
Ο πρόεδρος του Ερασιτέχνη, Λεωνίδας Θεοδωρακάκης, έδωσε συνέντευξη στην ιστοσελίδα RedPlanet.gr, όπου ήταν καταπέλτης προς την απελθούσα διοίκηση, δηλώνει «στρατιώτης» του Συνδέσμου και αισιοδοξεί για το μέλλον. Θυμάται γεγονότα του παρελθόντος και μνημονεύει όλους όσους έχουν βοηθήσει.
Έκανε πράξη τη ρήση του Ηράκλειτου πως «η κούραση κάνει να νιώθουμε τη χαρά που δίνει η ανάπαυση». Άλλωστε, για τον ίδιο χαρά είναι να προσφέρει από κάθε μετερίζι για τη μεγάλη του αγάπη, δίχως να μένει πάνω στον τίτλο του επίτιμου προέδρου και ήδη καταγράφει 46 χρόνια προσφοράς στο μεγαλύτερο αθλητικό οργανισμό της χώρας.
Αναλυτικά η συνέντευξη του Λεωνίδα Θεοδωρακάκη στο RedPlanet.gr
Κύριε πρόεδρε, είστε ο πλέον έμπειρος στα του Ερασιτέχνη, με πολύχρονη θητεία και γνωρίζετε πρόσωπα και πράγματα. Ποιοι είναι οι κύριοι λόγοι που ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ έχει φτάσει στην σημερινή οριακή κατάσταση; Φταίνε συγκεκριμένα πρόσωπα με τις πολιτικές τους ή απλά είναι μια «φούσκα» ετών, που απλά κάποια στιγμή θα έσκαγε εξαιτίας των πενιχρών εσόδων στα ερασιτεχνικά αθλήματα;
«Οικονομικό πρόβλημα υπήρχε πάντοτε. Το αντιμετωπίζαμε έγκαιρα και δεν έφτανε ποτέ σε αδιέξοδο. Η προηγούμενη διοίκηση προφανώς πίστευε πως όχι μόνο θα αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα, αλλά θα είχε και πλεόνασμα όπως γνωρίζουν οι εντός του ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ, που είχαν λάβει τέτοια ενημέρωση από τους ανθρώπους που ‘έτρεχαν’ πριν τον Ερασιτέχνη. Αντί λοιπόν να συμβεί αυτό, έφυγε παρότι είχε υπόλοιπο θητείας μέχρι τον Ιούλιο 2011, αφήνοντας οφειλές πλέον των 4 εκ. ευρώ. Παρά το γεγονός ότι είχαν συνάψει δάνειο με την Eurobank ύψους 750.000 ευρώ, για το οποίο εκχώρησαν ως εγγύηση αποπληρωμής του το μοναδικό σταθερό εισόδημα του συλλόγου από το μίσθωμα του Ρέντη και με το οποίο πλήρωνε υπαλλήλους και τα πάγια τρέχοντα έξοδα και πλέον αυτό το οποίο είχαμε χαρακτηρίσει σαν οξυγόνο για τον σύλλογο, τώρα οι υπάλληλοι μένουν απλήρωτοι όπως και τα έξοδά μας μέχρι να έρθουν χρήματα.
Το μεγάλο όμως σφάλμα για να μην το χαρακτηρίσω διαφορετικά, ήταν, αφού έβλεπαν από τους πρώτους μήνες ότι αντιμετώπιζαν προβλήματα οικονομικά και το άνοιγμα διογκωνόταν προς τα αθλητικά τμήματα του συλλόγου, δεν έκαναν τότε κάποια κίνηση πρώτα απ’ όλα να πληροφορήσουν την ηγεσία του ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ και να ληφθούν αποφάσεις για το τι ενέργειες έπρεπε να γίνουν. Τότε, αφού διαπίστωναν ότι δεν μπορούσαν να βρουν λύσεις και πριν το άνοιγμα υπερβεί τα 4 εκ. ευρώ, έπρεπε να συγκαλέσουν Γ.Σ. και να εκλεγεί μια νέα διοίκηση από άτομα που θα συνέβαλαν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων. Αντίθετα, παρέμειναν μέχρις ότου αναγκάστηκαν εκ των πραγμάτων να εγκαταλείψουν την διοίκηση, δημιουργώντας κίνδυνο να συρθεί ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ στο Πρωτοδικείο.
Και αφού με δυο αναβολές της Γ.Σ. από τον αρχικό ορισμό της δεν υπήρξαν υποψήφιοι για το νέο Δ.Σ., τότε, αφού συζήτησα με τους κ.κ. Κόκκαλη και Μαρινάκη, αποφάσισα να συγκροτήσω μια ολιγομελή διοίκηση με περιορισμένο χρόνο θητείας δυο μηνών προκειμένου να γίνει μια προσπάθεια να πλαισιώσουν το Δ.Σ. άτομα, τα οποία θα συνέβαλαν στην αντιμετώπιση των τρεχουσών υποχρεώσεων προκειμένου ο σύλλογος απρόσκοπτα να λειτουργεί διοικητικά και αγωνιστικά».
Ο στόχος ο δικός σας ποιός είναι; Με ποιο πλάνο αναλάβατε την προσωρινή διοίκηση του Ερασιτέχνη και ποιά είναι εκείνα τα πράγματα που σκοπεύετε να κάνετε, ώστε να ομαλοποιηθεί η κατάσταση για την επόμενη διοίκηση από την 1η Φλεβάρη; Υπάρχουν πρόσωπα που έχουν προθυμοποιηθεί να βοηθήσουν οικονομικά τον ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ;
«Έχουμε ήδη ξεκινήσει επαφές με αξιόλογα πρόσωπα, επιχειρηματίες και οικονομικούς παράγοντες, στους οποίους εκθέτουμε τη σημερινή δύσκολη και επικίνδυνη για το μέλλον του συλλόγου κατάσταση που περιήλθε, διευκρινίζοντας ότι για τις οφειλές της παρελθούσης διοίκησης, αφού θα καταγραφούν λεπτομερώς και αναλυτικά, θα προχωρούσαμε σε διακανονισμό».
Εσείς είστε πρόθυμος να μετέχετε στο νέο Δ.Σ. του Ερασιτέχνη; Αλήθεια, πόσα χρόνια μετέχετε στα κοινά του ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ από κάθε μετερίζι; Πολλοί φίλοι του συλλόγου δεν γνωρίζουν ακριβώς την πορεία σας και καλό θα ήταν να μάθουν.
«Μου είχε δοθεί η ευκαιρία να το διευκρινίσω ευθύς εξ αρχής ότι δεν είχα καμία επιθυμία να επανέλθω στην προεδρία και είχα απαντήσει στον Τύπο ότι εφόσον μου ζητούσαν να προσφέρω τις υπηρεσίες μου, θα τις προσέφερα από οποιαδήποτε θέση.
Όσο για μένα, βρίσκομαι στον ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ 46 χρόνια περίπου εκ των οποίων τα 18 συνεχόμενα ως πρόεδρος, πριν την θητεία της προηγούμενης διοίκησης. Ήμουν 12 χρόνια αντιπρόεδρος στην ΕΠΟ, ταμίας, μέλος τεχνικής επιτροπής, έφορος εθνικών ομάδων, καθώς και πρόεδρος διαφόρων άλλων επιτροπών. Επίσης, Γ.Γ. της ΔΕΚΑΒ (παλαιή ΔΕΑΒ) από της ιδρύσεώς της μέχρι τον Οκτώβριο του 1990 που αποχώρησα από την ΕΠΟ. Επιπροσθέτως, εννέα συνεχή χρόνια από της ιδρύσεως του ΕΣΑΚΕ και ως εκπρόσωπο της ΚΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (1991-2000), ενώ εξακολουθώ να είμαι μέλος της οικονομικής επιτροπής του ΕΣΑΚΕ».
Ο προηγούμενος πρόεδρος του Ερασιτέχνη, ο Γιάννης Συγγελίδης, είχε πει σε συνέντευξή του στις 8 Οκτωβρίου πως «δεν παρέλαβα χρέη, αλλά ο προϋπολογισμός ήταν πολύ υψηλός για τα δεδομένα της εποχής». Προφανώς αυτό πηγαίνει και στην περίοδο που εσείς ήσασταν πρόεδρος. Τί έχετε να απαντήσετε; Μήπως θα έπρεπε από τότε να ήταν πιο μαζεμένα τα πράγματα στο θέμα των συμβολαίων των αθλητών ή το κύριο πρόβλημα δεν ήταν τα χρήματα που έπαιρναν οι αθλητές και οι αθλήτριες του ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ;
«Αναφέρεται στην τρίμηνη περίοδο του Πέτρου Κόκκαλη και πριν αναλάβει ο ίδιος. Τους προϋπολογισμούς που έκαναν οι δικές μου διοικήσεις, τους υλοποιούσαμε με όποιες δυσκολίες οικονομικές μας παρουσιαζόντουσαν. Άλλωστε, το ότι δεν αφήσαμε χρέη, αποδεικνύει αυτό το οποίο αναφέραμε».
Εφόσον το χρέος ανέρχεται στα 4 εκ. ευρώ, τι περίπου αντιστοιχεί σε κάθε τμήμα, τουλάχιστον στα πιο βασικά εξ αυτών; Βλέπουμε πως στο βόλεϊ και στο πόλο έχουν φτάσει στο αμήν οι αθλητές.
«Τα περισσότερα χρήματα αντιστοιχούν σε βόλεϊ και πόλο, άνδρες και γυναίκες, αν και το πρόβλημα του βόλεϊ γυναικών είναι μεγαλύτερο (στα γυναικεία σπορ) λόγω του ότι στο πόλο ήταν ο κ. Κεντ. Θα πρέπει όμως να ομολογήσω ότι είχαμε σε διάφορες περιόδους την οικονομική ενίσχυση των κ.κ. Σωκράτη Κόκκαλη, Ανδρέα Κορασίδη, Βαγγέλη Μαρινάκη, Γιώργου και Άκη Γλου και των αδελφών Παναγιώτη και Γιώργου Αγγελόπουλου, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια των διοικήσεών μου βοήθησαν έμπρακτα με την αγάπη τους και το ενδιαφέρον τους για τον ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ».
Με την εμπειρία σας και με πάσα ειλικρίνεια, μπορεί να στρώσει το όλο πράγμα οριστικά ή απλά γίνεται μια προσπάθεια για την τιμή των όπλων; Ρωτάω, διότι το πρόβλημα έχει εντοπιστεί εδώ και καιρό και ουσιαστικά βήματα προς τα εμπρός δεν έχουν γίνει...
«Βεβαίως... Με την συμπαράσταση της ηγεσίας του ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ και όλων των φίλων του ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ με τους οποίους έχουμε ξεκινήσει τις επαφές, θα έλεγα, αν ολοκληρωθούν και ευοδωθούν, μπορεί να εξέλθει ο Σύνδεσμος ισχυρότερος απ’ αυτή την Κρίση. Παράλληλα όμως, το Δ.Σ. με πρωτεργάτη τον α’ αντιπρόεδρο, Νίκο Καραχάλιο, επεξεργάζεται επιχειρησιακά σχέδια, ώστε να αυξήσουμε τα έσοδα, μειώνοντας όσο είναι δυνατόν τα έξοδα, αλλά ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ να παραμένει πρωταγωνιστής σε όλα τα επίπεδα».
Παίρνετε το 10% από την ΠΑΕ ως Ερασιτέχνης;
«Ναι, το παίρνουμε. Ήταν πλήγμα όμως το ότι δεν συνεχίσαμε στην Ευρώπη».
Ποια είναι τα έσοδα αυτή την στιγμή για να ξέρει και ο κόσμος;
«Τα ποσοστά των ποδοσφαιρικών αγώνων, το μίσθωμα του Ρέντη, δωρεές και συνδρομές των μελών, το σήμα, επιχορηγήσεις και διάφορα έσοδα από τους αγώνες των ομάδων που μετέχουν στα ελληνικά και ευρωπαϊκά παιχνίδια».
Ο κόσμος του ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ λέει «πού είναι οι Ολυμπιακάρες να βοηθήσουν τώρα που έχει ανάγκη ο Ερασιτέχνης; Μόνο για την λεζάντα και την φωτογραφία τρέχουν στο Καραϊσκάκη». Τι έχετε να απαντήσετε; Είναι έτσι τα πράγματα;
«Πράγματι, υπάρχουν πολλοί Ολυμπιακοί που μπορούν να βοηθήσουν, αρκεί να ενημερωθούν κατάλληλα για την σημασία αυτή, για το μεγάλο έργο ο οποίο παράγει με τα αθλητικά τμήματα και τις 20 και πλέον ομάδες που μετέχουν στις ελληνικές και ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Μεγάλη προσφορά στον ελληνικό αθλητισμό έχουν όλα τα τμήματα του ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ, που πρωταγωνιστούν, όπως είναι ο στίβος, η ιστιοπλοΐα, η Κολύμβηση, η πάλη, η πυγμαχία, η άρση βαρών και λοιπά».
Θεωρείτε ότι θα πρέπει να ξεχάσουμε για λίγα χρόνια της ηχηρές μετεγγραφές και την ευρωπαϊκή καταξίωση και να κινηθούν όλα τα σωματεία –μεταξύ αυτών και ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ- στις ακαδημίες; Τουλάχιστον να πέσουν χρήματα σε αυτό το κομμάτι και να βγουν αθλητές από τα σπλάχνα του Συνδέσμου.
«Ακαδημίες έχουμε σε όλα σχεδόν τα τμήματα, αλλά τα προβλήματα τα οποία έχουμε με την έλλειψη αγωνιστικών χώρων, μας περιορίζουν τον χώρο και τον χρόνο εργασίας. Βέβαια, γίνεται καλή δουλειά και υπάρχουν αθλήματα που σε 2-3 χρόνια θα έχουμε βγάλει αθλητές για να στελεχωθούν οι πρώτες ομάδες, όπως κατάφερε και έκανε το ποδόσφαιρο. Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ όμως πάντοτε έκανε και θα κάνει μετεγγραφές, κυρίως όπου κάνει πρωταθλητισμό, χωρίς να αγνοεί τη μεγάλη οικονομική κρίση που βιώνουμε όλοι σήμερα».
Γιατί πιστεύετε ότι ο κόσμος δεν βοηθάει τόσο πολύ τα τμήματα είτε με ένα διαρκείας είτε με την εγγραφή μέλους είτε με απλό εισιτήριο στα παιχνίδια. Είναι τα οικονομικά προβλήματα ή ότι δεν έχει πειστεί πως αξίζει να βοηθήσει; Δε νοείται να παίζει ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ βόλεϊ και πόλο μπροστά σε 100-200 άτομα. Ρωτάω, διότι στα ματς του ποδοσφαίρου το γήπεδο γεμίζει.
«Τα ερασιτεχνικά τμήματα, εκείνα που κάνουν πρωταθλητισμό, στους αγώνες αυτούς που κρίνονται σοβαροί για την εξέλιξη του πρωταθλήματος ή είναι ομάδες όπως ο Παναθηναϊκός, η ΑΕΚ, ο ΠΑΟΚ και λοιπά, ο κόσμος έρχεται. Για τις άλλες ομάδες, ο κόσμος αδιαφορεί πολλές φορές. Δεν έπεται ότι είναι σωστό, αλλά αυτή είναι η νοοτροπία των οπαδών μας».
Πολλοί ρωτούν να μάθουν για τον Σωκράτη Κόκκαλη επί προεδρίας του οποίου είχε ολοκληρωθεί η προηγούμενη θητεία σας. Γιατί δεν βοηθάει εκείνος τον Ερασιτέχνη, τώρα που έχει απεμπλακεί από το ποδόσφαιρο. Είναι ένα ερώτημα που θέτουν πολλοί φίλοι της ομάδας.
«Γι’ αυτό, θα ρωτήσετε τον ίδιο... Δεν μπορώ να απαντήσω για εκείνον».
Αλήθεια, είχε περάσει ανάλογα προβλήματα ο Ερασιτέχνης παλαιότερα; Δε μιλάω για τα πρόσφατα χρόνια, αλλά προηγούμενες δεκαετίες; Το ρωτάω, διότι θα ήθελα να μάθω αν για σας αυτή είναι η δυσκολότερη περίοδος στα κοινά του ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ και αν είναι το μεγαλύτερό σας στοίχημα να φτιάξετε την κατάσταση;
«Ιδιαίτερα εγώ, έχω περάσει δυσκολότερες καταστάσεις, όταν υπήρχαν προβλήματα και στο ποδόσφαιρο και στο μπάσκετ. Αλλά, ο 'μεγάλος Θεός του ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ' πάντοτε θα μας έστελνε ένα μεγάλο δώρο όπως ο αείμνηστος Νίκος Γουλανδρής, το προεδρείο της ένωσης εφοπλιστών με επικεφαλής τον Σταύρο Νταϊφά και στην συνέχεια μετά τον Κοσκωτά και το πέρασμα Σαλιαρέλη, είχα και τότε χαρακτηρίσει ως Θείο Δώρο την έλευση του Σωκράτη Κόκκαλη σε μια πολύ δύσκολη και επικίνδυνη περίοδο για τον ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ. Θα πρέπει όμως να αναφερθώ και στην έλευση του Β. Μαρινάκη, γέννημα-θρέμμα Πειραιώτη και ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ, υιού του Μιλτιάδη και της Ρένας Μαρινάκη, που με την οικογένεια αυτή με συνέδεαν για χρόνια άρρηκτοι δεσμοί φιλίας και αλληλοεκτίμησης. Και ο αείμνηστος πατέρας του Βαγγέλη, είχε μαζί μου διατελέσει μέλος του Δ.Σ. του ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ και στην συνέχεια για πολλά χρόνια και στην ΠΑΕ επί Σταύρου Νταϊφά.
