Από σήμερα και στο εξής, αρχίζουμε συνεργασία με το site "overlap.gr" το οποίο προσφέρει την εμπεριστατωμένη ανάλυση του κάθε αγώνα της ομάδας μας.
Σας παρουσιάζουμε λοιπόν την ανάλυση του αγώνα με αντίπαλο τον Ολυμπιακό Βόλου στο "Καραϊσκάκη".
Σας παρουσιάζουμε λοιπόν την ανάλυση του αγώνα με αντίπαλο τον Ολυμπιακό Βόλου στο "Καραϊσκάκη".
Η επιλογή του Μιραλάς και το πείσμα του Βόλου.
Η αρχική διάταξη των ομάδων
Ακούγωντας την αρχική ενδεκάδα του Ολυμπιακού στον αγώνα του Σαββάτου, ο κόσμος στο Καραϊσκάκη σίγουρα εξεπλάγη. Η απουσία του Μάρκο Πάντελιτς, του παίχτη που σκόραρε 2 γκολ στα προηγούμενα 2 παιχνίδια του πρωταθλήματος, ήταν κάτι που δεν είχε φανταστεί κανένας. Ούτε οι δημοσιογράφοι, ούτε ο κόσμος αλλά μάλλον ούτε και ο προπονητής της βολιώτικης ομάδας, Σάκης Τσιώλης.
Σε συνέντευξη που είχε δώσει ο προπονητής του Ολυμπιακού Βόλου στα μέσα της εβδομάδας αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετώπισε ο Αστέρας Τρίπολης στο Καραϊσκάκη και μίλησε για την λανθασμένη επιλογή του Αστέρα να προσπαθήσει να αναπτυχθεί με passing game όποτε ανακτούσε την κατοχή (το οποίο οδήγησε τελικά στο να κλέβει πολλές μπάλες ο Ολυμπιακός μέσω της πίεσής του). Ο Σάκης Τσιώλης επίσης δήλωσε ότι σκοπεύει να χτυπήσει στην κόντρα τον Ολυμπιακό με μακρινές μπαλιές από το χώρο της άμυνας, προς τους γρήγορους Όμπιντες, Μόχνε και Σολάκη.
Η επιλογή του Μιραλάς
Ο Βαλβέρδε αιφνιδίασε με την επιλογή του Μιραλάς αλλά το τελικό αποτέλεσμα (και δεν εννοούμε μόνο το σκορ) τον δικαίωσε απόλυτα. Πραγματικά ήταν μια εκπληκτική κίνηση, η οποία έδειξε ότι ο ισπανός προπονητής εννοούσε τα καλά λόγια που είχε πει για την ομάδα του Βόλου. Το πολύ καλό pressing που διαθέτει ο Ολυμπιακός Βόλου, η ευχέρεια στο να βγάζει αντεπιθέσεις (θυμηθείτε τα παιχνίδια εναντίον ΠΑΟΚ και ΑΕΚ) αλλά και το πολύ καλό αμυντικό δίδυμο στα στόπερ (με Σανκαρέ και Τόμας) ανησύχησε τον Βαλβέρδε.
Ο Μιραλάς έτρεχε όπου υπήρχε κενός χώρος και οι συμπαίχτες του προσπάθησαν να τον βρουν με κάθε τρόπο.
Το pressing «ψηλά» στο γήπεδο όμως συνοδεύεται με ψηλή αμυντική γραμμή. Αν μια ομάδα προσπαθήσει να πιέσει ψηλά αλλά δεν ανεβάσει και την αμυντική γραμμή, τότε δημιουργούνται μεγάλα κενά στο κέντρο που ουσιαστικά είναι καταστρεπτικά για το παιχνίδι της ομάδας. Πράγματι ο Ολυμπιακός Βόλου έπαιξε αρκετά ψηλά και προσπάθησε να ανακόψει το passing game του Βαλβέρδε.
Οι τέσσερεις αμυντικοί (ροζ) του Ολυμπιακού Βόλου σε σχηματισμό ζώνης και πολύ ψηλά στο γήπεδο.
