Τον απολογισμό του τι έχει κάνει μέχρι τώρα η διοίκηση της Ομοσπονδίας αλλά και τι προτίθεται να ολοκληρώσει στο μέλλον έκανε ο αντιπρόεδρος της ΕΟΠΕ, Γιάννης Στουραϊτης.
Ο παράγοντας του ελληνικού βόλεϊ μίλησε επίσης για την κόντρα που ξέσπασε ανάμεσα σε ΕΣΑΠ-ΠΑΣΑΠ και ΕΟΠΕ, ενώ τόνισε πως για το καλό του αθλήματος πρέπει να κοιτάξουν όλοι, ποιο θα είναι το αύριο του βόλεϊ.
Αναλυτικά όσα είπε ο Γιάννης Στουραϊτης στην ιστοσελίδα της Ομοσπονδίας:
Από την ημέρα που ανέλαβε η νέα διοίκηση της Ε.Ο.ΠΕ., δηλαδή από τον Ιούλιο του 2010 έως και σήμερα με τις επόμενες Εκλογές να απέχουν 8-9 μήνες, σε ποιους τομείς θεωρείτε ότι η Ομοσπονδία τα πήγε καλά και πού ενδεχομένως έκανε λάθη;
«Αναλάβαμε τη διοίκηση της Ομοσπονδίας στη χειρότερη συγκυρία των τελευταίων 50 ετών για τη χώρα. Η θέση μας ήταν ακόμα δυσχερέστερη γιατί εκτός από το συγκεκριμένο οικονομικό περιβάλλον κληρονομήσαμε και ένα δυσβάσταχτο χρέος για τα οικονομικά δεδομένα της Ομοσπονδίας από τις προηγούμενες διοικήσεις. Καταφέραμε -ας μου επιτραπεί η έκφραση- να κάνουμε διαχειρίσιμο το χρέος της Ομοσπονδίας βάζοντας τις βάσεις της εξυγίανσης. Ταυτόχρονα, έγινε προσπάθεια μείωσης του κόστους λειτουργίας της Ομοσπονδίας και των πρωταθλημάτων διαβλέποντας τη νέα εποχή και τα καινούργια δεδομένα. Επίσης, έγινε εξορθολογισμός των εξόδων με συμμετοχή και επιμερισμό του κόστους σε όλο τον κόσμο του αθλήματος.
Σε αυτό το κομμάτι προηγηθήκαμε από άλλες Ομοσπονδίες. Θα πω κάτι που ίσως θεωρηθεί υπερβολικό. Το ότι η ΕΟΠΕ υπάρχει και λειτουργεί, παρά τα όσα περί του αντιθέτου διαλαλούσαν γνωστές και άγνωστες Κασσάνδρες είναι από μόνο του ένα σημαντικό γεγονός. Όποιος βίωσε την καθημερινότητα της Ομοσπονδίας μπορεί εύκολα να καταλάβει τι εννοώ. Λάθη προφανώς και έγιναν, το ζητούμενο όμως είναι εάν πρόκειται για λάθη μέσα σε μια γενικότερα σωστή κατεύθυνση ή εάν κρίνουμε ότι είναι λάθος η κατεύθυνση που πήραμε. Θεωρώ ότι είμαστε στη σωστή κατεύθυνση και ο δρόμος αυτός είναι μονόδρομος».
