Παρασκευή 19 Αυγούστου 2011

ΒΑΣΣΑΡΑΣ: ΔΕ ΘΑ ΣΥΓΧΩΡΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΛΑΘΗ


Εκπροσωπώντας την ΚΕΔ ο Κύρος Βασσάρας υποστήριξε ότι από τη φετινή σεζόν δε θα συγχωρούνται λάθη ούτε από τους διαιτητές αλλά ούτε και από τις ομάδες, αφού έχουν αυστηροποιηθεί όλων των ειδών οι ποινές.

Αναλυτικά τα όσα δήλωσε το μέλος της ΚΕΔ, στο ραδιοφωνικό σταθμό «Sentra»:

Για την νέα σύνθεση της ΚΕΔ:

«Η επιτροπή αποτελείται από πέντε άτομα. Η ΕΠΟ έχει ορίσει πρόεδρο τον κ. Σαρρή, αναπληρωτή τον κ. Σάββα και μέλη εμένα, τον κ. Δούρο και τον κ. Μπριάκο. Οι αρμοδιότητες μας έχουν να κάνουν με ορισμό διαιτητών στην Superleague, οι παρατηρητές θα ορίζονται από τον κ. Δούρο».

Για το πώς θα γίνονται οι ορισμοί των διαιτητών:

«Πρώτα από όλα να σας πω ότι εδώ και δυο χρόνια υπάρχει ένα αρχείο δεδομένων και μια βάση για την απόδοση των διαιτητών από την Α’ Εθνική ως τα τοπικά πρωταθλήματα. Υπάρχουν όλα τα στοιχεία, από την απόδοσή τους, την φυσική τους κατάσταση, βάρος, ύψος, αιματολογικές εξετάσεις τα πάντα. Γίνεται λοιπόν μια σωστή δουλειά που δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα από τα ξένα πρωταθλήματα.

Πρώτα από όλα κινούνται σε μια βασική αρχή που λέει ότι οι διαιτητές θα πρέπει να παίζουν όλες τις ομάδες και να είναι σε ετοιμότητα. Ο κάθε ένας έχει ένα ιστορικό, στο προηγούμενο πρωτάθλημα για παράδειγμα μπορεί να έχει αποδώσει καλά ή να είχε κάποιο πρόβλημα, είναι σαν τους ποδοσφαιριστές που ανάλογα με την απόδοσή τους κρίνονται. Αυτό συμβαίνει και με τους βοηθούς τους, που πρέπει να είναι μια ομάδα με τον διαιτητή.

Πρέπει να χρησιμοποιηθούν όλοι οι βοηθοί. Αυτό δε σημαίνει ότι θα παίζουμε συνέχεια με τους ίδιους, όμως αν υπάρχουν τετράδες που παίζουν καλά μαζί θα χρησιμοποιούνται».

Για την ημέρα γνωστοποίησης των διαιτητών:

«Μπορεί να αλλάξει αυτό, υπάρχει μια διαδικασία και συνδέεται με άλλα ζητήματα. Έχει να κάνει με τις μετακινήσεις, με διάφορα ζητήματα. Αυτό που θεωρούμε σημαντικό είναι να γίνεται η ανακοίνωση των διαιτητών όσο το δυνατό πιο αργά.

Αν είχα τη δυνατότητα, θα μπορούσα να τους ειδοποιώ και ένα μήνα πριν. Δεν έχει να κάνει με αυτό που κάποιος ίσως καταλαβαίνει διαφορετικά. Εμείς ξέρουμε κάθε στιγμή την ετοιμότητα του κάθε διαιτητή. Ένα διαιτητής είναι πιο φρόνιμο να βλέπει κάποιο παιχνίδι που έχει παίξει, να βλέπει άλλους αγώνες με την ομάδα του, να μάθει την Πέμπτη ή την Τετάρτη – αυτό θα φανεί με απόφαση του ΔΣ – ότι την Κυριακή σφυρίζει τον «Χ» αγώνα».

