Ο Τζόρντι Μπερτομέου μίλησε για τη νέα μορφή της Euroleague και εξήγησε τους λόγους που δεν την θεωρεί ένα... «κλειστό» Πρωτάθλημα.
Ο πρόεδρος/εκτελεστικός διευθυντής της Euroleague ρωτήθηκε από τους Ισπανούς για τις λεπτομέρειες σχετικά με το νέο σύστημα διεξαγωγής και αφού αναφέρθηκε στο ζητούμενο «ποιοτικό άλμα», ανέλυσε γιατί δεν πιστεύει πως θα είναι μια κλειστή λίγκα.
«Θα είναι κάτι το τελείως νέο και θα χρειαστεί μια αλλαγή στην φιλοσοφία και την κουλτούρα του κόσμου, των ΜΜΕ και των παικτών, επειδή είναι η πρώτη φορά που θα συμβεί κάτι τέτοιο στην Ευρώπη σε οποιοδήποτε άθλημα. Μου είπαν ότι θα είναι κάτι το επαναστατικό, αλλά θα το δούμε καλύτερα στην τελική εξέλιξη του μοντέλου», τόνισε ο Μπερτομέου όσον αφορά την νέα μορφή της Ευρωλίγκας, ενώ πρόσθεσε πως το ζητούμενο είναι...
«η μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα, να ανέβει το επίπεδο και να βελτιωθεί το μοντέλο και η οικονομία του».
Όσον αφορά τη μείωση των ομάδων σε 16 υποστήριξε: «Είμαστε οι μοναδικοί που αναπτυσσόμαστε σε σύγκριση με άλλες λίγκες, εθνικά πρωταθλήματα, ομοσπονδίες κτλπ. Αν θέλεις να κάνεις το υψηλότερο ποιοτικό άλμα, πρέπει να διηγηθείς μια διαφορετική ιστορία. Και αυτή είναι η τελευταία ιστορία, για πρώτη φορά στην Ευρώπη οι καλύτερες ομάδες θα παίζουν η μία απέναντι στην άλλη».
Σε ερώτηση για τους επικριτές του συστήματος που κάνουν λόγο για «κλειστή» λίγκα, είπε: «Δεν θα είναι κλειστεί. Για παράδειγμα, στο ισπανικό ποδόσφαιρο πέφτουν 3 από τους 20 και κανείς δεν λέει ότι είναι κλειστό .Δεν καταλαβαίνω πως η Ευρωλίγκα των 16 θα είναι λοιπόν, αφού οι πέντε θα αλλάζουν. Και εκείνοι που λένε ότι θα είναι κλειστή, είναι οι ίδιοι που ευνοούνται από τις κλειστές λίγκες».
Για το κριτήριο που θα επιλέγονται οι τρεις πρωταθλητές των εθνικών πρωταθλημάτων που θα παίρνουν μέρος ουσιαστικά έδειξε πως ακόμα δεν έχει καταλήξει: «Έχουμε μια ιδέα, αλλά δεν θέλω να πάρω απόφαση από τη στιγμή που μιλάμε ακόμα με τις ομάδες».
Ρωτήθηκε επίσης αν ο πρωταθλητής της Ευρωλίγκας θα έχει θέση, αν δεν βρίσκεται ανάμεσα στις ομάδες με τα κλειστά συμβόλαια: «Ναι, αυτό ρυθμίζεται ήδη και μην ξεχνάμε επίσης ότι θα συμμετέχει και ο νικητής του Eurocup, μία "πόρτα" που χρησιμοποιείται συχνά στην Ισπανία. Σε σύγκριση με την πρόταση της FIBA, η δική μας είναι πολύ πιο ανοιχτή».
Τέλος, απάντησε στο πως βλέπει η FIBA αυτό το νέο σενάριο: «Η FIBA έκανε μια πρόταση η οποία, από την πλευρά όσων τους απασχολεί το άθλημα, είναι χειρότερη από τη δική μας. Για παράδειγμα, πρακτικά σχεδόν οδηγεί την ACB σε μείωση από 16 σε 14 ομάδες, γιατί αλλιώς δεν θα μπορεί να φτιαχτεί ένα πρόγραμμα σε συνδυασμό και με τις εθνικές ομάδες. Και δεν έχω ακούσει κανέναν να πει ότι η ACB δεν δείχνει ανοχή και δεν έχω δει την ίδια αντίδραση με εμάς. Σε αυτή την πρόταση οι σύλλογοι είπαν όχι, αλλά με μία θετική αίσθηση».