Ο Βαλβέρδε από την άλλη χρησιμοποίησε έναν πολύ γρήγορο επιθετικό, όπως είναι ο Μιραλάς, με οδηγίες να κινείται όπου υπάρχει κενός χώρος. Ο Μιραλάς έδειξε να απολαμβάνει τόσο τη θέση όσο και την οδηγία αφού του δόθηκε η ευκαιρία να τρέξει στην πλάτη της άμυνας, να τριπλάρει αρκετές φορές στο 1 εναντίον 1 και ως εκ τούτου να βρεθεί σε θέσεις για σουτ ή ασσίστ. Τελικά ο βέλγος ποδοσφαιριστής σκόραρε 2 φορές εκ των οποίων η μια με κίνηση στη πλάτη της άμυνας ενώ είχε και 4 σουτ, όλα εντός περιοχής.
Αμυντική λειτουργία
Η αμυντική γραμμή του Ολυμπιακού ήταν κάπως πιό χαμηλή συγκριτικά με άλλα παιχνίδια του Ολυμπιακού στην έδρα του, με σκοπό να περιοριστούν οι χώροι για τις μακρινές μπαλιές των φιλοξενούμενων. Η άμυνα λειτούργησε και πάλι σωστά αναγκάζοντας τον Ολυμπιακό Βόλου σε μόλις 8 σουτ από τα οποία μόλις τα 3 ήταν εντός περιοχής. Πέραν του γκολ, το οποίο προήλθε μετά από ωραίους συνδυασμούς αλλά και από αδράνεια ολόκληρης της αμυντικής τετράδας των πειραιωτών, ο Ολυμπιακός Βόλου δεν είχε κάποια κλασική ευκαιρία. Όπως επισήμανε και ο προπονητής του Ολυμπιακού Βόλου, οι μακρινές μπαλιές των παιχτών του γινόντουσαν στο κέντρο της άμυνας του Ολυμπιακού όπου Μέλμπεργκ, Αβραάμ αλλά και Ντουντού αντιμετώπιζαν με πλήρη επιτυχία. Το γεγονός αυτό ήταν πιό χαρακτηριστικό στο χρονικό σημείο όπου το σκορ ήταν 2-1, καθώς ο γηπεδούχος Ολυμπιακός προσπαθούμε να κλειδώσει το ματς με ένα ακόμη γκολ και οι φιλοξενούμενοι αναζητούσαν μια καλή μπαλιά στην επίθεση.
Στο χώρο του κέντρου ο Ντουντού ήταν και πάλι πολύ καλός τόσο αμυντικά όσο και επιθετικά όποτε χρειάστηκε. Η καλή του παρουσία επιβεβαιώνεται και στα στατιστικά του αγώνα όπου ήταν πρώτος σε κλεψίματα (5 κλεψίματα και 1 επέμβαση) και τρίτος σε πάσες (με 12 πάσες).
Σημείωση: Τα στατιστικά που μας δίνει η Superleague διαφέρουν από εκείνα που βλέπουμε από την UEFA στα ευρωπαϊκά παιχνίδια. Οι πάσες για παράδειγμα σε ένα παιχνίδι κυμαίνονται από 400 έως 600 σύμφωνα με τα στατιστικά της UEFA ενώ βάσει των στατιστικών της Superleague κυμαίνονται από 50 έως 100.
Η μάχη του κέντρου
Στο κέντρο του γηπέδου ο Ολυμπιακός διέθετε τρεις παίχτες (Φουστέρ και Ιμπαγάσα-Ντουντού) ενώ ο Ολυμπιακός Βόλου επίσης τρεις χαφ με αμυντικούς προσανατολισμούς (Αλβάρεζ, Ρόκα, Κάστρο). Ο Ιμπαγάσα ήταν και πάλι εκείνος που έδινε το ρυθμό στο κέντρο αλλά αυτή τη φορά με μικρότερη συμβολή στην εκδήλωση τελικών προσπαθειών, καθώς η πίεση των φιλοξενούμενων δεν άφηνε κενό χώρο στο κέντρο. Έτσι ο Ιμπαγάσα μετέφερε το παιχνίδι στα πλάγια (σε Ριέρα ή Ρόμμενταλ) αλλά και στους κενούς χώρους αναζητώντας τον Μιραλάς και τελικά ήταν και πάλι πρώτος σε πάσες (με 14 πάσες). Ο Φουστέρ ήταν και πάλι πολύ καλός, με κάθετα τρεξίματα και καλά στατιστικά σε όλους τους τομείς: 5 σουτ (2 εντός και 3 εκτός), 3 κλεψίματα, 3 κερδισμένα φάουλ και 10 πάσες.
