Δείτε την τεχνική ανάλυση του χθεσινού ντέρμπι ΠΑΟ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ από το συνεργαζόμενο με το blog μας "overlap.gr" :
Το ποδόσφαιρο είναι καθρέφτης της κοινωνίας. Μιας κοινωνίας… ξεχειλωμένης έτοιμης να καταρρεύσει. Από το να σχολιάζουμε πως ξέραμε ότι θα διακοπεί το ματς, και να ακούμε τι είπαν οι υπεύθυνοι στις εντός της προηγούμενης εβδομάδας συνεδριάσεις τους για τα μέτρα του ντέρμπι, ας αναλογιστούμε πρώτα το γιατί. Γιατί ξέραμε ότι θα γίνουν επεισόδια? Γιατί διακόπτονται οι παρελάσεις? Γιατί μουντζώνουν οι Αγανακτισμένοι? Γιατί τρώει γιαούρτια ο Νταλάρας?
Έχουμε υποχρέωση απέναντι στους εαυτούς μας, να διασφαλίσουμε τη συνοχή της κοινωνίας. Το σύστημα – κατ’ εξακολούθηση- κάνει τα πάντα για να διασπάσει τους ιστούς της κοινωνίας που όλοι ζούμε. Ο χουλιγκανισμός, οι προκλήσεις της αστυνομίας, η έξαρση της εγκληματικότητας και τα… πρεζάκια είναι κοινωνικά φαινόμενα που ευδοκιμούν σε μια χώρα/οικονομία που καταρρέει.
Το τελευταίο που έχει σημασία πλέον είναι ότι διεκόπη ντέρμπι αιωνίων μετά από πολλά χρόνια. Ένα ντέρμπι που, μεταξύ άλλων, παρουσίασε μεγάλο τακτικό ενδιαφέρον μέσα σε ένα εντελώς ακατάλληλο για αθλητισμό περιβάλλον.
Η προσέγγιση του Φερέιρα
Το ξεκάθαρο 4-2-3-1 του Φερέιρα παρουσίασε αισθητά μειωμένο πλάτος, με συχνές συγκλίσεις και εναλλαγές θέσεων των ακραίων μεσοεπιθετικών για ενίσχυση του άξονα. Επιπλέον ο Πορτογάλος, τοποθέτησε τον Κατσουράνη πίσω από τον Λάζαρο Χριστοδουλόπουλο, που κινήθηκε ανάμεσα στους Αβραάμ/ Μέλμπεργκ. Οι αποστάσεις που δημιουργήθηκαν όμως μεταξύ Κατσούρ και Βιτόλο/Σιμάο ήταν αισθητά μεγάλες, και οι Ζέκα/ Κουίνσι δεν μπόρεσαν ποτέ να τις καλύψουν.
Σχόλιο: Η έμπνευση του Φερέιρα για δίδυμο 6αρίων δεν ευνόησε το επιθετικό παιχνίδι του ΠΑΟ, αφού ο Βιτόλο δεν μπόρεσε να περάσει τη μπάλα κάθετα
Παιχνίδια πλάτους
Ο Φερέιρα επέλεξε να «στενέψει» αισθητά την ομάδα του για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στο pressing του “μυρμηγκιού”. Ο ρυθμός του ΠΑΟ όμως ήταν πολύ αργός, για την πίεση του Ολυμπιακού λόγω της παράλληλης ύπαρξης και ρόλων των Βιτόλο και Σιμάο. Η επιλογή του Φερέιρα για μειωμένο πλάτος με σκοπό τη διασφάλιση του μηδέν κόστισε στον ΠΑΟ επιθετικά, χωρίς αυτό να σημαίνει πως αν αντί για τον Βιτόλο έπαιζε εκεί ο Κατσουράνης ο ΠΑΟ θα κέρδιζε το ματς.
Σχόλιο: Σημαντικότατο ρόλο στο παραπάνω έπαιξε η μεγάλη εμφάνιση του Πάμπλο Ορμπάιθ που αναλύεται παρακάτω
Αποτέλεσμα των παραπάνω ήταν να αναλωθεί ο Παναθηναϊκός (κυρίως στο πρώτο ημίχρονο) σε μεγάλες μπάλες στοχεύοντας τον Λάζαρο Χριστοδουλόπουλο που δεν είναι… Ολιβερ Μπίρχοφ
Η προσέγγιση Βαλβέρδε
Πιθανότατα τα προηγούμενα άρθρα του overlap.gr για τον Ολυμπιακό, να αρμόζουν και στο χθεσινό ματς… Ο Βάσκος έδωσε ρόλο ακρογωνιαίου λίθου στον Πάμπλο Ορμπάιθ, αναθέτοντας του man to man στον Κώστα Κατσουράνη, και διαχείριση πρώτης μπάλας.
Επιπλέον:
Πρέσαρε στην πρώτη μπάλα και τις πλευρές του ΠΑΟ
Αύξησε το πλάτος και έδωσε μεγάλες ελευθερίες στους Ρίτσαρντς, Αμπντουν και Μιραλάς
Διατήρησε γρήγορο το ρυθμό του ματς, και “έτρεξε” το κέντρο του ΠΑΟ
Ελάχιστη επιτήρηση στον Σιμάο
Σχόλιο: Χαρακτηριστικός είναι και ο τρόπος που κάνουν οργανωμένη άμυνα οι Ερυθρόλευκοι (όταν δεν πρεσάρουν) βγάζοντας αμυντικούς αυτοματισμούς, διατηρώντας τις αποστάσεις και τις ζώνες τους μικρές και “αλφαδιασμένες”.
Σχόλιο: Χαρακτηριστικό του pressing των ερυθρολεύκων είναι η μη ανάπτυξη των μπακ του Παναθηναϊκού- φαινόμενο εντονότερο στο 1ο ημίχρονο
Ο ρόλος του Πάμπλο Ορμπάιθ
Ο Βάσκος ήταν λίρα εκατό για το συγκεκριμένο ματς. Ο ρυθμός του Κατσουράνη του επέτρεψε να τον ακολουθεί στο πλάτος του γηπέδου. Οι βοήθειες στις πλευρές από τους Μακούν και Μανιάτη, δίνονταν στον Ισπανό αμυντικό χαφ όταν ο Κατσούρ ακουμπούσε τη μπάλα.
Επιπλέον, ο Ορμπάιθ ήταν ο διαχειριστής της πρώτης μπάλας της ομάδας του, επιτρέποντας στα μπακ του να παίρνουν μέτρα πάνω στις πλάγιες γραμμές, ενισχύοντας τις πτέρυγες. Η απουσία του Ιμπαγάσα σε συνδυασμό με την ιδιαιτερότητα του ματς ανέδειξαν για άλλη μια φορά τα προσόντα του Βάσκου, που όσο βρίσκει χημεία με τον Μανιάτη τόσο πιο αξιόπιστο δείχνει το ποδόσφαιρο του Ολυμπιακού.
Για να δείτε το συμπέρασμα, κάντε κλικ ΕΔΩ