Για το τι θα γίνει με τους διαιτητές που εμπλέκονται στη δικογραφία για τα «στημένα»:

«Θα βγει μια απόφαση στις 23 του μηνός. Όλοι οι διαιτητές για τους οποίους έχει ασκηθεί μια ποινική δίωξη, δεν είναι ένοχοι αυτοί οι άνθρωποι γίνεται μια διαδικασία ανακριτικοί, έχει ζητηθεί για αυτούς να επισπευτούν οι διαδικασίες και να τελειώνει το θέμα. Ψυχολογικά αυτοί οι άνθρωποι είναι ράκος. Κλήθηκαν στα σεμινάρια, έχουν παρακολουθήσει και έχουν μπει στη διαδικασία ασχέτως αν ακόμα δεν υπάρχουν αποφάσεις.

Η αποδοχή των διαιτητών από τους υπόλοιπους συναδέλφους τους, ήταν άψογη. Δεν ήταν δακτυλοδεικτούμενοι οι άνθρωποι. Το πώς θα μπουν στους πίνακες και αν θα μπουν, θα φανεί άμεσα.

Γνωρίζω καλά το χώρο του ποδοσφαίρου, από την άποψη ότι ο καθένας μιλάει πολύ εύκολα για τον άλλο. Άρα δεν μπορώ να λάβω σαν στοιχείο κάτι που λέει κάποιος για κάποιον άλλον, διαφορετικά σε ένα πρόσωπο και διαφορετικά σε ένα άλλο. Αυτό δεν μπορεί λοιπόν να με κάνει να πιστέψω ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι ένοχοι.

Αυτά βαραίνουν αυτόν που τα λέει. Πολλοί μιλούν για τους διαιτητές που είναι το εξιλαστήριο θύμα γιατί δεν έχουν μάνατζερ, υπεύθυνο Τύπου και φωνή. Υπάρχουν και άλλα στοιχεία και θα δούμε τι θα γίνει με βάση τη δικογραφία. Ξέρετε ότι όλοι μιλάνε πολύ εύκολα για τους διαιτητές στην Ελλάδα».

Για το γεγονός ότι οι διαιτητές δε κάνουν δηλώσεις:

«Οι διαιτητές δεν μπορούν να κάνουν δηλώσεις, βάσει οδηγίας, για αγώνα στον οποίο ορίστηκαν, έπαιξαν ή παίζουν. Από εκεί και πέρα, μπορούν να μιλήσουν για θέματα που αφορούν μια παραβατικότητα, μια μη έναρξη αγώνα, να δώσουν τις αιτίες δηλαδή. Δεν καταλαβαίνω γιατί να μην κάνει δηλώσεις ο διαιτητής για αυτά τα θέματα και να κάνει ο παρατηρητής.

Η πρακτική έχει δείξει ότι αυτό δε βοηθάει. Αν ένας διαιτητής κάνει μια δήλωση σε έναν αγώνα, θα πρέπει να κάνει και στον επόμενο και να κάνει και ο επόμενος διαιτητής και πάει λέγοντας. Ο διαιτητής πρέπει να μιλάει μέσα στο γήπεδο. Οι αποφάσεις που παίρνει άλλωστε είναι οριστικές και αμετάκλητες».

Για τις αλλαγές στα φύλλα αγώνων:

«Είναι μια εφαρμογή που γίνεται για πρώτη φορά και αφορά τα επαγγελματικά πρωταθλήματα. Θέλουμε με αυτό να είναι αφοσιωμένος ο διαιτητής αποκλειστικά στο έργο του. Πήρε λοιπόν μια απόφαση η ΕΠΟ που έχει περάσει και στον ΚΑΠ. Πλέον οι συνθέσεις των ομάδων θα μπαίνουν σε έναν έντυπο, που έχει πάει στις διοργανώτριες αρχές, και στη συνέχεια θα υπάρχει άλλη λίστα για τους αξιωματούχους των ομάδων που μπορούν να είναι στον πάγκο και αυτές οι λίστες θα πρέπει ως 75’ πριν την έναρξη των αγώνων να κατατίθενται στον τέταρτο διαιτητή παρουσία του παρατηρητή του αγώνα. Οι φωτοτυπίες δίνονται στο διαιτητή, συμπληρώνει το φύλλο αγώνα και αποστέλλονται στη συνέχεια, όπως γίνεται σε όλη την Ευρώπη, χωρίς την παρουσία κανενός εκπροσώπου ομάδος και κανενός πλην των διαιτητών.

