Στη ζωή ορισμένα πράγματα δεν τα προγραμματίζεις. Ο Αμπντεσαλάμ Ουαντού το έμαθε απ’ την καλή κι απ’ την ανάποδη, μέσα σε μερικούς μονάχα μήνες. Το καλοκαίρι του 2006 πραγματοποίησε το άλμα, μεταβαίνοντας απ’ τη Ρεν σε μία ομάδα επιπέδου Champions League, τον Ολυμπιακό, αλλά στις αρχές Δεκεμβρίου του ίδιου έτους ζήτησε να αποχωρήσει, λόγω ενός σοβαρού προβλήματος υγείας που αντιμετώπιζε η σύζυγός του. Αυτοί οι έξι μήνες που πέρασε στον Πειραιά, ωστόσο, ήταν αρκετοί για να «δεθεί» με τον Θρύλο, τον οποίο εξακολουθεί να παρακολουθεί και να μαθαίνει νέα του, απ’ τα φιλαράκια του στη Γλυφάδα, με τα οποία κρατάει επαφή. Ο 37χρονος σήμερα Μαροκινός πρώην αμυντικός, που πλέον σπουδάζει sports management στο Πανεπιστήμιο της Λιμόζ, μίλησε στον «Γαύρο» για το ερυθρόλευκο εξάμηνο της καριέρας του, για τους λόγους αποχώρησής του, για τη φετινή ομάδα, για τον συμπατριώτη του, Μάνουελ ντα Κόστα, για τον εφιάλτη του Κατάρ, αλλά και για την κατάσταση που βιώνουμε στην Ελλάδα, με λόγια ενδεικτικά του σεβασμού του προς την ιστορία και τις αρχές της χώρας…
«ΣΥΝΕΧΙΖΩ ΝΑ ΑΓΑΠΩ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΛΑΜΠ»
Στο άκουσμα της λέξης Ολυμπιακός, χαμογελάει: «Φίλε, ήταν απ’ τις καλύτερες περιόδους της ζωής μου κι ας έμεινα μονάχα έξι μήνες. Αυτό που μπορώ με βεβαιότητα να σου πω είναι ότι οι καλύτεροι οπαδοί στην Ευρώπη είναι αυτοί του Ολυμπιακού!», ήταν η πρώτη αντίδρασή του, δίχως να αποφύγει να μιλήσει για τις αιτίες που τον οδήγησαν να τερματίσει πρόωρα την καριέρα του στον Πειραιά:
«Η ομάδα υπέγραψε συμβόλαιο μαζί μου και με ήθελε για τρίτο αμυντικό. Θυμάμαι ότι έπειτα απ’ τον μήνα της προετοιμασίας στην Αυστρία, όλοι ήταν πολύ ικανοποιημένοι από εμένα, αλλά εγώ αντιμετώπιζα εκείνη την περίοδο ένα σοβαρό οικογενειακό πρόβλημα. Η σύζυγός μου ήταν άρρωστη και μου ήταν αδύνατο να συγκεντρωθώ στο ποδόσφαιρο. Οι άνθρωποι του Ολυμπιακού, όμως, μου φέρθηκαν άψογα και έχω εξαιρετικές αναμνήσεις από εκείνους. Συνεχίζω να αγαπώ αυτό το κλαμπ, για τον τρόπο που μου συμπεριφέρθηκε, παρότι έμεινα πολύ λίγο», είπε ο Αμπντές Ουαντού, που χαρακτήρισε «ανοησίες», όσα λέγονταν και γράφονταν την εποχή εκείνη, περί κακών σχέσεών του με συμπαίκτες του στον Ολυμπιακό.
Για τη σημερινή ομάδα έχει σαφή εικόνα, σε σημείο που δεν διστάζει να προβεί και σε… προβλέψεις: «Παρακολουθώ τους αγώνες του Ολυμπιακού στην Ευρώπη και φυσικά ενημερώνομαι για όσα κάνει στο ελληνικό πρωτάθλημα. Η φετινή ομάδα είναι πολύ ισορροπημένη σε όλες τις γραμμές. Εχει λύσεις, παίκτες με ποιότητα κι έναν προπονητή που δείχνει ότι είναι σπουδαίος στην τακτική. Ετσι όπως πηγαίνει το πράγμα στην Ελλάδα, προβλέπω ότι ο Ολυμπιακός θα κατακτήσει το πρωτάθλημα με 30 βαθμούς διαφορά από τον Παναθηναϊκό!».