Ακόμα, θα ήθελα να προσθέσω ότι «Θείο Δώρο» είναι η έλευσις των αδελφών Αγγελόπουλου, οικογένειας Ολυμπιακών και που σήμερα διαθέτουν χρόνο και χρήμα για να κάνουν τον ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ πρώτο σε Ελλάδα και Ευρώπη. Τώρα περιμένουμε να έρθουν και στον Ερασιτέχνη άτομα να τον βοηθήσουν να ξεπεράσει αυτή τη μεγάλη κρίση που βιώνει για να μην οδηγηθούμε σε επικίνδυνες εξελίξεις για τον Σύνδεσμο και την ιστορία του».
Κύριε πρόεδρε, μπορείτε να εγγυηθείτε ότι ο Σύνδεσμος θα εξακολουθήσει να πρωταγωνιστεί και τα επόμενα χρόνια και πως δεν θα βαρέσει κανόνι; Μια ειλικρινή απάντηση, διότι ο κόσμος του ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ αγωνιά και δεν θέλει να δει ένδοξα τμήματά του να μαραζώνουν και να αργοπεθαίνουν. Ξέρετε την κατάσταση και θα ήθελα την δική σας εκτίμηση.
«Εκείνο που μπορώ να εγγυηθώ, είναι ότι απ' το πρωί μέχρι το βράδυ εργάζομαι με τους συνεργάτες μου προς αυτή την κατεύθυνση, που άλλωστε αποτελεί μονόδρομο για τον ιστορικό Σύνδεσμό μας. Θα ήθελα να τονίσω ότι δεν υπάρχει ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ χωρίς πρωταθλήματα σ' όλα τα αθλήματα».
Πείτε μας λίγο την καλύτερη και την χειρότερή στιγμή σας στον ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ; Ακόμα και αν χρειαστεί να σας μεταφέρουμε αρκετά χρόνια πίσω...
«Η καλύτερή μου ήταν η κατάκτηση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος πόλο μέσα στην Βουδαπέστη, όταν κερδίσαμε την Χόνβεντ και πήρα το πρωτάθλημα Ευρώπης στην υδατοσφαίριση. Η συνέχεια ήταν στην ίδια πόλη την Βουδαπέστη, όταν παίξαμε το Σούπερ Καπ με τη Βάσας και κερδίσαμε και την Βάσας και κατακτήσαμε εκείνο τον χρόνο πρωτάθλημα και Σούπερ Καπ, κάτι που θα μείνει στην ιστορία του ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ και δεν ξέρω και αν υπάρχουν και άλλοι σύλλογοι που να έχουν κατακτήσει πρωτάθλημα Ελλάδας, Κύπελλο Ελλάδας, πρωτάθλημα Ευρώπης και Σούπερ Καπ Ευρώπης. Νομίζω ότι είναι μια πολύ μεγάλη επιτυχία για την ομάδα πόλο του ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ και τον σύλλογό μας και δε νομίζω ότι μπορούν να υπάρχουν παρόμοιες περιπτώσεις σε άλλες ομάδες σε άλλες χώρες. Όταν μιλάμε για το πόλο, μιλάμε παγκοσμίως... Όσο για τη χειρότερη, θα έλεγα όταν αποχώρησε ο αείμνηστος Νίκος Γουλανδρής...».
Με τον Θοδωρή Χατζηθεοδώρου τί γίνεται; Υπάρχει περίπτωση από το επόμενο καλοκαίρι να τον δούμε και πάλι πίσω στην Ελλάδα; Μήπως εντέλει υπάρχει ανάγκη να μπουν άνθρωποι που να ξέρουν από μέσα τα πράγματα;
«Πάντα ήταν προτεραιότητά μου παιδιά του ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ να πλαισιώσουν τις ομάδες μας. Ειδικότερα όμως για τον Χατζηθεοδώρου βεβαίως και υπάρχει περίπτωση να τον δούμε ξανά στην ομάδα. Είναι εν ενεργεία αθλητής και έτσι τον αντιμετωπίζουμε».
Ένα μήνυμά σας προς τον κόσμο του ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ, τώρα που αλλάζει και ο χρόνος σε λίγες ημέρες...
«Πρώτα απ' όλα, αφού ευχηθώ υγεία σε όλους και στις οικογένειές τους, τους καλώ να είναι πάντοτε κοντά στις ομάδες μας όταν αγωνίζονται, να τις ενθαρρύνουν και να μην δημιουργούν επεισόδια».