Κάθε συμπεριφορά θα ελέγχεται και κάθε συμπεριφορά θα καταγράφεται στο φύλλο αγώνα. Έτσι, δεν θέλουμε τις επισκέψεις των παραγόντων και του κάθε ενός τυχαίου στους διαιτητές. Αυτά θα σταματήσουν γιατί δε θα υπάρχει η δικαιολογία της υπογραφής του φύλλου αγώνα. Αν έχουν κάποια ένσταση, θα μπορούν να καταθέτουν υπόμνημα με τον τρόπο που καταθέτουν το φύλλο αγώνα».

Για τα σεμινάρια που έχουν κάνει οι διαιτητές:

«Έχουν γίνει πολλά σεμινάρια και πιστεύω ότι είμαστε στη σωστή κατεύθυνση. Δουλέψαμε όλη η επιτροπή της διαιτησίας από τις 23 Ιουλίου, ανά κατηγορία, και έχει γίνει πολύ καλή δουλειά με όλους τους διαιτητές. Όλοι παρακολούθησαν τουλάχιστον δυο μέρες φουλ μαθημάτων. Ότι διδάχθηκε στη Super League διδάχθηκε και στην Δ’ Εθνική, ενώ στην Super League έγινε και πρακτική εξάσκηση σε όλες τις θέσεις μέσα στο γήπεδο έτσι ώστε να δουν πως μπορούν να συνεργάζονται καλύτερα και να αποφεύγονται αντιαθλητικές συμπεριφορές.

Εμείς σαν επιτροπή διαιτησίας στην UEFA είχαμε ομοφωνία στο θέμα της αλλαγής των επιπρόσθετων βοηθών. Ζητήσαμε να το εφαρμόσουμε φέτος αυτό με απώτερο σκοπό να χρησιμοποιηθεί στο Euro 2012. Ούτως ή άλλως αυτό είναι ένα πείραμα. Αποφασίστηκε ο διαιτητής να είναι στη διαγώνιο που παίζει στα παιχνίδια του. Μην κοιτάμε το πόσο κοντά είναι κάποιος αλλά το πώς βλέπει μέσα στο γήπεδο. Ένας διαιτητής πλέον έχει τέσσερα μάτια στη λεγόμενη «γκρίζα» ζώνη ενώ και οι ποδοσφαιριστές θα προσέχουν για να μην κάνουν ανόητα φάουλ. Αν θα χρησιμοποιηθεί αυτό, θα παρθεί απόφαση από το Διεθνές Συμβούλιο του Ποδοσφαίρου, στο τέλος της σεζόν».

Για τα λάθη που φημολογείται ότι έκαναν στα τεστ οι ρέφερι:

«Υπάρχει μια παραπληροφόρηση για τα λάθη των διαιτητών. Υπάρχει μια κλίμακα των λαθών και το ΔΣ της ΕΠΟ έκρινε ότι έπρεπε να υπάρχει αριθμός λαθών για κάθε κατηγορία. Υπάρχουν ερωτήσεις με όριο λαθών, υπάρχουν ερωτήσεις των απλών απαντήσεων και είναι διαφορετικές για κάθε αίθουσα. Δίνεται χρόνος 40 λεπτών να απαντήσουν και φέτος η ΕΠΟ αποφάσισε ότι αυτές οι ερωτήσεις έπρεπε να υπάρχουν στην ιστοσελίδα της ΕΠΟ.

