Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

ΣΠΑΝΟΥΛΗΣ: ΚΑΠΟΙΟΙ ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΠΙΕΣΗ

Η πίεση που προκαλεί η έλλειψη μεγάλων τίτλων, είναι τόσο μεγάλη που δεν επιτρέπει σε ορισμένους παίκτες του Ολυμπιακού να αποδώσουν σύμφωνα με τις δυνατότητές τους, σύμφωνα με τον Βασίλη Σπανούλη. 

«Η πίεση είναι τόσο μεγάλη που μερικοί δεν μπορούν να την αντέξουν», δήλωσε απαντώντας σε ερωτήσεις φιλάθλων στο σάιτ της Ευρωλίγκας. 

«Με τύχη κι αν απολαύσουμε περισσότερο το παιχνίδι, μπορούμε να φτάσουμε στην κορυφή», πρόσθεσε. 

Αναλυτικά: 

-Ποιοι από τους συμπαίκτες σου σε έχουν διδάξει περισσότερα, έχουν επηρεάσει και έχουν βελτιώσει τον τρόπο παιχνιδιού σου; 

«Είχα την τύχη να συνεργαστώ με σπουδαίους παίκτες στη διάρκεια της καριέρας μου. Προσπαθώ κάθε φορά να παίρνω ό,τι καλύτερο από τον καθένα, αλλά το πιο σημαντικό για έναν παίκτη είναι να δημιουργεί τη δική του προσωπικότητα. Αν είσαι έξυπνος και τυχερός, όπως εγώ, κι έχεις σπουδαίους συμπαίκτες, μπορείς να μάθεις πολλά από αυτούς. Δεν θέλω να αναφέρω έναν, γιατί με βοήθησαν πολλοί και είμαι ευγνώμων γι’ αυτό». 

-Έχεις εξελιχθεί σε πολύ καλό σουτέρ. Πώς σημείωσες αυτή τη μεγάλη βελτίωση; 

«Κάποιοι παίκτες έχουν γεννηθεί σουτέρ και άλλοι δουλεύουν πάνω σε αυτό. Το σουτ είναι κάτι στο οποίο δουλεύεις για να βελτιωθείς. Δεν πιστεύω πως γεννήθηκα σουτέρ, αλλά προσπαθώ για πολλές ώρες προκειμένου να γίνω καλύτερος. Ακόμη και τώρα το κάνω. Είναι ένας συνδυασμός σκληρής δουλειάς, τεχνικής και ψυχολογίας. Για μένα, όλα στο μπάσκετ αρχίζουν από την ψυχολογία. Όταν έχεις καλή ψυχολογία, έχεις αυτόματα καλύτερα ποσοστά στα σουτ». 

-Πιστεύεις πως ο Ολυμπιακός μπορεί φέτος να πάει στο Final 4 ή η ομάδα βρίσκεται ακόμη στο στάδιο της ανανέωσης; 

«Η ομάδα είναι στο στάδιο της ανανέωσης. Έχουν έρθει πολλά νέα πρόσωπα στην ομάδα, πολλοί νέοι παίκτες και θα είναι το μέλλον της ομάδας. Όμως έχουμε έναν πολύ έμπειρο προπονητή κι αυτό είναι πολύ σημαντικό πλεονέκτημα για όλους. Είναι μεγάλη τιμή για όλα αυτά τα παιδιά να αρχίζουν την καριέρα τους σε αυτή τη μεγάλη ομάδα και με αυτό τον προπονητή. Θα προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε ένα μείγμα εμπειρίας και νέων παιδιών. Πρέπει να συνεχίσουμε να δουλεύουμε πάνω σε αυτό. Είναι σημαντικό για μας ότι προκριθήκαμε στο Top 16. Θα χρειαστούμε κάποιες μεγάλες εμφανίσεις και τύχη για να περάσουμε στα play offs. Δεν θέλω να μιλήσω για το Final 4, γιατί δεν θέλω να προσθέσω πίεση σε μία νεανική και άπειρη ομάδα. Θέλω να πάμε βήμα-βήμα και το επόμενο στάδιο είναι το Top 16». 

-Ποιο είναι το πράγμα που χρειάζεται περισσότερο ο Ολυμπιακός για να φτάσει ξανά στην κορυφή; 

«Σίγουρα χρειαζόμαστε περισσότερη τύχη και ίσως να μην έχουμε τόση πίεση πάνω μας. Μερικές φορές πιστεύω πως αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που η ομάδα κατέκτησε το πρωτάθλημα ή την Ευρωλίγκα. Η πίεση είναι τόσο μεγάλη που μερικοί δεν μπορούν να την αντέξουν και δεν μπορούν να δείξουν τις ικανότητές τους. Είναι υπερβολι8κή η πίεση. Όταν η ομάδα θα έχει τύχη και θα απολαμβάνει περισσότερο το παιχνίδι, τότε θα μπορεί να φτάσει στην κορυφή». 

