέμβριο. Κάθε φορά που παίζαμε κάναμε και μία αλλαγή. Προσπαθούσαμε να καλύψουμε το κενό με αλχημείες. Παρόλα αυτά μείναμε μέσα στους στόχους μας μέχρι το τέλος.

Και από αυτούς τους στόχους ο Ολυμπιακός κατέκτησε το Κύπελλο αλλά δεν κατάφερε να πάρει το πρώτο πρωτάθλημα της ιστορίας του, παρότι είχε προβάδισμα σχεδόν μέχρι τον «τερματισμό».

Το πρωτάθλημα το χάσαμε λόγω της δικής μας κακής εμφάνισης στο τελευταίο ματς με τον Παναθηναϊκό αλλά ουσιαστικά έφταιγε η ήττα μας στο Μαρκόπουλο, την προτελευταία αγωνιστική. Για αυτό και είχαμε δει το φετινό μεταξύ μας παιχνίδι διαφορετικά. Όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα, στο τελευταίο παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό κρινόταν ο τίτλος. Όταν όλα εξαρτώνται από ένα ματς, υπάρχει τεράστια πίεση. Αυτό έπαιξε τον καθοριστικό ρόλο, όχι ότι παίζαμε με τον Παναθηναϊκό.

Από την πλευρά σου τι μπορείς να εγγυηθείς για τις φετινές αναμετρήσεις με τον Παναθηναϊκό;

Θα τις κοιτάξουμε στα μάτια και όλα θα κριθούν εκ του αποτελέσματος στο τέλος. Δεν μπορείς να αφήνεις το παρελθόν να επηρεάζει το μέλλον.

Και πώς θα νιώσεις που θα έχεις αντίπαλο την ξαδέλφη σου, Ελένη Κουτσιβίτη;

Όταν μπαίνεις μέσα στο γήπεδο δεν καταλαβαίνεις τίποτα. Παίζεις το παιχνίδι σου και είσαι μία χαρά. Εξι χρόνια στην Α1 τη μία χρονιά είμαι συμπαίκτρια με κάποια, την άλλη αντίπαλος. Αυτά είναι μέσα στο παιχνίδι. Βέβαια, πέρσι η ξαδέλφη μας την έκανε, ως παίκτρια του Μαρκόπουλου, αλλά φέτος μπορεί να είναι η σειρά μου (γέλια).

Δεν ήταν όλες οι στιγμές δύσκολες την περασμένη σεζόν. Στο τέλος ο Ολυμπιακός πήρε τον πρώτο τίτλο του, το Κύπελλο στη Σάμο.

Η συγκεκριμένη ήταν απίστευτη εμπειρία. Με το Κύπελλο «ξεχάσαμε» όλα τα προβλήματα που περάσαμε. Είναι κάτι ξεχωριστό στην καριέρα ενός αθλητή να κατακτά τον πρώτο του τίτλο και να είναι παράλληλα και ο πρώτος του Ολυμπιακού. Ήταν ιδιαίτερος τίτλος από όλες τις απόψεις

Και μπροστά σε ένθερμο κοινό…

Όταν βλέπεις τον κόσμο να σε υποστηρίζει, αποκτάς επιπλέον κίνητρο. Στην Σάμο έζησα τις καλύτερες στιγμές της αθλητικής μου καριέρας. Από την αρχή ο κόσμος ήταν στο πλευρό μας. Αρκετοί μας υποδέχτηκαν στο αεροδρόμιο, μας ακολούθησαν στο ξενοδοχείο, ήρθαν στην προπόνηση και μετά στον αγώνα δεν σταμάτησαν λεπτό να μας εμψυχώνουν. Νικήσαμε και μετά, με το Κύπελλο. πήγαμε στον τοπικό Σύνδεσμο όπου ζήσαμε μοναδικές στιγμές. Στη Σάμο ένιωσα πραγματικά πως παίζω στον Ολυμπιακό και μπορώ να πω ότι πλέον αισθάνομαι ΓΑΥΡΟΣ.

Θεωρείς ότι έχεις αποκομίσει και άλλα κέρδη παίζοντας βόλεϊ;

Βλέποντας τις καταστάσεις που υπάρχουν σήμερα στον αθλητισμό, θεωρώ ότι ωρίμασα. Σε συνδυασμό και με τα περσινά, νιώθω πιο δυνατή. Παλιά νόμιζα πως θα ήταν εύκολο να παίζω βόλεϊ και να σπουδάζω, στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας - Διατροφής, αλλά συνειδητοποίησα πως δεν περνάς 20 μαθήματα μόνο με την καλή διάθεση. Στρώθηκα στο διάβασμα γιατί αυτό που σπουδάζω μου αρέσει και θέλω κάποια στιγμή να ασκήσω το επάγγελμα. Στο βόλεϊ υπάρχει ημερομηνία λήξης και πρέπει να κοιτάς και άλλα πράγματα αν θες να έχεις εξέλιξη σαν άνθρωπος.

Σε ενδιαφέρει να ασχοληθείς με την κλινική διαιτολογία. Για ποιο λόγο;

Μου αρέσει πολύ. Δεν βγάζεις απλά μία δίαιτα, αλλά έχεις την δυνατότητα να βοηθήσεις κάποιους ανθρώπους με προβλήματα υγείας να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους. Το να κάνεις κάποιον να αλλάξει τον τρόπο ζωής του είναι το πιο δύσκολο αλλά και το πιο ενδιαφέρον.
Κατηγορία:

Για τους συντάκτες:

Και Τα Μυαλά Μας Κόκκινα Βαμμένα...
Ακολουθήστε μας μέσω Facebook , Twitter , Youtube, olympiacos-blog-tube και RSS

ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ BLOG

ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ BLOG ΕΙΝΑΙ Η ΣΥΛΛΟΓΗ ΚΑΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ EIΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΔΙΑΦΟΡΑ Μ.Μ.Ε. ΠΟΥ AΦΟΡΟΥΝ ΤΟ ΘΡΥΛΟ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΟΜΟΪΔΕΑΤΩΝ ΜΑΣ. ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΟΥΤΕ ΕΙΜΑΣΤΕ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ & ΔΕΝ ΑΠΟΣΚΟΠΟΥΜΕ ΣΕ ΚΕΡΔΟΣ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ BLOG

free counters
Μέσα κοινωνικής δικτύωσης και RSS του Blog :