Η κρίση είναι υπαρκτή και οι συνέπειές της αναγνωρίζονται από όλους. Όμως, η ΕΟΠΕ έκανε ενέργειες προβολής του αθλήματος; Ας πούμε η Επιτροπή που προεδρεύετε τι έχει κάνει όλο αυτό το διάστημα;
«Παρά τις πενιχρές οικονομικές δυνατότητες που υπήρξαν νομίζω ότι πετύχαμε αρκετά πράγματα με αποκορύφωμα την προβολή του καλύτερου προϊόντος που διαθέτει η Ομοσπονδία, την Α1 γυναικών. Εκεί εστιάστηκαν και οι μεγαλύτερες προσπάθειες της Επιτροπής Προβολής που όλο αυτό το διάστημα ακολουθεί μια στοχευμένη πολιτική. Για παράδειγμα την πρώτη χρονιά αγοράστηκε το σύστημα DATA Volley για την υποστήριξη της στατιστικής κάλυψης και κατ’ επέκταση της αξιοπιστίας του πρωταθλήματος. Ξεκινήσαμε την περσινή χρονιά με μία εντυπωσιακή κλήρωση στο Γκάζι που είχε και κοινωνικό χαρακτήρα, αφού οι αθλήτριες των ομάδων έκαναν πασαρέλα με δημιουργήματα γνωστού οίκου μόδας τα οποία στη συνέχεια δημοπρατήθηκαν και τα έσοδα προσφέρθηκαν στο «Χαμόγελο του Παιδιού». Εκδώσαμε ηλεκτρονικό ημερολόγιο για την Α1, εκδώσαμε ηλεκτρονικό περιοδικό, αλλάξαμε και εκσυγχρονίσαμε την ιστοσελίδα της Ομοσπονδίας, αξιοποιήσαμε το φωτογραφικό μας αρχείο στολίζοντας σχεδόν όλους του χώρους της ΕΟΠΕ με επιτυχημένες στιγμές του παρελθόντος και προχωρήσαμε σε συμφωνία με το STAR Κεντρικής Ελλάδας για την προώθηση κοινωνικών μηνυμάτων.
Παράλληλα, κλείσαμε μια σημαντική συμφωνία με την ΕΡΤ για τις μεταδόσεις του πρωταθλήματος στο ψηφιακό και το ανοιχτό κανάλι. Με τις αντικειμενικές δυσκολίες που έχει σήμερα η δημόσια τηλεόραση και η εφετινή συμφωνία με το OTE TV κρίνεται συμφέρουσα. Φέτος διοργανώσαμε άλλη μια αξιόλογη κλήρωση του πρωταθλήματος στο Μοσχάτο και συνεχίσαμε την κοινωνική μας δράση με διοργανώσεις που περιείχαν το μήνυμα κατά της βίας των γυναικών. Συνεχίζουμε τη γιορτή του γυναικείου βόλεϊ, το All Star Day που πέρυσι φιλοξενήθηκε στον Γέρακα, ενώ φέτος ενισχύοντας ακόμα περισσότερο τη φιλοσοφία της διοίκησης για άνοιγμα στην περιφέρεια (πέρυσι τα Κύπελλα Ελλάδας έγιναν σε Σάμο και Ορεστιάδα), το All Star Day θα γίνει στη Λευκάδα και καλό θα είναι και οι Ομοσπονδιακοί προπονητές με τις επιλογές τους να βοηθούν να μην υποβαθμίζεται η φιλοσοφία του θεσμού. Θα κλείσω με μια πραγματικά πολύ τιμητική ενέργεια για την Ομοσπονδία, καθώς μέσα στο άμεσο χρονικό διάστημα η ΕΟΠΕ σε εκδήλωση που θα διοργανώσει, θα παραλάβει από την αδερφή του Μιχάλη Μαστρανδρέα, το προσωπικό του αρχείο και αντικείμενα, τα οποία και θα κοσμούν την είσοδο της Ομοσπονδίας μέσα σε ειδικές προθήκες».
