Διαβάστε την τεχνική ανάλυση του χθεσινού αγώνα Ολυμπιακός - Μέταλιστ από το συνεργαζόμενο με το blog μας "overlap.gr".
Η μαγεία του ποδοσφαίρου έγκειται στο απρόβλεπτο της κατάληξης των αναμετρήσεων. Ο Ολυμπιακός έμελλε να πέσει θύμα του «άγραφου νόμου», καθώς δεν «καθάρισε» το παιχνίδι όταν του προσφέρθηκε η ευκαιρία και εν συνεχεία τιμωρήθηκε από τη σωματική εξάντληση. Οι ερυθρόλευκοι έδειξαν δύο εντελώς διαφορετικά αγωνιστικά πρόσωπα και τιμωρήθηκαν διότι δεν εκμεταλλεύτηκαν την υπεροχή τους στο πρώτο ημίχρονο επιτρέποντας την ολική επαναφορά στους Ουκρανούς.
Εκ του αποτελέσματος, αποδείχτηκε πως η ψυχοσωματική κατάρρευση των πρωταθλητών ήταν τόσο έντονη που παρά το δοκάρι του Τάισον και το χαμένο πέναλτι δεν κατάφεραν να επιδείξουν στοιχειώδες ένστικτο αυτοσυντήρησης στο τελευταίο 10λεπτο. Αντίθετα, η Μέταλιστ κυνήγησε το παιχνίδι μέχρι το τέλος και δικαιώθηκε για το πείσμα της παίρνοντας μία αναπάντεχη πρόκριση.
Ο Dr Jekyl του πρώτου ημιχρόνου
Πιστός στην αγωνιστική του φιλοσοφία, ο Βαλβέρδε δεν προσάρμοσε την τακτική της ομάδας του στο αποτέλεσμα του πρώτου παιχνιδιού αλλά προτίμησε να ακολουθήσει επιθετική προσέγγιση με στόχο να «καθαρίσει» γρήγορα την πρόκριση:
παρέταξε σύστημα 4-2-3-1 με τον Ιμπαγάσα σε ρόλο οργανωτή έδωσε εντολή για προωθήσεις στα μπακ ώστε να παίζουν overlap με τα εξτρέμ χρησιμοποίησε ένα καθαρόαιμο αμυντικό χαφ (Ουρμπάιθ) και ένα χαφ με εντολή να «κόβει» και να προωθείται όποτε βρίσκει ευκαιρία (Μανιάτη) έπαιξε ποδόσφαιρο κατοχής με στόχο τον έλεγχο του ρυθμού πίεσε στα ¾ του γηπέδου ώστε να δυσκολέψει την ανάπτυξη των φιλοξενούμενων.
Ο Ολυμπιακός κυριάρχησε, καθώς οι ποδοσφαιριστές του είχαν τακτική συνέπεια, αγωνιστική διάθεση και επαρκείς σωματικές δυνάμεις. Κέρδισαν την πλειοψηφία των προσωπικών μονομαχιών, διένυσαν περισσότερα χιλιόμετρα από τους αντιπάλους, κάλυψαν τους κενούς χώρους με υπερπροσπάθεια, κυριάρχησαν στον αέρα, αναπτύχθηκαν με τη μπάλα κάτω ελαχιστοποιώντας τις λανθασμένες μεταβιβάσεις και κατάφεραν να προηγηθούν.
Σχόλιο: Το πλάνο του Βαλβέρδε στέφθηκε με επιτυχία, καθώς οι γηπεδούχοι δημιούργησαν πλειάδα ευκαιριών και ταυτόχρονα δεν απειλήθηκαν ουσιαστικά Ωστόσο, η ατυχία και η ανωριμότητα στο τελείωμα των φάσεων κράτησαν τη Μέταλιστ στο παιχνίδι.
Ο Mr Hyde του δεύτερου ημιχρόνου
Οι τραυματισμοί των Ιμπαγάσα-Μανιάτη διέρρηξαν την αγωνιστική συνοχή της ομάδας και απομόνωσαν την επιθετική γραμμή, καθιστώντας ακίνδυνο τον Τζιμπούρ. Με το πέρας του χρόνου, η απόδοση των ερυθρόλευκων μειώθηκε σταδιακά με αποκορύφωμα το τελευταίο 15λεπτο που οι ποδοσφαιριστές εμφάνισαν έντονα σημάδια κόπωσης:
παρατηρήθηκε οπισθοχώρηση των γραμμών μετά το 60ο λεπτό, ως εκ τούτου μεταφέρθηκε το κέντρο βάρους στην περιοχή του Μέγιερι ο Βαλβέρδε ζητούσε επιτακτικά να «ανέβει» η ομάδα, με αποτέλεσμα να επιχειρούν ανούσιες επελάσεις οι Τοροσίδης-Χολέμπας (δεν είχαν βοήθειες από τον άξονα) και να εξαντληθούν μετά το 75ο λεπτό αυξήθηκε ο αριθμός των λανθασμένος μεταβιβάσεων, λόγω σωματικής καταπόνησης δεν υπήρχε παίκτης στον άξονα να κρατήσει τη μπάλα, να κερδίσει φάουλ τακτικής, να παγώσει το ρυθμό και να προσφέρει εμμέσως ανάσες στην άμυνα προωθώντας το παιχνίδι με αργό tempo
Ο Ιμπαγάσα «βαρόμετρο»
Ως γνωστόν, το ανθρώπινο σώμα μπορεί να λειτουργήσει ακόμα και με πρόβλημα στα άκρα, το θώρακα, τη μέση και τις αισθήσεις. Είναι, όμως, αδύνατον να ανταποκριθεί στις καθημερινές ανάγκες αν υποστεί βλάβη στον εγκέφαλο.
