Η έρευνα ενός καθηγητή του «London School of Economics» οδηγήθηκε σε ένα πόρισμα που αναμένεται να συγκλονίσει τους παραδοσιακούς κανόνες του ποδοσφαίρου που αφορούν τα πέναλτι.
Συγκεκριμένα ο Ιγκνάσιο Παλάσιος-Ουέρτα, από το τμήμα μάνατζμεντ του πανεπιστημίου, από κοινού με τον Χοσε Απεστεγκουία του Πανεπιστημίου Πομπέου Φάμπρα μελέτησαν 2.820 εκτελέσεις πέναλτι από μεγάλα εθνικά αλλά διεθνή τουρνουά από το 1970 μέχρι το 2008.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι σε ποσοστό 60% επικρατεί η ομάδα που εκτελεί πρώτη πέναλτι. Από την πλευρά του ο κ. Παλάσιος- Ουέρτα δήλωσε:
«Οι περισσότεροι τηλεοπτικοί σταθμοί διακόπτουν το πρόγραμμα τους για διαφημίσεις τη στιγμή που ο διαιτητής στρίβει το νόμισμα και αποφασίζεται ποια ομάδα θα εκτελέσει το πρώτο πέναλτι. Τα ευρήματα μας αποδεικνύουν πως τούτη είναι η πλέον αποφασιστική στιγμή. Το νόμισμα δίνει ένα πλεονέκτημα 20% στην ομάδα που σουτάρει πρώτη. Η ψυχολογική πίεση επιδρά στην ομάδα που θα εκτελέσει δεύτερη το πέναλτι».
Οι δύο ερευνητές παρατήρησαν συνολικά 20 παιχνίδια και στα 19 από αυτά νικήτρια αναδείχτηκε η ομάδα που ξεκίνησε πρώτη την ψυχοφθόρο διαδικασία. Επίσης, οι καθηγητές μίλησαν με πάνω από 200 ποδοσφαιριστές σε επαγγελματικό και ερασιτεχνικό επίπεδο και σχεδόν όλοι παραδέχτηκαν ότι επιθυμούν να εκτελούν το πρώτο πέναλτι, ενώ ανέφεραν πως αισθάνονταν μεγαλύτερη πίεση για επιτυχία όταν εκτελούσαν πέναλτι δεύτεροι.
«Υποψιάζομαι πως στους επικεφαλείς της FIFA και της UEFA δεν θα αρέσει το γεγονός πως ο νικητής του Μουντιάλ, του Εuro και του Τσάμπιονς Λιγκ κρίνεται σε ποσοστά 60-40 από το στρίψιμο του νομίσματος» τόνισε ο καθηγητής που τάσσεται υπέρ τη κατάργησης των πέναλτι.