Πέρα από τα χρήματα που έρχονται από την Πολιτεία και τα οποία κάθε χρόνο και ελαχιστοποιούνται, στο ελληνικό βόλεϊ υπάρχει περιθώριο για ανάπτυξη του μάρκετινγκ, ώστε να γίνουν επενδύσεις που θα βοηθήσουν το άθλημα;
«Σε μια εποχή που οι παλινωδίες της πολιτικής ηγεσίας ανάμεσα στο ‘’ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ’’ και στο "ΜΑΖΙ ΤΑ ΦΑΓΑΜΕ" επισφραγίστηκαν με το νομοσχέδιο που καταργεί τα κίνητρα και τις φοροαπαλλαγές για όσους θελήσουν να γίνουν χορηγοί όχι μόνο στα σωματεία, αλλά ακόμα και στις Εθνικές ομάδες. Με δεδομένη επίσης την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά, όπου ισχύει το "Ο σώζον εαυτόν σωθήτω" τα πράγματα δείχνουν πολύ δύσκολα. Οφείλουμε όμως να είμαστε αισιόδοξοι και με σαφή αγωνιστικό προσανατολισμό. Η δημιουργία τμήματος μάρκετινγκ αποτελεί ένα πρώτο βήμα σε αυτό το γκρίζο τοπίο γύρω μας. Βέβαια, είναι κάτι που απαιτεί χρόνο, συνέπεια και συνέχεια για να χτιστεί. Επιπλέον μέσα από μία ή αν χρειαστεί και περισσότερος Γενικές Συνελεύσεις τα σωματεία θα κληθούν μέσα από διάλογο να δώσουν απάντηση στο περιεχόμενο της πορείας που θα ακολουθήσουμε».
Είσαστε χρόνια παράγοντας και γνωρίζετε ίσως καλύτερα από τον καθένα τον χώρο του γυναικείου βόλεϊ. Πιστεύετε ότι το εφετινό πρωτάθλημα της Α1, παρά τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν όχι μόνο η Ομοσπονδία, αλλά και οι σύλλογοι, βγήκε κάπου κερδισμένο;
«Όπως γνωρίζετε στην Ελλάδα το κύτταρο του αθλητισμού είναι το σωματείο. Η μεγάλη κρίση στη δίνη της οποίας βρίσκεται η χώρα μας θέτει σε κίνδυνο ακόμα και την ύπαρξη των σωματείων. Τα αντανακλαστικά, όμως, της συντριπτικής πλειοψηφίας των παραγόντων λειτούργησαν αυτόματα σηματοδοτώντας τη νέα εποχή που μπαίνει ο αθλητισμός στη χώρα μας και στην περίπτωσή μας στο βόλεϊ. Οι περισσότερες ομάδες αναζήτησαν λύσεις μέσα από τις υποδομές τους, δίνοντας την ευκαιρία σε νέα παιδιά να αποκτήσουν εμπειρίες και να αποτελέσουν την επόμενη ημέρα του αθλήματος.
Επίσης, δημιουργήθηκαν οι προϋποθέσεις με την πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος ανάπτυξης «Παίζω βόλεϊ» στα σχολεία, του οποίου στοιχεία και φωτογραφικό υλικό θα συμπεριληφθούν στο ετήσιο λεύκωμα της FIVB. Ήδη η ΕΟΠΕ κατόρθωσε το συγκεκριμένο πρόγραμμα (που φέτος θα υποστηριχτεί σε ολόκληρη την Ελλάδα) να χρηματοδοτηθεί από την Παγκόσμια Ομοσπονδία και αυτό θα βοηθήσει στη δημιουργία νέων πυρήνων του βόλεϊ.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Αίγινας, όπου η εφαρμογή του προγράμματος σε συνδυασμό με τη διοργάνωση των Μάστερ του μπιτς βόλεϊ βοήθησαν στην επαναλειτουργία του σωματείου της περιοχής. Εδώ θα μπορούσε να ανοίξει μια συζήτηση για το εάν σε αυτό έπρεπε να οδηγηθούμε νωρίτερα και μέσα από έναν επαναπροσδιορισμό του αθλήματος και της κατεύθυνσής του. Ίσως αργήσαμε, όμως αυτό είναι κάτι που πρέπει να γίνει, καθώς οι συνθήκες τώρα το απαιτούν. Το σημαντικό για όλους εμάς στα σωματεία είναι ότι υπάρχουμε».
