
Η Formula 1 μεταφέρεται στο Μόντρεαλ του Καναδά, όπου σήμερα Κυριακή (20:00GR) οι οδηγοί θα διεκδικήσουν την καρό σημαία προσπαθώντας να αποφύγουν τον πασίγνωστο «τοίχο των πρωταθλητών».
Ο Σεμπάστιαν Φέτελ για άλλη μια φορά έκανε αυτό που ξέρει καλύτερα φέτος παίρνοντας την pole position. Κάνοντας το 6 στα 7 μέχρι στιγμής, ο Γερμανός θέλει να κάνει άλλο έναν... υγιή περίπατο στο Σιρκουί Ζιλ Βιλνέβ.
Αυτή τη φορά, όμως ο ανταγωνισμός είναι πιο δυνατός, καθώς οι Ferrari παρουσιάστηκαν πρωτοφανώς δυνατές! Ο Φερνάντο Αλόνσο πλασαρίστηκε 2ος χάνοντας την pole position μόλις για 0,2 δευτερόλεπτα, ενώ εξαιρετικός ήταν και ο teammate του, Φελίπε Μάσα, που θα εκκινήσει από την 3η θέση.
Όπως αναφέρεται στο theplayer, τον Οκτώβριο του 1978, διεξήχθη το παρθενικό γραν πρι Formula 1 στην πίστα όταν και ολοκληρώθηκε η κατασκευή της πίστας που αποτελεί μία μίξη δημόσιων δρόμων και αποκλειστικά αγωνιστικών κομματιών. Βρίσκεται πάνω στο τεχνητό νησάκι Iles Notre-Dame και αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή γκραν πρι.
Το 2005 ήταν το GP με τη μεγαλύτερη θεαματικότητα παγκοσμίως, ενώ γενικότερα στη λίστα των αθλητικών γεγονότων ήρθε τρίτο, πίσω από τον τελικό του Super Bowl και τον τελικό του Champions League.
Ο Καναδός Ζιλ Βιλνέβ ήταν ο πρώτος νικητής με Ferrari που είναι μέχρι στιγμής και ο μοναδικός... ντόπιος που έχει θριαμβεύσει στην πίστα. Όταν το 1982 έχασε τη ζωή του στον τελευταίο γύρο των δοκιμαστικών του βελγικού GP, οι συμπατριώτες του αποφάσισαν να δώσουν στην πίστα του Μόντρεαλ το όνομά του.
Η χάραξη της πίστας θυμίζει αυτή του Μονακό, με τα μονοθέσια να περνούν... ξυστά από τις μπαριέρες σε αρκετά σημεία και να καταπονούνται ιδιαίτερα στα φρένα.
Η ταυτότητα του GP Καναδά

Όνομα: Σιρκουί Ζιλ Βιλνέβ
Γύροι: 70
Μήκος πίστας: 4,361 χλμ.
Αγωνιστική απόσταση: 305,270 χλμ.
Ρεκόρ ταχύτερου γύρου: 1:13.622 - Ρούμπενς Μπαρικέλο (2004)
Το γνωστότερο σημείο της πίστας είναι η τελευταία στροφή γνωστή ως ο «τοίχος των πρωταθλητών» επειδή σε αυτήν έχουν σημειωθεί πολλά ατυχήματα με εμπλεκομένους παγκόσμιους πρωταθλητές.
Το 1999, Ντέιμον Χιλ, Μίκαελ Σουμάχερ και Ζακ Βιλνέβ είδαν από... πολύ κοντά την επιγραφή Bienvenue au Québec (=Καλωσήρθατε στο Κεμπέκ) κι έτσι ο τοίχος απέκτησε τον τίτλο του!
Ακολούθησαν οι Ρικάρντο Ζόντα (τότε πρωταθλητής στα FIA GT), Νίκο Ρόσμπεργκ (τότε πρωταθλητής στο GP2) και ο Χουάν Πάμπλο Μοντόγια (τότε πρωταθλητής στα CART), ενώ την Παρασκευή ήταν η σειρά του παγκόσμιου πρωταθλητής, Σεμπάστιαν Φέτελ, να βάλει το όνομά του στη λίστα των... θυμάτων της τελευταίας στροφής.
Τα ρεκόρ και οι νικητές
Πολυνίκης της πίστας είναι ο Μίκαελ Σουμάχερ που έχει σκαρφαλώσει 7 φορές στο πρώτο σκαλί του βάθρου (1994, 1997, 1998, 2000, 2002, 2003, 2004), ενώ ακολουθεί ο Νέλσον Πικέ με 3 πρώτες θέσεις. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι ο Γερμανός έχει ανέβει στο βάθρο στους 12 από τους 16 αγώνες που έχει τρέξει στη συγκεκριμένη πίστα!
Όσον αφορά τις ομάδες, τα πρωτεία έχει η Ferrari με 13 νίκες, με δύο λιγότερες ακολουθεί η McLaren και τρίτη έρχεται η Williams με 7 επιτυχίες.
Το ρεκόρ ταχύτερου γύρου ανήκει στον Ρούμπενς Μπαρικέλο με 1:13.622, το οποίο πέτυχε το 2004. Σε αντίθεση με άλλες πίστες, η pole position δεν φαίνεται να φέρνει ιδιαίτερο... γούρι, καθώς μόλις 4 φορές τα τελευταία 12 χρόνια ο poleman αντίκρισε πρώτος την καρό σημαία.
Αντίθετα, η πίστα αποδεικνύεται... γούρικη για παρθενικές νίκες, καθώς οι Ζιλ Βιέση.λνέβ (1978), Τιερί Μπουτσέν (1989), Ζαν Αλεζί (1995), Λιούις Χάμιλτον (2007) και Ρόμπερτ Κούμπιτσα (2008) πανηγύρισαν εκεί την πρώτη τους πρώτη θέση.