Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2011

ΘΕΟΔΩΡΑΚΑΚΟΣ ΚΑΙ ΜΑΓΓΙΝΑΣ: ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΡΥΛΟ!


Kοινή συνέντευξη με τον Δήμο Μαγγίνα (που εγκατέλειψε στο 35ο χιλιόμετρο), έδωσε ο Δημήτρης Θεοδωρακάκος, λίγο πριν βγει νικητής του 29ου Κλασικού Μαραθωνίου στη «μάχη» των Ελλήνων, στον «ΓΑΥΡΟ».

Αναλυτικά:

«Ο ένας (Δημήτρης Θεοδωρακάκος) θα πετύχει ένα κατόρθωμα, με τη συμμετοχή του στον σημερινό 29ο κλασικό Μαραθώνιο, μια και θα ανήκει στη σπάνια κατηγορία των Ελλήνων μαραθωνοδρόμων που θα έχουν τρέξει δύο διαδρομές μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα. Μετά την προσπάθεια να πιάσει το όριο στο Άμστερνταμ και τις 2 ώρες 19’20’’ που έτρεξε (ατομικό ρεκόρ, αλλά όχι ικανό να του χαρίσει το όριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου), ο μαραθωνοδρόμος του Ολυμπιακού είναι εδώ, για να τρέξει για όγδοη φορά τη διαδρομή από τον Μαραθώνα ως το Καλλιμάρμαρο μέσα σε 10 χρόνια, δηλαδή να είναι παρών στο ιστορικό ραντεβού 2.501 χρόνια μετά τον Φειδιππίδη.

Ο άλλος (Δήμος Μαγγίνας) είχε αποφασίσει από τον Μάρτιο να στρίψει το τιμόνι προς τον Μαραθώνιο, αφού θεωρούσε, και όχι άδικα, ότι αυτή ήταν η μόνη ευκαιρία του να πιάσει το όριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου (27 Ιουλίου -12 Αυγούστου). Ο Μαγγίνας ξεκουράστηκε για μερικές μέρες μετά την κούρσα και τη νίκη του στα 5 χλμ. στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα και ξεκίνησε προετοιμασία για τον Μαραθώνιο, εν τούτοις ένας τραυματισμός στο πέλμα τον κράτησε εκτός δράσης για μερικές εβδομάδες, με αποτέλεσμα να μείνει πίσω και να μην μπορεί να διεκδικήσει αυτό που θα ήθελε στην κλασική διαδρομή. Ο δρομέας του Ολυμπιακού, που το καλοκαίρι έμεινε στον σύλλογο διότι είδε στο πρόσωπο των μελών του διοικητικού συμβουλίου τη φερεγγυότητα που γυρεύει για να κάνει την καλύτερη δυνατή προετοιμασία.

Οι δυο τους είναι «άχαστοι» στο πανελλήνιο πρωτάθλημα ανωμάλου δρόμου, που είναι προγραμματισμένο για τον Φλεβάρη και από το 2007 και έπειτα «βάφεται» ερυθρόλευκο με πολλή άνεση. Το ίδιο αναμένεται να γίνει και φέτος.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Δήμο τελικά θα λάβεις μέρος στον Μαραθώνιο, όπως είχες σχεδιάσει.

ΜΑΓΓΙΝΑΣ: Ναι, το είχα αποφασίσει να στραφώ στον Μαραθώνιο από πέρυσι. Το καλοκαίρι, μετά το πανελλήνιο πρωτάθλημα, άρχισα την προετοιμασία για να τρέξω στην κλασική διαδρομή. Απλώς είχα έναν τραυματισμό στο πέλμα, ο οποίος με κράτησε πίσω.

Ε: Αυτός ο τραυματισμός επηρεάζει τις προσδοκίες που έχεις από τον αγώνα;

Μ: Έχασα λίγο έδαφος, αλλά συνέχισα κανονικά τις προπονήσεις μου. Δεν είμαι στην καλύτερη δυνατή κατάσταση που θα μπορούσα να είμαι, αλλά θα τρέξω κανονικά.