Στο μπιτς βόλεϊ η κατάσταση δεν θυμίζει τις πλουσιοπάροχες εποχές των προηγούμενων ετών, όμως, θεωρείτε ότι το άθλημα μπορεί να επαναλάβει τις επιτυχίες του με το χαμηλότερο δυνατό κόστος;
«Αυτές οι εποχές έχουν περάσει ανεπιστρεπτί και ίσως δεν έπρεπε να υπάρξουν γιατί δαπανήθηκαν πολλά χρήματα στις διοργανώσεις, χωρίς να δοθεί η ανάλογη βαρύτητα στην ανάπτυξη. Σαφώς δεν εννοώ τις Εθνικές ομάδες και την διεκδίκηση της Ολυμπιακής Πρόκρισης που και από το υστέρημά μας πρέπει να εξασφαλίσουμε την υποστήριξή τους. Εννοώ, όμως, τις επίσημες διοργανώσεις που γίνονται στη χώρα μας με το 1/2 του κόστους σε σχέση με το παρελθόν. Γνώμη μου είναι ότι πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερο βάρος στην ανάπτυξη σε μια χώρα που εννιά μήνες τον χρόνο έχει ήλιο και στόχος μας είναι… κάθε παραλία και ένας φιλές. Παράλληλα, η ΕΟΠΕ πρέπει να αγκαλιάσει κάθε υποστηρικτική προσπάθεια όλων των φορέων προς την κατεύθυνση αυτή».
Εάν είχατε τη δυνατότητα να αλλάξετε μονομιάς κάτι στον χώρο, ποιο θα ήταν το πρώτο πράγμα που θα επιλέγατε;
«Δεν πιστεύω ότι υπάρχει ένα μαγικό ραβδί που μπορεί να αλλάξει κάτι μονομιάς. Άλλωστε αποδείχτηκαν αφελείς όσοι πίστεψαν κατά καιρούς κάτι τέτοιο. Οι ‘’μάγοι’’ και οι μαγικές συνταγές οδήγησαν τη χώρα εδώ που βρίσκεται. Για να αλλάξεις κάτι σαν διοίκηση χρειάζεται όραμα, στρατηγική, συνέπεια, σύνεση, συνεννόηση, σεβασμό στους φορείς του αθλήματος, ανοιχτό και ειλικρινή διάλογο και πολλές φορές μέσα από τη διαφορετικότητα των απόψεων σφυρηλατείται η ενότητα του αθλήματος που για εμένα αυτή είναι η προϋπόθεση που θα συμβάλλει στην ανάπτυξή του».
Η κριτική που έχει ασκηθεί στη σημερινή διοίκηση της ΕΟΠΕ είναι ίσως η πιο «αυστηρή» όλων των εποχών, θεωρείτε δικαίως ή αδίκως;
«Η βασική μου αρχή για τον ρόλο του Τύπου είναι ότι προτιμώ να ακούω και να διαβάζω τις όποιες απόψεις, είτε συμφωνώ είτε όχι, παρά να υπάρχει Τύπος σιωπηλός και φιμωμένος. Η διαφορετικότητα της άποψης μπορεί να μας δώσει το έναυσμα για διάλογο που μπορεί να βγάλει κανείς χρήσιμα συμπεράσματα. Φυσικά, η καλοπροαίρετη κριτική είναι το απαραίτητο εργαλείο για κάθε δημοκρατική διοίκηση, αλλά και από την κακοπροαίρετη κερδίζεις. Βλέπεις την αφετηρία, τη διαδρομή, τα κίνητρα που μπορεί να μην είναι απαραίτητα οικονομικά, αλλά ψυχολογικά, συναισθηματικά ακόμα και σύνδρομα εξουσίας.