-Έχεις πιο σημαντικό ρόλο στον Ολυμπιακό φέτος. Έχεις αναλάβει το ρόλο του ηγέτη κι έχεις ανταποκριθεί περίφημα. Πώς διαχειρίζεσαι αυτή την ευθύνη; 

«Είναι δύσκολο, αλλά είμαι άνθρωπος που δεν λέει ποτέ όχι. Ποτέ δεν θα τα παρατήσω και πάντα προσπαθώ να δίνω τον καλύτερό μου εαυτό. Δουλεύω σκληρά κάθε φορά και ό,τι γίνει... έγινε. Όμως δεν τα παρατάω ποτέ. Όλα για μένα αποτελούν κίνητρο και πρόκληση. Όλοι στην ομάδα θέλουμε το καλύτερο. Ίσως φέτος, σε αντίθεση με άλλες χρονιές, να μην έχουμε τόσο μεγάλο μπάτζετ και την πολλή πίεση λόγω του υλικού μας και αυτό πιθανώς να είναι καλό, γιατί είναι η πρώτη φορά μετά από χρόνια που κανένας δεν περιμένει σπουδαία πράγματα από μας». 

-Αισθάνεσαι άγχος επειδή αν δεν πας καλά σε ένα ματς μπορεί η ομάδα σου να χάσει, ειδικά αν αυτό συμβεί στο τέλος της χρονιάς; 

«Όχι, δεν έχω άγχος. Θέλω να κάνω το καλύτερο σε κάθε αγώνα, αλλά έχω εμπιστοσύνη στον προπονητή και τους συμπαίκτες μου. Ξέρω πως κανένας δεν κερδίζει από μόνος του. Όλη η ομάδα κερδίζει. Όταν πετυχαίνω ένα καλάθι κι ένας συμπαίκτης μου έχει κάνει ένα καλό σκριν, αυτό είναι ομαδική δουλειά, δεν είναι μόνο δική μου υπόθεση. Πάντως, όχι, δεν έχω άγχος, παρά μόνο δύναμη και κίνητρο για να δουλέψω σκληρά για την ομάδα». 

-Ποιο είναι το χαρακτηριστικό για το οποίο θέλεις να σε θυμούνται. Ο χαρακτήρας σου, το πάθος σου για το παιχνίδι ή ως τον καλύτερο παίκτη της εποχής του; Πιστεύεις πως μπορείς να το πετύχεις; 

«Θέλω να με θυμούνται σαν καλό συμπαίκτη, πάνω από όλα. Σαν έναν καλό άνθρωπο, με καλό χαρακτήρα, σαν έναν παίκτη που κάθε φορά, σε όλη του την καριέρα, είτε στην προπόνηση είτε στον αγώνα, ήθελε να κάνει το καλύτερο και ό,τι του ζητά ο προπονητής του». 

-Τρως κάτι ιδιαίτερο σε μέρα αγώνα; Έχεις κάποιοι αγαπημένο φαγητό ή σνακ; 

«Δεν έχω κάποιοι συγκεκριμένο αγαπημένο φαγητό, αλλά φυσικά τα τελευταία χρόνια έκανα κάποια πράγματα με τον ίδιο τρόπο τις ημέρες των αγώνων. Αλλά αυτά είναι προλήψεις και αν τις αποκαλύψω, θα χαλάσω την καλή τύχη». 

-Πιστεύεις, με το χέρι στην καρδιά, ότι αυτή η ομάδα έχει το ταλέντο και τις προοπτικές να χτίσει πάνω σε παίκτες όπως ο Μάντζαρης, ο Παπανικολάου, ο Σλούκας, ο Κατσίβελης και ο Γκετσεβίτσιους, για να γίνει ξανά κορυφαία στην Ευρώπη; 

«Με το χέρι στην καρδιά, αυτή η ομάδα έχει πολύ μέλλον και πολύ παρόν, αλλά ίσως χρειάζεται περισσότερη πείρα για να πάει στην κορυφή. Οι παίκτες που ανέφερες είναι σπουδαία ταλέντα και μπορούν να γίνουν μεγάλοι παίκτες, είναι εξαιρετικοί συμπαίκτες για μένα τώρα, αλλά πρέπει να δουλέψουν σκληρά. Ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να γίνει στο μπάσκετ, αλλά είναι δύσκολο για μία ομάδα στον πρώτο χρόνο που είναι μαζί να φτάσεις κατευθείαν στην κορυφή. Πρέπει να δουλεύεις συνέχεια για να γίνεσαι καλύτερος κάθε μέρα. Η φιλοσοφία του προπονητή, με την οποία συμφωνώ, είναι τέτοια που δεν θέλει να φορτώνει πίεση τους νέους παίκτες. Είναι προτιμότερο να δουλεύεις κάθε μέρα και να πηγαίνεις βήμα-βήμα. Τώρα πάμε στο Top 16 και θα έχουμε ένα νέο στόχο. Είναι καλύτερο να πετυχαίνεις τους στόχους σου έναν-έναν από το να φορτώνεσαι με πίεση».
Κατηγορία:

Για τους συντάκτες:

Και Τα Μυαλά Μας Κόκκινα Βαμμένα...
Ακολουθήστε μας μέσω Facebook , Twitter , Youtube, olympiacos-blog-tube και RSS

ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ BLOG

ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ BLOG ΕΙΝΑΙ Η ΣΥΛΛΟΓΗ ΚΑΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ EIΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΔΙΑΦΟΡΑ Μ.Μ.Ε. ΠΟΥ AΦΟΡΟΥΝ ΤΟ ΘΡΥΛΟ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΟΜΟΪΔΕΑΤΩΝ ΜΑΣ. ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΟΥΤΕ ΕΙΜΑΣΤΕ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ & ΔΕΝ ΑΠΟΣΚΟΠΟΥΜΕ ΣΕ ΚΕΡΔΟΣ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ BLOG

free counters
Μέσα κοινωνικής δικτύωσης και RSS του Blog :