Ε: Έχεις ξανατρέξει στην κλασική διαδρομή;

Μ: Ναι, αυτή είναι η τρίτη φορά.

Ε: Τις προηγούμενες έτρεχες χωρίς να έχεις στόχους για να κάνεις Μαραθώνιο;

Μ: Ναι. Έτρεξα απλώς για τη διαδρομή.

Ε: Από το πώς θα πας σε αυτόν τον Μαραθώνιο θα εξαρτηθούν και τα πλάνα σου για το μέλλον;

Μ: Ναι, θα δω πώς θα πάω και τότε θα αποφασίσω με τον προπονητή μου. Αν τα πράγματα πάνε όπως τα υπολογίζουμε, τότε θα κάνω ακόμα έναν αγώνα.

Ε: Αυτό θα σημαίνει ότι θα εγκαταλείψεις τις μικρότερες αποστάσεις;

Μ: Όχι. Θα τρέξω κανονικά και στο πανελλήνιο πρωτάθλημα ανωμάλου δρόμου και όπου αλλού με χρειάζεται ο σύλλογος.

Ε: Η μετάβαση στον Μαραθώνιο πώς ήταν; Άλλαξε καθόλου η προπόνησή σου;

Μ: Είναι λογικό αυτό. Κάνω προπόνηση πια με βάση τον Μαραθώνιο και όχι τα 5 ή τα 10 χλμ. Στηρίζεται περισσότερο στην αντοχή.

Ε: Γύρισες πρόσφατα από την Αλεξανδρούπολη. Εκεί έκανες το μεγαλύτερο μέρος της προετοιμασίας σου.

Μ: Ναι, ήθελα να έχω τις καλύτερες δυνατές συνθήκες για να δουλέψω πάνω στο κομμάτι της προπόνησης.

Ε: Θα επιστρέψεις;

Μ: Όχι, θα μείνω να προετοιμαστώ εδώ. Για να είμαι κοντά στον προπονητή μου και στον Ολυμπιακό.

Ε: Δημήτρη, εσύ κοιτάζεις πάντα το δελτίο καιρού. Τι καιρό θα έχει σήμερα;

ΘΕΟΔΩΡΑΚΑΚΟΣ: Γύρω στους 12 με 13 βαθμούς Κελσίου, με συννεφιά. Είναι καλός καιρός για να τρέξεις Μαραθώνιο.

Μ: Κάτι είπαν ότι μπορεί να βρέξει.

Θ: Ναι υπάρχει πιθανότητα. Ακόμα και αυτό δεν είναι άσχημο, αρκεί η άσφαλτος να είναι καλής ποιότητας και να μην κάνει λιμνούλες μέσα. Εν πάση περιπτώσει, ο καιρός είναι καλός. Ακόμα και 6 βαθμούς Κελσίου με ήλιο να έχει, είναι καλές συνθήκες για έναν μαραθωνοδρόμο.

Ε: Αυτό σημαίνει ότι μπορείς να εποφθαλμιάς έναν καλό χρόνο, όπως έκανες στο Άμστερνταμ.

Θ: Καμία σχέση. Η διαδρομή του Αμστερνταμ δεν έχει ομοιότητες με την κλασική, αφού στη δεύτερη επίπεδη διαδρομή για να τρέξεις έχει μόνο μέσα στο στάδιο. Εδώ που τα λέμε, ο κλασικός Μαραθώνιος, που, όπως έχω ξαναπεί, είναι το μόνο τοπωνύμιο αγώνισμα, δεν έχει καμία σχέση με καμία άλλη διαδρομή.

