Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011

Η ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΠΑΟΚ (BY OVERLAP.GR)


Σας παρουσιάζουμε την τεχνική ανάλυση του χθεσινού αγώνα Ολυμπιακός - ΠΑΟΚ 2-1, από το συνεργαζόμενο με το blog μας "overlap.gr" :

Η αποτελεσματική πίεση του Ολυμπιακού ψηλά, ανέδειξε την απουσία του Κοντρέρας.

Ο Ολυμπιακός ήταν ο νικητής του μεγάλου ντέρμπι της αγωνιστικής με το τελικό 2-1 να αδικεί τους γηπεδούχους με βάση την υπεροχή του στον αγωνιστικό χώρο. Ο Βαλβέρδε παρέταξε ομάδα… Άρσεναλ και εκτέλεσε ακριβώς το ίδιο τακτικό πλάνο την ώρα που ο Μπόλονι αρκέστηκε σε πιο επιφυλακτικό παιχνίδι, με την απουσία του Κοντρέρας από το κέντρο της άμυνας να παίζει σημαντικότατο ρόλο στην διαμόρφωση των αγωνιστικών και τακτικών δεδομένων.

Ολυμπιακός: Πίεση ψηλά και ποδόσφαιρο κατοχής

Ο Βαλβέρδε δεν διαφοροποίησε τα πλάνα, όπως άλλωστε κάνει σε όλα τα παιχνίδια της ομάδας του φέτος ανεξαρτήτου διοργάνωσης. Οι Πειραιώτες επέλεξαν από την αρχή του αγώνα την ασφυκτική πίεση στον αντίπαλο με τους Τζιμπούρ – Μιραλάς – Φουστέρ – Ιμπαγάσα να δημιουργούν την πρώτη ζώνη πίεσης στα 75 μέτρα περίπου (για τους λάτρεις των λεπτομερειών το Στάδιο Καραϊσκάκης είναι 105μ. χ 68μ.) και τους Φέισα – Τοροσίδης – Χολέμπας – Ουρμπάιθ να δημιουργούν μία δεύτερη ζώνη πίεσης περίπου στα 60 μέτρα.

Η αποτελεσματική εφαρμογή του pressing – με ιδιαίτερη έμφαση στον Γκαρσία – σε συνδυασμό με την αδυναμία των φιλοξενούμενων να κυκλοφορήσουν την μπάλα έδωσαν στον Ολυμπιακό την κατοχή της μπάλας μετά τις λανθασμένες μεταβιβάσεις (συχνότατα γεμίσματα από πίσω) του ΠΑΟΚ. Ο Ολυμπιακός με την μπάλα στην κατοχή του (65%-35% η κατοχή στο Α΄ημίχρονο):

  • επιδόθηκε σε παιχνίδι πρωτοβουλίας
  • δημιούργησε πολλές επιθέσεις στα καρέ του ΠΑΟΚ
  • επιχείρησε επιθετικούς συνδυασμούς
  • ανέβασε παίκτες στις αμυντικές ζώνες του δικεφάλου και
  • ευτύχησε να σκοράρει δύο γκολ από φάσεις καρμπόν με τους Ολυμπιακούς παίκτες να εκμεταλλεύονται τις αμυντικές αδυναμίες των πλάγιων μπακ αλλά και των στόπερ του αντιπάλου.
Η στατιστική εικόνα του Ολυμπιακού ανά ημίχρονο

