Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2011

ΜΕ ΤΟΝ ΘΡΥΛΟ ΩΣ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ! *ΒΙΝΤΕΟ*


Σαν σήμερα πριν 63 χρόνια εκτελέστηκε ο Νίκος Γόδας, ένας από τους μεγαλύτερους Ολυμπιακούς στην ιστορία του πιο ένδοξου συλλόγου της χώρας, ο οποίος σαν τελευταία επιθυμία στο εκτελεστικό απόσπασμα, είχε να φορέσει την ερυθρόλευκη ριγωτή φανέλα με τον δαφνοστεφανωμένο έφηβο στο στήθος!

Ρίγος, ανατριχίλα, απόδειξη του πόσο διαφορετικό είναι να λατρευείς τον Θρύλο της Ελλάδας!

Το 1942 και 1943, έκανε τα καλύτερά του παιχνίδια με τον Ολυμπιακό, ιδιαίτερα σε ένα ματς με τον ΠΑΟ για το κύπελλο Χριστουγέννων (5-2) ενώ πλέον είχε γίνει λοχαγός.

Η τελευταία επιθυμία ενός μελλοθάνατου αγωνιστή στις φυλακές της Κέρκυρας, μεσούντος του εμφυλίου πολέμου στην Ελλάδα, ήταν συγκλονιστική και μόνο αν είσαι ΓΑΥΡΟΣ μπορείς να την νιώσεις στο πετσί σου!

Ο καταδικασμένος σε θάνατο Νίκος Γόδας, όταν τα χαράματα της 19ης Νοεμβρίου του 1948 τον ειδοποίησαν οι φύλακες ότι τον ζητούν στη διεύθυνση, είχε μια τελευταία επιθυμία...

«Θέλω να με εκτελέσετε με τη φανέλα του Θρύλου»

Ζήτησε την ερυθρόλευκη φανέλα και το άσπρο σορτσάκι και πορεύθηκε για την εκτέλεση, στο νησάκι Λαζαρέτο, μπροστά στο λιμάνι της Κέρκυρας...

Οι υπόλοιποι κρατούμενοι, μελλοθάνατοι, ισοβίτες ή με μεγάλες ποινές, στριμώχτηκαν στα σίδερα του κελιού τους και άρχισαν να φωνάζουν όπως έκαναν σε κάθε εκτέλεση:

«Λαέ της Κέρκυρας, πάλι απόψε παίρνουν αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης για εκτέλεση».

Η φυλακή αντηχούσε από τις φωνές που μπορεί να ακούγονταν μέχρι τα σπίτια απέναντι, αλλά σε λίγη ώρα ο Μικρασιάτης Νίκος Γόδας, τριάντα χρονών, βασικός ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού στα χρόνια της Κατοχής, στεκόταν μπροστά στο απόσπασμα φορώντας τη φανέλα του «Θρύλου» του, του ΘΡΥΛΟΥ μας!.

«Νενικήκαμεν -ζήτω οι Ολυμπιονίκες του σοσιαλισμού. Γεια σας, συναθλητές μου», ήταν τα τελευταία του λόγια φεύγοντας από τη φυλακή, όπως τα διασώζει ο συγκρατούμενός του εκείνα τα χρόνια Σταμάτης Σκούρτης (σήμερα γενικός γραμματέας του Συλλόγου Εκτοπισθέντων-Φυλακισθέντων Κέρκυρας).

Στο βιβλίο του «Ωσπου να ξημερώσει» (σελ. 318, εκδ. Κιβωτός) περιγράφει ως εξής την εκτέλεση:

«...ο ήλιος σκάει πίσω απ' τα βουνά και δεν ξέρεις τι είναι πιο κόκκινο, η φανέλλα που φοράει κατάσαρκα ο Νίκος, που οι λευκές λωρίδες της κοκκίνησαν απ' το αίμα, ή ο ήλιος; Η οικογένεια του Νίκου Γόδα μού μετέφερε τα λόγια του σε κάποιο απ' τα γράμματά του σε ανύποπτο χρόνο, αφού η εκτέλεση ανακοινωνόταν πάντα στον μελλοθάνατο το τελευταίο βράδυ: "Θέλω να ζήσετε καλά. Πεθαίνω για την πατρίδα και τα ιδανικά μου. Αν κάνετε γιο, να του δώσετε τ' όνομά μου". Κι ο αδελφός του Δημήτρης ονόμασε την κόρη του Νίκη».

Το μεγαλείο σου Θρύλε μου, τελειωμό δεν έχει.

Δείτε στο παρακάτω βίντεο γιατί εμείς οι ΓΑΥΡΟΙ διαφέρουμε από όλους τους άλλους...



Για την ιστορία του Νίκου Γόδα μπορείτε να δείτε περισσότερα στο παρακάτω άρθρο :



Η ΠΑΕ Ολυμπιακός εξέδωσε Δελτίο Τύπου "Στη μνήμη του Νίκου Γόδα".


Αναλυτικά:

"Τιμούμε σήμερα τη μνήμη του Νίκου Γόδα, του ποδοσφαιριστή του ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΣΦΠ, που πριν 63 χρόνια, στις 19 Νοεμβρίου του 1948, εκτελέστηκε στο Λαζαρέτο της Κέρκυρας φορώντας την Ερυθρόλευκη φανέλα και το λευκό σορτσάκι, όπως ήταν η τελευταία του επιθυμία.

Σπάνια μια στιγμή μπορεί να χωρέσει τόσους συμβολισμούς, τόση δύναμη, τόση πίστη σε μεγάλα ιδανικά και τόση αγάπη για τη ζωή μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα του θανάτου. Και η στιγμή που οι σφαίρες βρίσκουν τον Νίκο Γόδα, που το αίμα βάφει κόκκινες και τις λευκές λωρίδες της πιο θρυλικής φανέλας, έγινε σύμβολο που δυναμώνει χρόνο με το χρόνο.

Ο Νίκος Γόδας πολέμησε τους Γερμανούς κατακτητές στην Ηλεκτρική και στην Ανάσταση στο Κερατσίνι, στην Κοκκινιά, στο Πέραμα με θάρρος και αυταπάρνηση. Με ακόμη μεγαλύτερο θάρρος και με ολυμπιακή υπερηφάνεια αντιμετώπισε το εκτελεστικό απόσπασμα και τον θάνατο, υποχρεώνοντας ακόμη και τους εχθρούς του να υποκλιθούν στο μεγαλείο του.
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Σ.Φ.Π."
Κατηγορία:

Για τους συντάκτες:

Και Τα Μυαλά Μας Κόκκινα Βαμμένα...
Ακολουθήστε μας μέσω Facebook , Twitter , Youtube, olympiacos-blog-tube και RSS

ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ BLOG

ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ BLOG ΕