Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2016

ΑΝΑΛΥΟΝΤΑΣ... ΤΟΝ ΝΕΟ ΜΠΑΣΚΕΤΙΚΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ!


Το ρεπορτάζ στον Ολυμπιακό τρέχει καθημερινά. Οι ερυθρόλευκοι συνεχίζουν την προετοιμασία τους και ήδη έχουν πραγματοποιήσει τρία φιλικά με τον Απόλλωνα Πατρών, το Λαύριο και τον Αρη.

Ο πρωταθλητής Ελλάδας δείχνει να βαδίζει σε σωστά μονοπάτια, όμως το θέμα είναι να μιλήσουν οι ειδικοί γι’ αυτό. Και ποιοι είναι πιο ειδικοί από τους τεχνικούς των αντιπάλων που αντιμετώπισε ο Θρύλος;

Ο «Γαύρος» επικοινώνησε με τον Γιάννη Σερέλη του Λαυρίου και τον Κώστα Μέξα του Απόλλωνα της Πάτρας και ζήτησε και από τους δύο να... αποκρυπτογραφήσουν το νέο Ολυμπιακό.

Πρώτος τη… σκυτάλη της ενημέρωσης σχετικά με το τι θα δούμε φέτος από την ομάδα του Γιάννη Σφαιρόπουλου έλαβε στα χέρια του ο προπονητής του Λαυρίου.

«Θα δούμε περίπου τα ίδια με πέρσι, γιατί ο Ολυμπιακός είναι πολύ δυνατός στην άμυνα και πολύ πιεστικός στην μπάλα. Φαίνεται πως και με τον Γιανγκ θα ενισχυθεί ακόμα περισσότερο σε αυτό το κομμάτι. Μία ομάδα πολύ γρήγορη στον αιφνιδιασμό, που αν κλέψει μπάλες θα προσπαθήσει να τρέξει και να πετύχει ένα εύκολο καλάθι. Αλλά έχει το πλεονέκτημα ότι μπορεί να παίξει διαφορετικές άμυνες. Δηλαδή δεν θα παίξει μόνο με χετζ άουτ. Απ’ ό,τι καταλαβαίνω εγώ και βλέποντας τον καινούριο παίκτη που πήρε, τον Κεμ Μπιρτς, θα παίξει και με αλλαγές και τον βλέπω πολύ δυνατό ευέλικτο και εκεί», τόνισε ο Γιάννης Σερέλης για να σχολιάσει στη συνέχεια τι ακριβώς ξεχώρισε από τον Ολυμπιακό που αντιμετώπισε στο κεκλεισμένων των θυρών ΣΕΦ:

«Καλύτερος ήταν ο Καναδός (Κεμ Μπιρτς) και ήταν επιβλητικός απέναντί μας. Ολα τα υπόλοιπα παιδιά τα ξέρουμε και δεν περιμένεις τα φιλικά για να δεις κάτι διαφορετικό. Αλλά ο Μπιρτς φανερώνει ότι μπορεί να βοηθήσει».

Με αφορμή το σχόλιό του για τον Καναδό σέντερ, του ζητήθηκε να τον αναλύσει τεχνικά σχετικά με το τι θα δούμε από αυτόν φέτος.

«Ο Μπιρτς είναι σίγουρο πως στην άμυνα θα βοηθήσει πάρα πολύ», ήταν το πρώτο σχόλιό του, για να συνεχίσει:

«Εχει πολύ γρήγορα πόδια, διαθέτει μακριά χέρια, κάτι που θα σίγουρα θα εκμεταλλευτεί ο Ολυμπιακός και θα παίξει με αλλαγές, αφού κλείνει τους διαδρόμους. Κάτι που χρειαζόταν και πέρσι ο Ολυμπιακός, αφού όλες πλέον οι ομάδες γίνονται πολύ αθλητικές και περιφερειακά πιέζουν αρκετά. Πολύ καλός στο ριμπάουντ και στις τάπες μπορεί να έχει πολύ καλό τάιμινγκ. Μετά από ριμπάουντ είναι γρήγορος, θα τρέξει στον αιφνιδιασμό, είτε σε πρωτεύοντα είτε σε δευτερεύοντα ως… τρέιλερ να κόψει και να τελειώσει φάση. Δεν κοιτάει πολύ και δεν ζητάει πολύ την μπάλα. δηλαδή σκοράρει πιο πολύ από συνεργασίες και δεν θα τον δεις να παίξει με πλάτη και να σκοράρει μετά από δική του προσπάθεια.

Στην ουσία είναι ό,τι χρειαζόταν ο Ολυμπιακός, που είχε πάρει πέρσι τον Γιανγκ και τον Χάντερ για να κάνουν αυτήν τη δουλειά, με τον Μπιρτς να είναι πολύ ανώτερος και από τους δύο για να παίξει αλλαγές. Είναι πιο καλός στα πόδια.

Εντάξει, ο Γιανγκ είναι επιβλητικός στο να παίξει το χετζ άουτ, αλλά θεωρώ πως αυτός σε αυτό το κομμάτι θα είναι καλύτερος».