Η στατιστική εικόνα του Ολυμπιακού ανά ημίχρονο

Ορμπάιθ-Ιμπαγάσα

Ο Βαλβέρδε επέλεξε και πάλι σε ρόλο αμυντικού χαφ τους Ουρμπάιθ και Φέισα προωθώντας τον Αριέλ Ιμπαγάσα σε ρόλο «δεκαριού». Η τοποθέτηση αυτή του Ιμπαγάσα πίσω από τον Τζεμπούρ (ουσιαστικά στη θέση του αφωνιζόταν πέρυσι ο Φουστέρ) φαίνεται να είναι η λύση που προωθεί ο Ισπανός τεχνικός για να καλύψει την «απώλεια» του Ριέρα. Την λύση αυτή ενισχύει η πολύ καλή παρουσία του Ουρμπάιθ στα μετόπισθεν. Ο Βάσκος αμυντικός μέσος φαίνεται να μπορεί να καλύψει επάξια το οργανωτικό ρόλο που είχε πέρυσι ο Ιμπαγάσα στη μεσαία γραμμή ενώ σαφώς υπερτερεί και στα αμυντικά του καθήκοντα, όντας πιο γρήγορος και … ψηλότερος. Παρακάτω δείχνουμε το γράφημα των μεταβιβάσεων του Ουρμπάιθ (44/49 μεταβιβάσεις, 89% επιτυχία).

Οι μεταβιβάσεις του Πάμπλο Ουρμπάιθ στον αγώνα με τον ΠΑΟΚ

Οι μεταβιβάσεις του Πάμπλο Ουρμπάιθ στον αγώνα με τον ΠΑΟΚ

ΠΑΟΚ: Αδυναμία κυκλοφορίας και Τσιρίλο… «δεκάρι»

Ο ΠΑΟΚ δεν μπόρεσε σε κανένα σημείο του πρώτου ημιχρόνου να διαχειριστεί ορθολογικά την ασφυκτική πίεση του Ολυμπιακού. Ο Γκαρσία πιέστηκε αφόρητα και δεν μπόρεσε να σηκώσει το δημιουργικό βάρος της ομάδας την ώρα που ο Τσιρίλο ανέδειξε περίτρανα το «κυκλοφοριακό» πρόβλημα του ΠΑΟΚ επιλέγοντας – σε εκνευριστικό βαθμό – τις βαθιές μπαλιές προς την επιθετική τριάδα του ΠΑΟΚ με 6οάρες ψηλές μπαλιές. Το εν λόγω πλάνο δεν βρήκε καμία εφαρμογή με τους Μέλμπεργκ (κυρίως) και Μαρκάνο να κυριαρχούν στο ψηλό παιχνίδι.

Τα "γεμίσματα" του Μπρούνο Τσιρίλο στον αγώνα με τον Ολυμπιακό

Τα "γεμίσματα" του Μπρούνο Τσιρίλο στον αγώνα με τον Ολυμπιακό

Η αδυναμία κυκλοφορίας και κατοχής της μπάλας από την πλευρά του ΠΑΟΚ είχε ως αποτέλεσμα και τις μειωμένες επιθετικές πρωτοβουλίες των πλάγιων μπακ, ενώ οι Σαλπιγγίδης και Βιειρίνια αναγκάστηκαν να γυρίζουν πολύ πίσω για να βοηθήσουν στην ανάκτηση της κατοχής από τους ερυθρόλευκους. Οι αυτοματισμοί του ΠΑΟΚ στα «φτερά» φάνηκαν σε 2-3 περιπτώσεις αν και δεν ήταν αρκετό για να δημιουργήσουν προβλήματα στον Ολυμπιακό που ανέβαζε παίκτες ψηλά με άνεση.

Σχόλιο: Η απουσία του Κοντρέρας ήταν εξαιρετικά σημαντική αναφορικά με τα τακτικά δεδομένα της αναμέτρησης. Ο καλύτερος αμυντικός με την μπάλα στα πόδια στην Σούπερ Λίγκα θα αποτελούσε… αντίδοτο στην πίεση του Ολυμπιακού. Αντ’αυτού ο άτεχνος Τσιρίλο επιδόθηκε σε ανούσια γεμίσματα προς την περιοχή του Ολυμπιακού αποδυναμώνοντας – μοιραία – το επιθετικό πλάνο του ΠΑΟΚ που είναι ομάδα που λειτουργεί με την κατοχή της μπάλας.

Διατήρηση αποτελέσματος με… ολίγον ρίσκο

Το δεύτερο ημίχρονο κινήθηκε στους γνωστούς «Βαλβέρδε» ρυθμούς. Ο Ολυμπιακός (που δεν αντέχει να πρεσάρει για 90 λεπτά) έριξε ρυθμούς, έδωσε χώρο στον ΠΑΟΚ και σταδιακά γέμισε τον χώρο του κέντρου με αμυντικούς μέσους (Μοντέστο – Μακούν) με σκοπό την διατήρηση του αποτελέσματος επικεντρώνοντας την επιθετική λειτουργία της ομάδας στις αντεπιθέσεις.