Ο Ολυμπιακός Βόλου προσπάθησε να βγει στην αντεπίθεση, όμως η άμυνα των γηπεδούχων ήταν πάντοτε οργανωμένη
Ο Ολυμπιακός Βόλου είχε σε καλή μέρα τον αμυντικό του χαφ Αλβάρεζ, ο οποίος βρισκόταν παντού στο χώρο του κέντρου και με την πολύ καλή του φυσική κατάσταση μπόρεσε να σταθεί πολύ καλά σε όλο το 90λεπτο. Ο Σάκης Τσιώλης αν και ξεκίνησε με 3 χαφ αναγκάστηκε στο 27′ λεπτό να αγωνιστεί με 2 χαφ και τον Μπρέσκα λόγω του τραυματισμού του Κάστρο, ενεργοποιώντας ουσιαστικά το plan B (με 2 επιθετικούς) νωρίτερα από ότι θα ήθελε. Ο Μπρέσκα βοήθησε και αυτός στην πίεση της ομάδας του αλλά δεν κατάφερε να χτυπήσει στην κόντρα τον Ολυμπιακό λόγω της γρήγορης αντίδρασης που διέθετε πάντα η αμυντική γραμμή των γηπεδούχων.
Στο κέντρο του γηπέδου δεν υπήρχαν χώροι και ο Ολυμπιακός κυρίως αναζητούσε μεταφορά της μπάλας στα πλάγια και ταχύτητα στην ανάπτυξη από τις πτέρυγες
Το πείσμα του Ολυμπιακού Βόλου
Η βολιώτικη ομάδα ήταν προσηλωμένη στο σχέδιό της σε όλη τη διάρκεια του αγώνα. Κράτησε τις γραμμές της κοντά, διατήρησε την πίεσή της και το πλάνο της στην επίθεση παρέμεινε το ίδιο. Στο 71′ λεπτό οι φιλοξενούμενοι κατάφεραν να μειώσουν σε 2-1 και να μεταφέρουν το άγχος στον Ολυμπιακό. Το γκολ του Όμπιντες προήλθε από μια γρήγορη μετάβαση της μπάλας έξω από την περιοχή του Ολυμπιακού, όπου έπειτα από ωραίους συνδυασμούς ο Καπετάνος κατάφερε να πασάρει στον αμαρκάριστο Όμπιντες σχεδόν στην μικρή περιοχή. Στα τελευταία 20 λεπτά όμως οι παίχτες του Ολυμπιακού Βόλου δεν κατάφεραν να δημιουργήσουν ευκαιρία αφού μεταφέρανε τη μπάλα σε κεντρικούς χώρους με τα στόπερ του Ολυμπιακού και τα δυο αμυντικά χαφ (Γ. Παπαδόπουλος και Ντουντού) να κόβουν τις επιθέσεις. Τελικά η … φρεσκάδα του Γιάννη Φετφατζίδη έλυσε το γρίφο του σαββατιάτικου αγώνα με κάθετη πάσα στον Μιραλάς.
Συμπέρασμα
Ο Ολυμπιακός κατάφερε και πάλι να βγάλει φάσεις, μεταφέροντας το παιχνίδι του είτε στα πλάγια είτε στην πλάτη της ψηλά στημένης άμυνας του Ολυμπιακού Βόλου και αποφεύγοντας το χώρο του κέντρου. Με την αποχώρηση του Ιμπαγάσα έδωσε μέρος της κατοχής στους φιλοξενούμενους και … ελπίδες για το βαθμό της ισοπαλίας στην ομάδα του Σάκη Τσιώλη.
Ο Ολυμπιακός Βόλου διαθέτει μια σωστά οργανωμένη ομάδα που δεν φοβάται να πιέσει ψηλά και που είναι έτοιμη να εκδηλώσει γρήγορες επιθέσεις. Τόμας – Σανκαρέ αποτελούν εγγύηση στην άμυνα μαζί με τον Αλβάρεζ ενώ στην επίθεση Μόνχα-Όμπιντες αλλά και ο τραυματίας Μάρτιν δίνουν ταχύτητα στο παιχνίδι του Ολυμπιακού Βόλου. Μοναδική παραφωνία φαίνεται να είναι ο ασταθής τερματοφύλακας Γιακούποβιτς.
Πηγή : "overlap.gr"