Τα λάθη δεν αφορούν στο θέμα της γνώσης του κανονισμού. Σε αυτό εξετάζονται αλλά τα λάθη προέρχονται από επιπολαιότητα και από άλλους παράγοντες. Μπορεί να γνωρίζει κάποιος την απάντηση αλλά να κάνει λάθος, αυτό συμβαίνει. Εμείς περιμένουμε εδώ και δύο χρόνια ο κανονισμός να είναι κτήμα του κάθε διαιτητή, βοηθού και παρατηρητή. Πήγαμε καλά σε αυτό σε μεγάλο ποσοστό φέτος, την πρώτη χρονιά που ξεκινήσαμε είχαμε τεράστιο πρόβλημα σε αυτό».

Για το πώς θα τιμωρούν φέτος οι διαιτητές:

«Έχουν δοθεί πολλές οδηγίες όσο αφορά το τι πρέπει να περιμένουν οι ποδοσφαιριστές αλλά και τι περιμένουμε εμείς από αυτούς. Είχα κάνει μια πρόταση ότι θα μπορεί μόλις συγκεντρωθεί η Super League να γίνει μια συνδιοργάνωση να υπάρχει μια παρουσίαση των κανόνων του ποδοσφαίρου έτσι ώστε να γνωρίζουν καλύτερα οι ποδοσφαιριστές και οι προπονητές – γιατί είμαστε συνεργάτες σε ένα γήπεδο και όχι απέναντι – έτσι ώστε να έχουμε καλύτερο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Η ενιαία εφαρμογή των κανονισμών έχει να κάνει με την προσωπικότητα και την αυτοπεποίθηση του κάθε διαιτητή, έχει να κάνει με την γνώση και την φυσική κατάσταση του κάθε διαιτητή. Δεν εγγυώμαι ότι δε θα γίνουν λάθη στο ελληνικό πρωτάθλημα. Σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο ποδόσφαιρο έχουν γίνει μεγαλύτερα λάθη από ότι συμβαίνουν στην Ελλάδα».

Για το θέμα των διακοπών των αγώνων:

«Έχουν δοθεί στους διαιτητές οδηγίες για το θέμα των προσωρινών και οριστικών διαιτητών. Δεν χωράει πλέον καμία δικαιολογία και προβλέπονται όλα αυτά από τον ΚΑΠ. Δεν χωράει δικαιολογία πια στο θέμα των διακοπών και τους έχουν δοθεί οδηγίες. Ο διαιτητής σε περιπτώσεις που κρίνεται ότι μπορεί να υπάρχει κίνδυνος της σωματικής ακεραιότητας όσων είναι στον αγωνιστικό χώρο, διακόπτεται προσωρινά ο αγώνας. Αποκλειστικός υπεύθυνος για τη διακοπή ενός αγώνα είναι ο διαιτητής. Αν δεν υπάρξουν μέτρα μετά από δύο προσωρινές διακοπές, θα πρέπει να υπάρχει οριστική διακοπή. Στη συνέχεια εφαρμόζεται ο νέος πειθαρχικός κώδικας, που πρέπει να τον μάθουν καλά οι ομάδες γιατί είναι πολύ αυστηρός. Καταλαβαίνεται ότι αν υπάρχει κάτι σοβαρό, το παιχνίδι πρέπει να διακόπτεται αυτόματα οριστικά, δεν χρειάζεται οριστική διακοπή.

Θα πρέπει επιτέλους στα ελληνικά γήπεδα να δούμε συμπεριφορές των ομάδων όπως ακριβώς είναι όταν συμμετέχουν στις διοργανώσεις της UEFA. Έγινε συνάντηση για αυτό με τον ΠΣΑΠ, όμως δεν μπορούν οι ποδοσφαιριστές από μόνοι τους να βγουν από το γήπεδο. Αν το ζητήσουν από το διαιτητή και υπάρχει πρόβλημα, σαφώς θα πάνε όλοι στα αποδυτήρια. Οι ποδοσφαιριστές μπορούν να συμβάλουν και οι ίδιοι, να προλάβουν κάποια γεγονότα. Αν δεν μπορούν να αποτρέψουν τους οπαδούς μπορούν να μαζευτούν στο κέντρο και να πουν εμείς είμαστε επαγγελματίες, σεβαστείτε το έργο μας».

