Σάββατο 19 Μαρτίου 2011

ΜΕΛΜΠΕΡΓΚ: ΟΙ ΒΑΘΜΟΙ ΤΗΣ ΔΙΑΦΟΡΑΣ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝ ΠΟΤΕ ΛΑΘΟΣ!


Ο Όλοφ Μέλμπεργκ, ο «βράχος» του Ολυμπιακού και της Εθνικής Σουησίας έδωσε μια μεγάλη συνέντευξη στο theplayer.gr, μιλώντας για όλα και για όλους. Πάντα συγκροτημένος χωρίς βαρύγδουπες εκφράσεις, χωρίς να προκαλεί. Ένας σταρ της μπάλας που σέβεται τον εαυτό του και ως εκ τούτου τους άλλους;

Ας δούμε τι είπε στο α΄ μέρος της συνέντευξης …αύριο θα ακολουθήσει το β΄ μέρος.

Είστε πολύ κοντά στο να κερδίσετε τον τίτλο στην Ελλάδα. Τι συνέβαλε σε αυτή τη μεγάλη διαφορά; Ήταν η άμυνα; Η επίθεση; Η και τα δύο μαζί;

«Ο Ολυμπιακός πάντα θέλει να κερδίζει τίτλους. Αυτό φαίνεται και από την πορεία του όλα αυτά τα χρόνια. Όλα αυτά που είπες ήταν μέσα στα πράγματα που συνέβαλαν στο να πάρουμε τον τίτλο. Είμαστε πολύ δεμένο σύνολο, δεχτήκαμε κατά τη διάρκεια της σεζόν πολύ λίγα γκολ, ενώ στην επίθεση ήμασταν αποτελεσματικοί. Επίσης είχαμε λίγους τραυματισμούς. Ξεκινήσαμε νωρίς τη σεζόν, λόγω των προκριματικών και έτσι ήμασταν έτοιμοι για τη δύσκολη συνέχεια. Τα πήγαμε πολύ καλά και αυτό αποτυπώνεται στην πορεία μας».

Ο τίτλος αυτός είναι και προσωπική δικαίωση για τον αποκλεισμό από το Europa League; Είχατε να αποδείξετε κάτι;

«Πάντα βάζεις στόχους. Το Europa League ήταν μια μεγάλη ευκαιρία, αλλά μετά συγκεντρωθήκαμε στο πρωτάθλημα. Δεν ξεχωρίσαμε την Ευρώπη από το ελληνικό πρωτάθλημα. Μπορεί να είναι κλισέ, αλλά κοιτάζαμε κάθε ματς ξεχωριστά. Πριν από εδώ ήμουν επίσης σε ένα μεγάλο σύλλογο, τη Γιουβέντους και έτσι είχα συνηθίσει να αγωνίζομαι σε πολλά παιχνίδια τη σεζόν. Δεν υπάρχουν μεγάλα και μικρά παιχνίδια. Το έχω βιώσει και στο εξωτερικό και εδώ. Από τα φιλικά του καλοκαιριού κιόλας έβλεπα φιλάθλους να ακολουθούν την ομάδα, να μας στηρίζουν πολύ, να γεμίζουν το γήπεδο, κάτι που σημαίνει πως ο σύλλογος είναι μεγάλος και υπάρχουν απαιτήσεις. Επίσης σε σχέση με πέρσι δεν είχαμε πολλούς τραυματισμούς. Επαιξε και αυτό σημαντικό ρόλο».

