Την Μητρόπολη της Βοστώνης επισκέφθηκαν οι εκπρόσωποι του Θρύλου στο περιθώριο της 2ης μέρας του Συνεδρίου του Χάρβαρντ όπου είχε ομιλία ο κ. Καρεμπέ.
Ιδιαίτερη ήταν η 2η μέρα του Συνεδρίου για το ποδόσφαιρο (Soccer as a Global Phenomenon) που συνδιοργανώνουν Ολυμπιακός και Χάρβαρντ. Και ήταν ιδιαίτερη καθώς πέρα από τις εργασίες του Συνεδρίου τα μέλη της αποστολής του Θρύλου είχαν τη χαρά, νωρίτερα μέσα στην ημέρα, να επισκεφθούν την Ιερά Μητρόπολη της Βοστώνης. Εκεί, οι άνθρωποι που εκπροσωπούν τον Ολυμπιακό σ' αυτό το σημαντικό Συνέδριο έγιναν δεκτοί από τον Μητροπολίτη Μεθόδιο. Του παρέδωσαν μάλιστα και μια φανέλα της ομάδας με το όνομά του και τον αριθμό 1 στην πλάτη.
Στη συνάντηση που διεξήχθη σε πολύ ωραίο κλίμα έγινε συζήτηση και για τις εργασίες του Συνεδρίου, τον Ολυμπιακό αλλά και, όπως ήταν φυσικό, για τις πολλές και σημαντικές φιλανθρωπικές δράσεις του κορυφαίου ελληνικού Συλλόγου αλλά και της Μητρόπολης. Υπήρξε και επέκταση στο προσφυγικό ζήτημα για το οποίο ο Ολυμπιακός έδειξε τεράστια ευαισθησία και κινητοποιήθηκε άμεσα. Από πλευράς του Σεβασμιώτατου έγινε ενημέρωση και για τα καλοκαιρινά camps που διοργανώνει η Μητρόπολη με μεγάλη επιτυχία.
Ακολούθως οι κ.κ. Θεόδωρος Γιαννίκος (Δ' Αντιπρόεδρος της ΠΑΕ και νομικός σύμβουλος), Κριστιάν Καρεμπέ (Σύμβουλος στρατηγικής της Διοίκησης), Κυριάκος Δουρέκας (Διευθυντής Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου) και Κώστας Βερνίκος (Διευθυντής Διεθνών Σχέσεων) παρακολούθησαν τη 2η μέρα του Συνεδρίου που συνδιοργανώνει ο Ολυμπιακός με το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και το Weatherhead Center for International Affairs.
Κατά τη διάρκεια της 2ης αυτής μέρας υπήρξε και ομιλία του κ. Καρεμπέ, ο οποίος αναφέρθηκε στο θέμα του Συνεδρίου, δηλαδή το ποδόσφαιρο ως παγκόσμιο φαινόμενο και παρουσίασε με τον δικό του τρόπο διάφορες πτυχές του. Μίλησε για τη δυναμη και την επιρροή που έχει στην κοινωνία μας το αγαπημένο σε όλους άθλημα, για τις δικες του εμπειρίες και την πορεία στον χώρο, και τους τρόπους με τους οποίους το ποδόσφαιρο μπορεί να συνεισφέρει στην κοινωνία.
«Το ποδόσφαιρο είναι μια γλώσσα δίχως λόγια. Είναι ένα συναίσθημα αφού η μέρα ενός ανθρώπου μπορεί να χαλάσει αν ηττηθεί ή να γίνει καλύτερη αν κερδίσει», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Καρεμπέ για να συνεχίσει: «Ο κόσμος γίνεται μικρότερος. Τα γεωγραφικά σύνορα έχουν... σπάσει χάρη στην τεχνολογία μέσω των ψηφιακών και κοινωνικών μέσων δικτύωσης ή των καναλιών μέσω διαδικτύου. Υπάρχουν εκατομμύρια οπαδοί της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ή της Μπαρτσελόνα που δεν κατάγονται από το Μάντσεστερ ή την Βαρκελώνη. Το ποδόσφαιρο είναι, ταυτόχρονα, προϊόν και εκδήλωση πολιτισμού. Κι αυτό γιατί ενσωματώνει τέχνη, για την απόδειξη της οποίας φέρτε μόνο στο νου σας τις ντρίμπλες διάσημων παικτών.
Λειτουργεί και ως όχημα ταυτότητας. Αρκετοί από 'μας αυτοπροσδιοριζόμαστε μέσω των προτιμήσεών μας στην ομάδα μας ή τις εθνικές μας. Λέμε: χάσαμε ή κερδίσαμε. Εξάλλου, αρκετές παγκόσμιες αντιπαλότητες μεταξύ ομάδων στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο, δεν είναι απλά έχθρες πόλεων αλλά και κουλτούρας, γλώσσας, πολιτικής, ακόμα και ιστορίας. Το ποδόσφαιρο είναι όχημα για να σπάσουμε εμπόδια όπως ο ρατσισμός, ο σεξισμός και οι διαφόρων ειδών διακρίσεις. Ένα σπουδαίο «εργαλείο» για κοινωνική ευθύνη και φιλανθρωπικές ενέργειες και συνεργασίες σαν κι αυτή που έχουμε κάνει εμείς στον Ολυμπιακό με την UNICEF.
Το ποδόσφαιρο χαρίζει σε πολλούς νέους ανθρώπους, κορίτσια και αγόρια, όχι απλά αναμνήσεις, αλλά και ικανότητες. Βοηθάει στην ανάπτυξη της συνεργασίας, του υγιούς ανταγωνισμού, της αυτοπειθαρχίας, της καλύτερης έκφρασης, της φιλοτιμίας, της συλλογικότητας, της κατανόησης και αποδοχής του ότι ο κόσμος δεν είναι πάντα δίκαιος. Μια ταυτόχρονη αίσθηση χαράς και απόγνωσης».
Πέρα από την ομιλία του κ. Καρεμπέ, υπήρξαν φυσικά και άλλες πολύ ενδιαφέρουσες στο πρόγραμμα του Συνεδρίου. Έγινε ανάλυση για το ποδόσφαιρο κατά τη διάρκεια του «Ψυχρού Πολέμου», ενώ αναπτύχθηκαν και άλλα θέματα όπως «Παγκοσμιοποίηση και ποδόσφαιρο» και «Μετανάστευση, από τον Νότο στον Βορρά και από τον Βορρά στον Νότο». Το Συνέδριο συνεχίζεται και αύριο, 16/4.
Πατώντας ΕΔΩ μπορείτε να μελετήσετε όλες τις πτυχές του σεμιναρίου “Soccer as a Global Phenomenon” και να λάβετε ακόμη περισσότερες πληροφορίες για τις «εργασίες» του.