Για τις τιμωρίες των διαιτητών:

«Οι διαιτητές έχουν πάρει αυστηρές οδηγίες, έδειξαν πλήρη κατανόηση και περιμένουν την πλήρη εφαρμογή. Αν δεν γίνει αυτό, θα έχουμε τιμωρίες. Δεν ανακοινώνονται, σε καμία ομάδα δε συμβαίνει. Υπάρχει η ίδια φιλοσοφία, το ίδιο πλάνο. Να παίζουν οι καλύτεροι. Όταν δεν εφαρμόζεις τις οδηγίες, μη περιμένεις να παίζεις και συχνά.

Θα είμαστε πολύ αυστηροί στις αντιαθλητικές συμπεριφορές, όμως να δείχνουμε σεβασμό και στο ότι οι ποδοσφαιριστές είναι άνθρωποι. Να μην κάνουμε κατάχρηση εξουσίας. Παράλληλα θα πρέπει να είμαστε πολύ αυστηροί στις αντιαθλητικές και επικίνδυνες για την ακεραιότητα του ποδοσφαιριστή συμπεριφορές».

Για το αν θα μιλούν με παράγοντες οι διαιτητές:

«Είναι πάντα πάγια οδηγία αυτό. Δεν έχει καμία δουλειά να μιλάει με παράγοντες ο διαιτητής, είναι δεδομένο αυτό. Γνωρίζουν καλά ότι δε χρειάζεται να πούμε πολλά, σαφώς οι διαιτητές θα έχουν την προστασία της ΚΕΔ σε αυτό το θέμα και να πω ότι με την έναρξη των πρωταθλημάτων κι εμείς παύουμε να μιλάμε. Και στους δημοσιογράφους. Θα βγάλετε τα συμπεράσματά σας μέσα από τον αγωνιστικό χώρο.

Αποφάσεις στον πολιτικό και κοινωνικό τομέα, αργούν να παρθούν χαρακτηριστικά. Περιμένουμε μετά εμείς σε κλάσματα δευτερολέπτου να πάρει μια απόφαση και να την εφαρμόσει. Όλοι καταλαβαίνουν πότε ένας διαιτητής φοβάται μην κάνει λάθος, όμως μην περιμένετε τη χρονιά αυτή να συγχωρεθούν λάθη για τα οποία είναι προφανές ότι μπορεί να υπάρξουν άμεσες αποφάσεις».

Για το αν έχει νεότερα με την υπόθεση της επίθεσης σε βάρος του:

«Δεν έχω να κάνω κάποιο σχόλιο, δεν έχει τελειώσει αυτή η έρευνα. Είναι καθήκον της αστυνομίας από τη στιγμή που υπάρχουν αποχρώσεις-ενδείξεις να προχωρήσει το θέμα».
Κατηγορία:

Για τους συντάκτες:

Και Τα Μυαλά Μας Κόκκινα Βαμμένα...
Ακολουθήστε μας μέσω Facebook , Twitter , Youtube, olympiacos-blog-tube και RSS

ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ BLOG

ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ BLOG ΕΙΝΑΙ Η ΣΥΛΛΟΓΗ ΚΑΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ EIΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΔΙΑΦΟΡΑ Μ.Μ.Ε. ΠΟΥ AΦΟΡΟΥΝ ΤΟ ΘΡΥΛΟ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΟΜΟΪΔΕΑΤΩΝ ΜΑΣ. ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΟΥΤΕ ΕΙΜΑΣΤΕ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ & ΔΕΝ ΑΠΟΣΚΟΠΟΥΜΕ ΣΕ ΚΕΡΔΟΣ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ BLOG

free counters
Μέσα κοινωνικής δικτύωσης και RSS του Blog :