Τη φετινή σεζόν δεν είχατε τραυματισμούς. Αυτό είχε να κάνει με την τύχη ή κρύβεται ένα μυστικό πίσω απ’ αυτό;

«Την περσινή σεζόν ξεκινήσαμε πολύ νωρίς λόγω ChampionsLeague και το ίδιο έγινε και φέτος. Έχω συνηθίσει αυτό το πρόγραμμα. Ξεκινήσαμε νωρίς, ξέραμε πως θα έχουμε πολλά παιχνίδια μπροστά μας και έτσι ήμουν έτοιμος. Φέτος ήταν πιο απλά τα πράγματα. Πέρυσι για παράδειγμα είχαμε τέσσερις διαφορετικούς προπονητές! Αυτό σημαίνει πολλά. Αλλάζαμε τρόπο προπόνησης, τρόπο παιχνιδιού, ακόμα και τρόπο διατροφής. Όλο αυτό είναι δύσκολο για κάποιον που δεν είναι νέος. Είχαμε άλλες εντολές από διαφορετικούς γυμναστές και όλα άλλαζαν συνεχώς. Δεν ήταν εύκολο να λαμβάνεις τόσα μηνύματα από τόσους διαφορετικούς ανθρώπους και να μπορείς να ανταποκρίνεσαι. Κάπου υπήρχε μια σύγχυση. Φέτος τα πράγματα πήγαν πιο ομαλά».

Τελικά, υπάρχει κάτι που κρατάς από την περσινή σεζόν;

«Ακόμα και να διανύσεις μια κακή σεζόν, πάντα κρατάς πράγματα. Πρέπει να παίρνεις θετικά πράγματα από τον καθένα. Από τον κάθε προπονητή, τον κάθε φυσιοθεραπευτή, τον κάθε γυμναστή. Πέρυσι παίξαμε στο Τσάμπιονς Λιγκ, είχαμε έναν ωραίο όμιλο, τα πήγαμε καλά και θα μπορούσαμε να φτάσουμε πολύ μακριά αν είχαμε και λίγη τύχη μαζί μας. Επίσης πέρυσι μπορεί να μην πήραμε το πρωτάθλημα, αλλά νικήσαμε δύο φορές τον Παναθηναϊκό, κάτι σημαντικό και για το σύλλογο και για εμάς. Τελικά τερματίσαμε δεύτεροι και έπρεπε να πούμε πως ο Παναθηναϊκός ήταν η καλύτερη ομάδα, αλλά δε νιώθαμε έτσι. Ξέραμε πως μπορούσαμε περισσότερα».

Είσαστε πολύ κοντά στο να κάνετε φιέστα. Και άκουσα προ ημερών που έλεγες πως αυτός θα είναι ο πρώτος σου τίτλος στο εξωτερικό (είχε πάρει και έναν στη Σουηδία με την ΑΙΚ Στοκχόλμη). Σημαίνει κάτι για εσένα;

«Δεν θέλω να «δέσω» κάτι μέχρι να πάρουμε το πρωτάθλημα. Πρέπει να είμαστε συγκεντρωμένοι μέχρι το τέλος της σεζόν, μέχρι να πανηγυρίσουμε στα αλήθεια. Πρέπει πρώτα να νικήσουμε την ΑΕΚ.Μετά θα δω πως νιώθω. Θέλω να πανηγυρίσουμε τη νίκη και τον τίτλο μπροστά στο κοινό μας. Πάντως, από την εποχή της ΑΙΚ είμαι διαφορετικός άνθρωπος, διαφορετικός παίκτης. Ο τίτλος στη Σουηδία ήταν πολλά χρόνια πίσω, έτσι είμαι ενθουσιασμένος. Δεν έχω κερδίσει κάτι εδώ και πολύ καιρό, ενώ τα παιδιά που είναι χρόνια στην ομάδα είναι πιο συνηθισμένα!».

Υπήρχε κάποια στιγμή φέτος, κάποιος αγώνας που είπες «αφού πήραμε αυτό το ματς, θα πάρουμε τον τίτλο»; Η τέλος πάντων μια στιγμή που θεωρείς εσύ ως σημαντικότερη στη φετινή πορεία; Ως στιγμή κλειδί, που έκανε τη διαφορά;

«Οχι δεν θα το έλεγα. Αυτό που μπορώ να πω, όμως, είναι ότι ήμασταν δεμένοι από την αρχή της σεζόν, παίρναμε τα αποτελέσματα που έπρεπε, παίζαμε καλό ποδόσφαιρο και όπου έπρεπε ήμασταν ανώτεροι. Αυτό είναι το σημαντικό. Πολλοί λένε πως τα μεγάλα παιχνίδια έχουν αξία, αλλά δεν σου δίνουν πάντα το πρωτάθλημα».