Τα αναλύεις και σε κάθε περίπτωση βγάζεις χρήσιμα συμπεράσματα που σε βοηθούν στην άσκηση της διοίκησης. Από αυτή την άποψη -παρά το γεγονός ότι δεχτήκαμε πολλές φορές αυστηρή, άδικη και κακοπροαίρετη κριτική- κάθε φωνή είναι απαραίτητη. Από την άλλη, είναι ξεκάθαρο, όμως, ότι μια διοίκηση δεν μπορεί να λειτουργήσει στηριζόμενη μόνο σε μια καλή επικοινωνιακή πολιτική. Μην ξεχνάμε τη διοίκηση Προσαλίκα που γνώρισε μεγάλη αποδοχή και υποστήριξη από τον Τύπο, όμως αυτό από μόνο του δεν στάθηκε ικανό να τον διατηρήσει στην ηγεσία του αθλήματος, αλλά αποδοκιμάστηκε μέσα σε 18 μήνες από τα ίδια τα σωματεία. Βλέπετε, η δημοκρατία έχει τις ασφαλιστικές δικλίδες να αυτοπροστατεύεται».
Τις τελευταίες αντιπαραθέσεις μεταξύ ΕΣΑΠ - ΠΑΣΑΠ - ΕΟΠΕ, πώς τις σχολιάζετε;
«Το πρόβλημα που προέκυψε από τους φορείς του αθλήματος (ΕΣΑΠ - ΠΑΣΑΠ) με τις δημόσιες αντιπαραθέσεις και την εμπλοκή από μέρους τους και της ΕΟΠΕ σε αυτές, ξεκινάει από την αγωνία και το άγχος όλων για τη διασφάλιση της επιβίωσης του αθλήματος. Αυτή την ένταση αντιλαμβάνομαι ότι εκφράζουν οι τοποθετήσεις αυτές χωρίς όμως να αγγίζουν την αιτία που τη δημιουργεί. Σαφώς το άθλημά μας δεν έχει εκατομμυριούχους αθλητές, αλλά δεν έχει και εκατομμυριούχους παράγοντες. Οι παράγοντες όχι μόνο της αμειβόμενης πετοσφαίρισης, αλλά ολόκληρου του ελληνικού βόλεϊ διαθέτουν χρόνο, χρήμα και μεράκι για το άθλημα χωρίς ανταπόδοση, όπως και οι αθλητές που είναι οι πραγματικοί πρωταγωνιστές, γνωρίζουν ότι δεν θα γίνει κανείς πλούσιος με την ενασχόλησή του με αυτό.
Σε ό,τι αφορά το πρόβλημα που προέκυψε με τη διοργάνωση του Κυπέλλου, ενυπάρχουν δύο στοιχεία:
Της καλής διάθεσης από τη μία και των αντικειμενικών δυσκολιών, της σημερινής πραγματικότητας από την άλλη. Η κυριαρχία του θέλω στο μπορώ. Αυτό δημιουργεί φόρτιση για το ποιος και πώς μπορεί να κάνει καλύτερα τη διοργάνωση. Αλλά επαναλαμβάνω ότι το πρόβλημα δεν είναι εκεί. Θα αναφέρω ένα παράδειγμα: Η ΕΟΠΕ πέρυσι κατηγορήθηκε από πολλούς επειδή έδωσε στην ΕΣΑΠ τη δεύτερη θέση που οδηγούσε στο Champions League που μέχρι τότε έβγαινε ο Κυπελλούχος. Ποιο είναι το αποτέλεσμα ένα χρόνο μετά; Η δεύτερη θέση να μην καλυφθεί από κανένα. Πόσα σωματεία έχουν διάθεση συμμετοχής λόγω του κόστους; Και αυτό δεν συμβαίνει μόνο στην αμειβόμενη πετοσφαίριση, αλλά και στο γυναικείο που υπάρχει αδυναμία από πολλά σωματεία να παίξουν στα Κύπελλα Ευρώπης. Το ίδιο δεν συνέβη και στην εγχώρια διοργάνωση του Κυπέλλου, τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες; Άρα αυτό που πρέπει να κάνουμε -χωρίς στρουθοκαμηλισμούς- είναι να συνεχίσουμε και να διευρύνουμε τη συνεργασία αναλύοντας τα αίτια και αναζητώντας λύσεις για αυτά. Ήρθε η ώρα όλοι μαζί να σκεφτούμε πώς θέλουμε να είναι το βόλεϊ αύριο».