Ο «εγκέφαλος» του Ολυμπιακού είναι ο Ιμπαγάσα. Ανεξαρτήτως συστήματος, η δική του παρουσία καθορίζει τον τρόπο ανάπτυξης και συμβάλλει στην ορθή τροφοδότηση των επιτελικών καθιστώντας την ομάδα απειλητική. Ο Ισπανός διαθέτει εμπειρία, προσωπικότητα, δίνει ρυθμό στην ομάδα, αποφορτίζει τους συμπαίκτες του από το άγχος της προώθησης του παιχνιδιού και συμβάλλει στη διασφάλιση της ηρεμίας στον άξονα.
Η παρουσία του στο πρώτο ημίχρονο ανάγκασε τη Μέταλιστ να «κρατήσει» τα αμυντικά χαφ στο μισό του γηπέδου ώστε να τον επιτηρούν, ανέβασε τις γραμμές του Ολυμπιακού, συνέβαλλε στη δημιουργία ρηγμάτων στην αντίπαλη περιοχή και μείωσε τον αριθμό των λανθασμένων μεταβιβάσεων με αποτέλεσμα να καταστεί δύσκολη η διενέργεια αντεπιθέσεων από τους αντιπάλους.
Η απουσία του στο δεύτερο ημίχρονο άφησε τον Ολυμπιακό ακυβέρνητο εντός αγωνιστικού χώρου. Ο Μακούν δε διαθέτει παρεμφερή ποδοσφαιρικά χαρακτηριστικά, αδυνατεί να κρατήσει τη μπάλα και να δώσει χρόνο στους συμπαίχτες του για να τοποθετηθούν σωστά, δεν έχει την ικανότητα να τριπλάρει εύκολα αντίπαλο στο «ένας εναντίον ενός» προκειμένου να δημιουργήσει καταστάσεις υπεραριθμίας και έχει μάθει να συμπεριφέρεται περισσότερο ως αμυντικό χαφ και όχι ως οργανωτής.
Σχόλιο: Ο τραυματισμός του Ιμπαγάσα σηματοδότησε την αλλαγή των αγωνιστικών συσχετισμών, διότι οι γηπεδούχοι δε μπορούσαν να εκτελέσουν τις οδηγίες του προπονητή τους καθώς απουσίαζε ο ποδοσφαιριστής που μετουσίωνε τη σκέψη του Βαλβέρδε σε πράξη.
Το ρίσκο της διαχείρισης του Βαλβέρδε
Ο γρήγορος επιθετικογενής ρυθμός του πρώτου ημιχρόνου και οι τραυματισμοί των Ιμπαγάσα-Μανιάτη κατέστησαν εξαιρετικά δύσκολη τη διαχείριση του παιχνιδιού στην επανάληψη. Το κυνήγι της επίτευξης δεύτερου τέρματος εξάντλησε τους ερυθρόλευκους σε σωματικό και ψυχολογικό επίπεδο, με αποτέλεσμα να καταστεί αδύνατη η ανασταλτική αποτελεσματικότητα στο τελευταίο 20λεπτο. Η επιλογή του Ολυμπιακού να οπισθοχωρήσει στο τελευταίο 15λεπτο συνδιάστηκε δυστυχώς με την απειρία του Μπάλας Μέγερι, ο οποίος αν και έπιασε το πέναλτι, ευθύνεται ουσιαστικά και για τα δύο τέρματα που δέχθηκε.
Μέταλιστ: Στρατηγική επίτευξης νίκης μετά το 70ο λεπτό
Οι Ουκρανοί παρατάχθηκαν σε διάταξη 4-2-3-1, αλλά αιφνιδιάστηκαν από το επιβλητικό ξεκίνημα των γηπεδούχων. Ως εκ τούτου, περιορίστηκαν εξ΄ ανάγκης σε παθητικό ρόλο στο πρώτο ημίχρονο προκειμένου να:
διασφαλίσουν τη διατήρηση του 1-0 που δεν εκμηδένιζε τις πιθανότητες πρόκρισης κάνουν συντήρηση δυνάμεων ώστε να παρουσιάσουν συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι του Ολυμπιακού στο τέλος του αγώνα.
Μετά τον τραυματισμό του Μανιάτη, ο Ολυμπιακός έχασε τη μαχητικότητά του στον άξονα και ο Μάρκεβιτς αντελήφθη πως υπάρχει χώρος για την ολική επαναφορά:
έριξε στον αγώνα το δυνατότερό του «όπλο», τον Ντέβιτς, ο οποίος μπόρεσε με την «φρεσκάδα» του να καλύψει την έλλειψη ταχύτητας έδωσε πλάτος στις πτέρυγες ώστε να δημιουργηθούν κενοί χώροι που θα είναι δύσκολο να καλυφθούν από τους καταπονημένους αντίπαλους ανέβασε τις γραμμές του ανέβασε τα μπακ του καθώς η ανασταλτική τους σημασία ήταν μικρή έδωσε εντολή για πίεση ψηλά προκειμένου να ωθηθούν σε λάθη οι ανασταλτικοί του Ολυμπιακού.
Σχόλιο: Το βασικό πλεονέκτημα των φιλοξενούμενων ήταν ότι κατάφεραν να «κρατήσουν δυνάμεις» και έπαιξαν δύο ταχύτητες πάνω από τον Ολυμπιακό στο τελευταίο 20λεπτο. Αυτός ήταν ο λόγος που δημιουργήθηκαν 4 ευκαιρίες για γκολ και επετεύχθη μία ηρωική πρόκριση.