Παίκτης που έκανε τη διαφορά υπάρχει;

«Θα έλεγα ότι όλοι βοήθησαν. Ακόμα και αυτοί που δεν ξεκινούσαν, αλλά έμπαιναν ως αλλαγή. Όπως είπα, ήμασταν πολύ δεμένοι και όλοι προσφέραμε. Στην άμυνα δεχθήκαμε λίγα γκολ, στην επίθεση σκοράραμε με καλή συχνότητα. Παράλληλα είχαμε και τρεξίματα. Είμαστε δεμένοι. Όλοι κάνουν κάτι διαφορετικό που βοηθάει. Οι αμυντικοί δεν επιτρέπουν τα γκολ και βοηθάνε στην προώθηση της μπάλας, οι μέσοι ελέγχουν την κατοχή της μπάλας, οι ακραίοι ντριμπλάρουν και τραβούν παίκτες, οι επιθετικοί βάζουν τα γκολ… Όλοι βοηθάμε».

Πολλοί λένε, πάντως, πως εσύ με τον Αβραάμ (σ.σ Παπαδόπουλο) ήσασταν από τους σημαντικότερους παίκτες. Δέσατε πολύ καλά, υπάρχει αλληλοκάλυψη μεταξύ σας, ξέρετε πώς να συμπεριφερθείτε στον αγωνιστικό χώρο…

«Δεν ξέρω. Πάντα είναι σημαντικό ένα δίδυμο να είναι δεμένο. Έχουμε δεχθεί περίπου 14 γκολ και αυτό είναι σημαντικό. Όταν δέχεσαι περίπου 15 τέρματα τη σεζόν μπορεί να μην είναι σίγουρο πως θα πάρεις το πρωτάθλημα, αλλά έχεις πολύ καλές πιθανότητες. Σίγουρα η συνεργασία μας έπαιξε ρόλο, αλλά όπως είπα όλοι βοηθάμε. Μην ξεχνάτε πως σε περίπτωση τραυματισμού τα δεδομένα αλλάζουν, πρέπει να προσαρμοστείς σε άλλα δεδομένα».

Πολλή κουβέντα έχει γίνει για τον κ. Μαρινάκη και τον κ. Βαλβέρδε. Πως η συνεργασία αυτών των δύο, το γεγονός ότι τα δίνουν όλα στο σύλλογο. Ο ένας παρέχει τα πάντα στην ομάδα, ο άλλος λαμβάνει την εμπιστοσύνη της διοίκησης και μεταφέρει απερίσπαστα τις γνώσεις του στους παίκτες. Κατ’ επέκταση αυτό βοηθάει και σας στο να δουλεύετε πιο συγκεντρωμένα. Είναι έτσι τα πράγματα;

«Δεν ξέρω ποια είναι ακριβώς η συνεργασία του προέδρου με τον προπονητή. Αντιλαμβάνομαι όμως ότι όλα δουλεύουν καλά και αυτό βοηθάει στο να υπάρχει ηρεμία. Ο στόχος είναι να είμαστε συγκεντρωμένοι τόσο στην προπόνηση, όσο και στα παιχνίδια. Αυτό κάνει και τους παίκτες να νιώθουν πιο καλά. Ο σύλλογος τα δίνει όλα, μας υποστηρίζει και εμείς ανταποκρινόμαστε».