Ε: Εννοείς, από την πλευρά του πολιτισμού και της ιστορικότητας;

Θ: Και από αυτή και πρακτικά. Από τον Μαραθώνα ως το Καλλιμάρμαρο έχει πολλές ανηφόρες και κατηφόρες και αυτό δυσκολεύει τον δρομέα που θέλει να πετύχει μία καλή επίδοση. Γενικώς, στη συγκεκριμένη διαδρομή σπανίως σημειώνονται ρεκόρ. Ο μαραθωνοδρόμος δεν τρέχει για αυτόν τον λόγο εδώ. Προσωπικώς δεν περιμένω μία μεγάλη επίδοση. Συμμετέχω επειδή μπορώ να τρέξω. Και για να βοηθήσω, όπως και ο Δήμος, τον σύλλογό μου.

Ε: Τότε; Είναι το αίσθημα και το συναίσθημα της ιστορίας που σε κάνει να τρέχεις; Η κλασική, με όλη τη σημασία της λέξης, διαδρομής; Πώς αισθάνεται ένας δρομέας όταν τερματίζει στον Μαραθώνιο;

Θ: Είναι από τα λίγα πράγματα που μας έχουν απομείνει και μας θυμίζουν ότι έχουμε πολιτισμό. Ειδικά για τους Έλληνες μαραθωνοδρόμους, η αίσθηση είναι κάτι πολύ ξεχωριστό, το να αναλογίζεσαι ότι αυτή η διαδρομή διαθέτει μέσα της τόση ιστορία. Είναι, αναμφίβολα, εντυπωσιακό και αυτό το λέω ρεαλιστικά, χωρίς ίχνος διάθεσης να τη μυθοποιήσω.

Ε: Εσύ έχεις τρέξει ξανά την κλασική διαδρομή;

Θ: Δεν ξέρω… Οκτώ φορές. Ξεκίνησα το 2001 και έκανα ακόμα κωπηλασία.

Ε: Πριν δέκα χρόνια δηλαδή. Είναι σαν επέτειος για σένα.

Θ: Ναι, συμπληρώνω δέκα χρόνια. Τότε είχα κάνει 2 ώρες 59’.


ΤΟ ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ, Η ΑΝΟΙΞΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΜΟΝΕΣ

Ο Δημήτρης Θεοδωρακάκος έκανε ατομικό ρεκόρ στη διαδρομή του Αμστερνταμ, στις 16 Οκτωβρίου, εν τούτοις οι 2 ώρες 19’20’’ δεν του έδιναν το εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου. Ο μαραθωνοδρόμος του Ολυμπιακού, που έμεινε στον σύλλογο χωρίς να κάνει καμία συζήτηση για τους όρους της παραμονής του, σχεδόν παραδομένος σε ό,τι θέλει να είναι το γραφτό του, δεν θα παρατήσει το όνειρο των πέντε κύκλων και την άνοιξη θα το διεκδικήσει, ακμαιότερος, σε μία ή δύο διαδρομές. Από τη μεριά του, ο Μαγγίνας, χωρίς έξτρα πόρους για να ζήσει, συνομίλησε με τον πρόεδρο του Ερασιτέχνη Ολυμπιακού, Μιχάλη Κουντούρη, διείδε αλλαγή διάθεσης προς το τμήμα στίβου, μαζί με όλα τα τμήματα του συλλόγου και συμφώνησε στους όρους της παραμονής του, η οποία του εξασφαλίζει σχετικά άνετες συνθήκες προπόνησης.

Ε: Δημήτρη στο Αμστερνταμ τι συνέβη; Έκανες ατομικό ρεκόρ, αλλά ήθελες το όριο, το οποίο, τελικά, δεν ήρθε.

Α: Το πρώτο γκρουπ αθλητών που έτρεχε είχε πολύ γρήγορο ρυθμό, εκείνοι επιδίωκαν να κάνουν ένα χρόνο κοντά στις 2 ώρες 14’. Δεν πήγα σε αυτό, διότι κατά 90% δεν θα κατάφερνα να τερματίσω. Πήγα στο δεύτερο και από κάποιο σημείο και μετά, και για την περισσότερη ώρα, έτρεχα μόνος μου.