Η στατιστική εικόνα του ΠΑΟΚ, ανά ημίχρονο

Η στατιστική εικόνα του ΠΑΟΚ, ανά ημίχρονο

Σχόλιο: Σαφέστατα η επιλογή Βαλβέρδε αποτελεί λογικό επακόλουθο του καταιγιστικού ρυθμούς και pressing του 1ου ημιχρόνου. Είναι προφανές ότι ο Ολυμπιακός δεν μπορεί να αποδίδει σε αυτούς του ρυθμούς επί 90 λεπτά με τον Βάσκο να θεωρεί ότι 60 λεπτά είναι αρκετά για το επίπεδο του ελληνικού ποδοσφαίρου. Το σχετικό ρίσκο της οπισθοχώρησης έδωσε στον ΠΑΟΚ 2 ευκαιρίες για γκολ αν και η επιπολαιότητα των επιθετικών του Ολυμπιακού θα μπορούσε να είχε καθαρίσει το ματς πριν την φάση του 94΄λεπτού.

Παιχνίδι… επαφής στους πλάγιους επιθετικούς του ΠΑΟΚ

Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στην επιλογή του Βαλβέρδε αναφορικά στην αντιμετώπιση του Βιειρίνια/Σαλπιγγίδη, που αποτελούν και την μεγάλη δύναμη του δικεφάλου. Ο Βάσκος έδωσε σαφείς εντολές για «παιχνίδι επαφής» και σκληρά μαρκαρίσματα στους εν λόγω παίκτες με στόχο να μην γυρίσουν με πρόσωπο στην εστία – κάτι που θα δημιουργούσε άμεσα προβλήματα στην αμυντική λειτουργία του Ολυμπιακού. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Τοροσίδης έκανε αρκετά σκληρά φάουλ στον Βιειρίνια που τελείωσε το παιχνίδι με 7 κερδισμένα φάουλ. Ο Πορτογάλος αποδιοργανώθηκε, εκνευρίστηκε, έμεινε εκτός κλίματος παιχνιδιού με τα φάουλ των αμυντικών του Ολυμπιακού πάνω του να δίνουν χρόνο αναδιοργάνωσης της άμυνας με την ποιότητα του Τοροσίδη να παίζει σημαντικό ρόλο στην συγκεκριμένη επιλογή του Βαλβέρδε.

Τα κερδισμένα φάουλ του Βιεϊρίνια στον αγώνα με τον Ολυμπιακό (35:Τοροσίδης, 31:Ουρμπάιθ, 10:Τζεμπούρ, 14:Μιραλάς)

Τα κερδισμένα φάουλ του Βιεϊρίνια στον αγώνα με τον Ολυμπιακό (35:Τοροσίδης, 31:Ουρμπάιθ, 10:Τζεμπούρ, 14:Μιραλάς)

Για να διαβάσετε το συμπέρασμα κάντε κλικ ΕΔΩ

Κατηγορία:

Για τους συντάκτες:

Και Τα Μυαλά Μας Κόκκινα Βαμμένα...
Ακολουθήστε μας μέσω Facebook , Twitter , Youtube, olympiacos-blog-tube και RSS

ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ BLOG

ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ BLOG ΕΙΝΑΙ Η ΣΥΛΛΟΓΗ ΚΑΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ EIΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΔΙΑΦΟΡΑ Μ.Μ.Ε. ΠΟΥ AΦΟΡΟΥΝ ΤΟ ΘΡΥΛΟ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΟΜΟΪΔΕΑΤΩΝ ΜΑΣ. ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΟΥΤΕ ΕΙΜΑΣΤΕ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ & ΔΕΝ ΑΠΟΣΚΟΠΟΥΜΕ ΣΕ ΚΕΡΔΟΣ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ BLOG

free counters
Μέσα κοινωνικής δικτύωσης και RSS του Blog :