Τι θέλω να σου πω με την προηγούμενη ερώτηση. Για παράδειγμα ήρθε ο κ. Μαρινάκης στην προπόνηση μετά από κάποια άτυχα αποτελέσματα, στήριξε τον προπονητή και διατηρήθηκε η ηρεμία στην ομάδα. Έχεις καταλάβει κάτι ξεχωριστό πάνω σε αυτό;

«Εχω καταλάβει ότι έχει βοηθήσει δουλεύουμε όλοι καλά μαζί. Μας έχει βοηθήσει πώς είμαστε συγκεντρωμένοι στη δουλειά μας. Από εμάς, τους παίκτες, μέχρι τον προπονητή, τους φυσιοθεραπευτές, τους γυμναστές… Είναι νέος στο παιχνίδι όπως ξέρω, έτσι προσπαθεί και να μας βοηθήσει και να μάθει από εμάς».

Πολλοί άσκησαν κριτική σε κάποιες εμφανίσεις σας σε εκτός έδρας παιχνίδια. Ποια είναι η δική σου οπτική;

«Δεν μπορείς να είσαι τέλειος σε κάθε παιχνίδι. Υπάρχουν και περιπτώσεις που υστερείς.

Το καλό είναι ότι δεν επηρεαστήκαμε από κάποιες ήττες. Αντιδράσαμε σωστά έχουμε φτάσει μια ανάσα μακριά από την κατάκτηση του πρωταθλήματος».

Η γνώμη σου για τον Βαλβέρδε ποια είναι; Ποια είναι η διαφορά που επέβαλλε στο παιχνίδι του Ολυμπιακού και έκανε τη διαφορά σε σχέση με πέρσι;

«Νομίζω ότι γίναμε πιο συμπαγείς στην άμυνα και είχαμε μεγαλύτερη ταχύτητα στην επίθεση».

Είπες για ταχύτητα. Είναι τελικά τόσο σημαντικό στοιχείο στο μοντέρνο ποδόσφαιρο;

«Είναι σημαντικό όπως όλα τα άλλα. Πέρσι δημιουργούσαμε κάποιες καταστάσεις, αλλά στην τελική προσπάθεια είχαμε πρόβλημα. Θα έλεγα ότι φέτος έχουμε περισσότερη ταχύτητα όσον αφορά τις πάσες για γκολ, αλλά και στην εκτέλεση των τελικών μας προσπαθειών.

Τελικά φτάνοντας προς το τέλος της σεζόν ποια πιστεύεις ήταν η διαφορά μεταξύ Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού; Τι είναι αυτό που δίνει στον Ολυμπιακό να βρίσκεται 3 βαθμούς μακριά από τον τίτλο και 10 από τον μεγάλο του αντίπαλο;

«Πιστεύω πως όλη τη σεζόν ήμασταν η καλύτερη ομάδα και αυτό θα κάνουμε μέχρι τέλους. Πέρυσι ο Παναθηναϊκός πήρε τα ματς που έπρεπε και φέτος το κάναμε εμείς. Εμείς βελτιωθήκαμε και φτάσαμε ως εδώ. Στο τέλος, όταν κάνεις τον απολογισμό και βλέπεις αυτή τη διαφορά, τότε αυτό μιλάει από μόνο του. Οι βαθμοί της διαφοράς δεν κάνουν ποτέ λάθος».

Κατηγορία:

Για τους συντάκτες:

Και Τα Μυαλά Μας Κόκκινα Βαμμένα...
Ακολουθήστε μας μέσω Facebook , Twitter , Youtube, olympiacos-blog-tube και RSS

ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ BLOG

ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ BLOG ΕΙΝΑΙ Η ΣΥΛΛΟΓΗ ΚΑΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ EIΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΔΙΑΦΟΡΑ Μ.Μ.Ε. ΠΟΥ AΦΟΡΟΥΝ ΤΟ ΘΡΥΛΟ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΟΜΟΪΔΕΑΤΩΝ ΜΑΣ. ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΟΥΤΕ ΕΙΜΑΣΤΕ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ & ΔΕΝ ΑΠΟΣΚΟΠΟΥΜΕ ΣΕ ΚΕΡΔΟΣ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ BLOG

free counters
Μέσα κοινωνικής δικτύωσης και RSS του Blog :