Δεν γινόταν, όμως, να μη ρωτηθεί για τον Ερικ Γκριν και τη δική του αίσθηση, με τον Σερέλη να σχολιάζει: «Είναι ένας καλός επιθετικός. Μπορεί να κατεβάσει την μπάλα. Μπορεί να παίξει με τον Σπανούλη μαζί και χωρίς αυτόν. Φαίνεται ότι έχει πολύ καλή επαφή με το καλάθι, εγώ νομίζω ότι αν και έχει παίξει στην Ευρώπη, στη διαδικασία της Ευρωλίγκας με πολύ σκληρές άμυνες και τα λοιπά θα χρειαστεί χρόνο.

Είναι και το σκαρί του και έχω αυτήν την αίσθηση. Εντάξει, τα παιδιά είναι αθλητές, προς Θεού, αλλά θα χρειαστεί κάποιο καιρό να βρει την πλαστικότητά του σχετικά με τις απαιτήσεις της διοργάνωσης. Εχει φοβερή επαφή με το καλάθι, όμως, και μπορεί να καταφέρει. Τον πιστεύω».

Τέλος, του ζητήθηκε το σχόλιό του για το αν θα μπορέσουν οι Δημήτρης Αγραβάνης και Ιωάννης Παπαπέτρου να καλύψουν το… κενό στο «4» πίσω από τον Πρίντεζη. Ο κόουτς του Λαυρίου είπε: «Ο Αγραβάνης ήταν πολύ εύστοχος και γενικότερα έβαλε πολύ δύσκολα σουτ, μετά από καλές άμυνες και με πίεση. Μπορεί να τα βάλει πλέον. Πιστεύω πως έχει πλέον την ψυχολογία και μετά τους τελικούς. Θεωρώ ότι εξαρτάται από τον ίδιο και μόνο το πώς θα τα πάει φέτος. Είναι ένα παιδί που η ψυχολογία του παίζει πολύ μεγάλο ρόλο. Είναι πολύ μεγάλο κορμί. Επειδή του δείχνουν πολλή εμπιστοσύνη μπορεί να τα πάει πολύ καλά και έχει όλο τον χρόνο κοντά του.

Για τον Παπαπέτρου δεν έχω να πω πολλά. Θεωρώ ότι είναι ό,τι καλύτερο υπάρχει στην ηλικία του και ότι το επίπεδό του είναι πολύ υψηλό. Δεν αγχώνομαι καθόλου και θεωρώ ότι ούτε ο ίδιος θα έχει πρόβλημα πίσω από τον Πρίντεζη. Το κάνει τέλεια τόσο καιρό».

«Ο Παπανικολάου φέτος θα είναι ο κανονικός Παπ»

Τη δική του άποψη για τον νέο Ολυμπιακό που «χτίζεται» στην προετοιμασία είχε ο Κώστας Μέξας.

Ο προπονητής του Απόλλωνα σχολίασε τα πρώτα δείγματα γραφής της ομάδας του Θρύλου υποστηρίζοντας αρχικά: «Γενικά θεωρώ πως η φιλοσοφία σε γενικές γραμμές δεν θα έχει αλλαγές από τα προηγούμενα χρόνια. Μιλάω από την εποχή εννοείται του κόουτς Σφαιρόπουλου. Το ρόστερ σε πολύ μεγάλο βαθμό είναι το ίδιο. Υπάρχουν δύο αλλαγές σημαντικές. Ο Γκριν στη θέση του Στρόμπερι και ο Μπιρτς σε εκείνη του Χάντερ. Και θα δούμε και την επιστροφή του Γιανγκ, η οποία θα βοηθήσει τον Ολυμπιακό να αποκτήσει ίσως πιο ποιοτικό βάθος στη ρακέτα.

Να δούμε και το πώς θα αντιδράσει ο Μπιρτς σε σχέση με τον Χάντερ, ο οποίος σίγουρα σε θέμα εμπειρίας είναι πιο πίσω από τον Χάντερ, αλλά νομίζω ότι στην περιφέρεια με τον Γκριν και τον Παπανικολάου από την αρχή της χρονιάς, νομίζω ότι ο Ολυμπιακός θα είναι πιο γεμάτος και με περισσότερες λύσεις. Διαθέτουν παραπάνω χαρακτηριστικά οι παίκτες του».

Με το άκουσμα του ονόματος του «Παπ» ρωτήθηκε αν πρόκειται ο Ελληνας φόργουορντ να είναι η εσωτερική μεταγραφή του Θρύλου. Ο Κώστας Μέξας ήταν κατηγορηματικός και τόνισε πως «Νομίζω ότι αυτό το πλάνο υπήρχε από την αρχή στον Ολυμπιακό. Θεωρώ ότι πέρσι ήταν μία περίοδος προσαρμογής και φέτος απλά θα είναι ο γνωστός Παπανικολάου. Θα τα δούμε στο γήπεδο».

Απορία των οπαδών του Ολυμπιακού είναι η εικόνα των Κεμ Μπιρτς και Ερικ Γκριν, με τον προπονητή του Απόλλωνα να ρίχνει τους τόνους και να ζητάει απ’ όλους να περιμένουν και να μη βιάζονται.