Ε: Είναι κακό αυτό. Χρειάζεται να τρέχεις με άλλους δρομείς, για να βρίσκεις ρυθμό.

Θ: Ακριβώς. Στα μεγάλα μίτινγκ υπάρχουν αθλητές που σχηματίζουν μία «ομπρέλα» σε εκείνον που ψάχνει τον μεγάλο χρόνο. Του δίνουν τον ρυθμό τους, τον κάνουν να πηγαίνει πιο γρήγορα. Για αυτό και δεν γίνονται, ποτέ, μεγάλες επιδόσεις στα Παγκόσμια Πρωταθλήματα ή στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Μ: Το ίδιο, βέβαια, ισχύει και με τους λαγούς στις μεγάλες αποστάσεις μέσα στον στίβο.

Ε: Οπότε στράβωσε, από την άποψη του χρόνου, η κούρσα. Αλλά εσύ δεν παρατάς την προοπτική να συμμετέχεις στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Θ: Όχι. Θα συνεχίσω κανονικά την προετοιμασία και θα επιχειρήσω να βρω το όριο (σ.σ. κάτω από 2 ώρες 17’12’’, που έκανε ο Κώστας Πούλιος στη διαδρομή του Βερολίνου) σε μία ή δύο διαδρομές την άνοιξη.

Ε: Ως αθλητής του Ολυμπιακού πάντα, έτσι;

Θ: Ναι, βέβαια.

Ε: Δεν συζήτησες με κάποιον από τη διοίκηση το ενδεχόμενο παραμονής σου στον Ολυμπιακό;

Θ: Όχι. Ήταν σίγουρο ότι θα παραμείνω, μερικά πράγματα εννοούνται.

Ε: Αυτό που λες, ότι είσαι Πειραιώτης από τα Μανιάτικα.

Θ: Ακριβώς.

Ε: Δήμο, εσύ μπήκες σε συζητήσεις με τους διοικούντες τον Ερασιτέχνη.

Μ: Για τον λόγο ότι δεν έχω ένα έξτρα εισόδημα. Μίλησα με τον κύριο Κουντούρη και κατάλαβα ότι πρόκειται για έναν άνθρωπο που ενδιαφέρεται για τον σύλλογο, με την έννοια ότι θέλει να είναι εντάξει οι αθλητές του.

Ε: Βλέπεις ότι αλλάζει η κατάσταση σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια;

Μ: Νομίζω πως ναι. Απλώς στον Ολυμπιακό φοβούνται το γενικότερο κλίμα που επικρατεί στην Ελλάδα. Αλλιώς έχουν κάνει τις κινήσεις που πρέπει ώστε να έχουν έσοδα και νοιάζονται πολύ να πληρώνονται οι αθλητές του. Εγώ πήγα και συζήτησα, τους ζήτησα μερικά πράγματα και ήταν μεγάλη η χαρά να παραμείνω, αφού μου υποσχέθηκαν κάποια πράγματα. Σύντομα, απ’ ό,τι ξέρω, θα πάρουμε και σειρά στις πληρωμές.».
Κατηγορία:

Για τους συντάκτες:

Και Τα Μυαλά Μας Κόκκινα Βαμμένα...
Ακολουθήστε μας μέσω Facebook , Twitter , Youtube, olympiacos-blog-tube και RSS

ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ BLOG

ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ BLOG ΕΙΝΑΙ Η ΣΥΛΛΟΓΗ ΚΑΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ EIΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΔΙΑΦΟΡΑ Μ.Μ.Ε. ΠΟΥ AΦΟΡΟΥΝ ΤΟ ΘΡΥΛΟ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΟΜΟΪΔΕΑΤΩΝ ΜΑΣ. ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΟΥΤΕ ΕΙΜΑΣΤΕ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ & ΔΕΝ ΑΠΟΣΚΟΠΟΥΜΕ ΣΕ ΚΕΡΔΟΣ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ BLOG

free counters
Μέσα κοινωνικής δικτύωσης και RSS του Blog :