«ΙΚΑΝΟΣ ΝΑ ΠΕΤΥΧΕΙ ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ»
Δέκα χρόνια μετά από εκείνον, ένας άλλος κεντρικός αμυντικός με ρίζες απ’ το Μαρόκο αγωνίζεται στον Ολυμπιακό: «Ξέρω τον Μάνουελ ντα Κόστα, έστω κι αν δεν έχουμε προσωπική επαφή, ώστε να μιλάμε συχνά. Είναι πολύ καλός τύπος, δουλεύει πολύ και θέλει να δίνει πάντοτε τον καλύτερό του εαυτό. Είναι ικανός να πετύχει σπουδαία πράγματα, εάν παραμένει συγκεντρωμένος επί 90 λεπτά σε κάθε παιχνίδι. Ξέρεις, αυτό είναι το πρόβλημα με τους αμυντικούς. Μπορεί να είσαι εξαιρετικός για 89 λεπτά και να αφαιρεθείς έστω και για ένα λεπτό, αλλά αυτό να είναι αρκετό για να γίνει η ζημιά. Σύγκρινέ το με τους επιθετικούς: για 89 λεπτά μπορεί απλώς να… περπατούν, σε μία στιγμή όμως να σκοράρουν ένα γκολ και να γίνουν ήρωες!», τόνισε ο Ουαντού, που στο φινάλε της καριέρας του πέρασε εφιαλτικές στιγμές στο Κατάρ, απ’ όπου δυσκολεύτηκε να απεμπλακεί.
«Αν το Κατάρ δεν αλλάξει τον τρόπο που συμπεριφέρεται στους ανθρώπους που δουλεύουν για την προετοιμασία του Παγκοσμίου Κυπέλλου, τολμώ να πω ότι το 2022 θα έχουμε το Παγκόσμιο Κύπελλο της ντροπής! Είναι εύκολο να πας εκεί, αλλά δύσκολο να φύγεις. Μπορεί να υπογράψεις ένα συμβόλαιο πολυετές, κανείς δεν σου εγγυάται, όμως, ότι θα το τηρήσουν. Κι αν εσύ θελήσεις έπειτα να αποχωρήσεις απ’ τη χώρα, πρέπει να συναινέσει εκείνος που σε πληρώνει, ειδάλλως δεν σου το επιτρέπουν! Προσέφυγα στη FIFA για να σεβαστούν το συμβόλαιό μου και ζήτησα να φύγω, υπαιτιότητα της ομάδας. Εκείνοι, για να μου το επιτρέψουν, μου ζήτησαν να αποσύρω την καταγγελία μου, για να μη χαλάσει η εικόνα του Κατάρ προς τα έξω. Αρνήθηκα να το κάνω και τους είπα ότι θα προσέφευγα στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, διότι η ελευθερία μου αμφισβητούνταν. Επειτα από καιρό μού επέτρεψαν να φύγω, αλλά με την απειλή πως η αντιδικία μαζί τους θα καθυστερούσε να εκδικαστεί, επειδή όπως μου είπαν είναι πανίσχυροι στη FIFA! Υπάρχουν πολλοί παίκτες που συναινούν στην καταπάτηση των ανθρωπίνων, πρώτα απ’ όλα, δικαιωμάτων τους και ακόμα μένουν κολλημένοι εκεί!», εξήγησε ο Ουαντού, ο οποίος έπειτα από διετή αντιδικία με την ομώνυμη ομάδα του Κατάρ, στην οποία ενεπλάκη και η FIFPro, μπόρεσε το 2012 να πάρει πίσω το διαβατήριό του και να επιστρέψει στη Γαλλία, για να κλείσει την καριέρα του στη Νανσί.
«Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΔΥΝΑΤΟΤΕΡΗ»
Ως άνθρωπος που γνωρίζει από δυσκολίες, ο 57 φορές διεθνής Μαροκινός βετεράνος στόπερ αναφέρθηκε και στα… ζόρια που βιώνει ο κόσμος στην Ελλάδα: «Γνωρίζω ότι περνούν δύσκολες στιγμές, αλλά ο πολιτισμός που μετέδωσε σ’ ολόκληρο τον κόσμο τη δημοκρατία και τις πανανθρώπινες αρχές, είναι σίγουρο ότι θα βρει τρόπο για να επιβιώσει. Η Ελλάδα είναι ένας υπέροχος τόπος, με υπερήφανους και ευπατρίδες ανθρώπους. Πρέπει όλοι να πατήσετε γερά στα πόδια σας και η Ελλάδα θα γίνει δυνατότερη. Την αγάπη μου σ’ όλους τους φαν του Θρύλου και ειδικά στα παιδιά της Θύρας 7!».