«Νομίζω ότι θα χρειαστεί κάποιος χρόνος και για τους δύο. Αυτά που χρειάζεται ο Σφαιρόπουλος, τα χαρακτηριστικά, τα έχουν τα παιδιά, απλά όπως ξέρετε είναι διαφορετικό το επίπεδο και οι απαιτήσεις που έχει μία ομάδα όπως ο Ολυμπιακός, αυτού του υψηλού επιπέδου, για παιδιά που δοκιμάζονται στην Ευρωλίγκα.

Και σίγουρα χρειάζεται χρόνος για να προσαρμοστούν σε διάφορες καταστάσεις. Οχι μόνο αγωνιστικές. Συνολικά λειτουργίας και διαχείρισης συναισθημάτων, αναγκών για το τι πρέπει να κάνουν κάθε φορά, είναι πράγματα τα οποία θέλουν κάποιον χρόνο προσαρμογής οπωσδήποτε. Αλλά γενικότερα από τα πρώτα φιλικά και την εικόνα των προηγούμενων χρόνων από τα παιδιά αυτά νομίζω ότι έχουν τα χαρακτηριστικά για να πετύχουν στον Ολυμπιακό», τόνισε ο έμπειρος τεχνικός, ενώ ερωτώμενος για το αν ο δεύτερος χρόνος του Ντάνιελ Χάκετ και ο ερχομός του Ερικ Γκριν θα… αποφορτίσουν τον Βασίλη Σπανούλη, συμφώνησε και τόνισε:

«Φαντάζομαι πως μέσα στα πλάνα της ομάδας και του Ολυμπιακού είναι αυτό. Να προσεχτεί ο Σπανούλης όσο το δυνατόν περισσότερο ώστε να είναι και φρέσκος στα μεγάλα ματς και στα παιχνίδια που θα κρίνουν τρόπαια ή και προκρίσεις μέσα στη χρονιά. Θεωρώ ότι ο Χάκετ σίγουρα στον δεύτερο χρόνο θα είναι καλύτερος, ο Λοτζέσκι αν είναι υγιής, γιατί πέρσι απουσίασε σε ματς μεγάλης σοβαρότητας για την ομάδα του, είναι ένας πολύ καλός παίκτης που μπορεί να αποφορτίσει τον Σπανούλη, πέρα από τον Γκριν και τον Χάκετ. Νομίζω ότι ο Ολυμπιακός έχει παίκτες και αν είναι όλοι καλά, θεωρώ ότι ο Σπανούλης μπορεί να αποφορτιστεί και να έχει στα κρίσιμα και αποφασιστικά παιχνίδια δυνάμεις για να αντεπεξέλθει».

Τέλος, σχετικά με το πώς θα παίζει ο Ολυμπιακός στο επιθετικό του κομμάτι ήταν κάθετος.

Ο Μέξας δήλωσε πως «το τρανζίσιον παιχνίδι είναι κάτι που οφείλεις να έχεις καλή άμυνα. Είναι ξεκάθαρο αυτό. Το αρχικό κομμάτι είναι η άμυνα και έχει παίκτες που μπορούν να τρέξουν καλά το γήπεδο, τώρα για το σετ παιχνίδι, οι αρχές και οι κύριοι μοχλοί της επίθεσης είναι όπως τα προηγούμενα χρόνια κάπως συγκεκριμένοι. Είναι το πικ εν ρολ του Σπανούλη και των γκαρντ με τα “πεντάρια”, το ποστ απ του Πρίντεζη.

Δεν θα διαφωνήσω πως είναι αλληλένδετα τα πράγματα. Το τρανζίσιον, η άμυνα και το σετ παιχνίδι επηρεάζουν το ένα το άλλο και οδηγούν σε καταστάσεις διάφορες και πιστεύω ότι υπάρχει θεωρητικά λίγο περισσότερο ταλέντο εφόσον βέβαια είναι όλοι καλά. Σε σχέση με την περσινή σεζόν που υπήρχε… λειψανδρία στο ρόστερ του Ολυμπιακού σχετικά με την επίθεση».

Κατηγορία:

Για τους συντάκτες:

Και Τα Μυαλά Μας Κόκκινα Βαμμένα...
Ακολουθήστε μας μέσω Facebook , Twitter , Youtube, olympiacos-blog-tube και RSS

ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ BLOG

ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ BLOG ΕΙΝΑΙ Η ΣΥΛΛΟΓΗ ΚΑΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ EIΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΔΙΑΦΟΡΑ Μ.Μ.Ε. ΠΟΥ AΦΟΡΟΥΝ ΤΟ ΘΡΥΛΟ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΟΜΟΪΔΕΑΤΩΝ ΜΑΣ. ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΟΥΤΕ ΕΙΜΑΣΤΕ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ & ΔΕΝ ΑΠΟΣΚΟΠΟΥΜΕ ΣΕ ΚΕΡΔΟΣ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ BLOG

free counters
Μέσα κοινωνικής δικτύωσης και RSS του Blog :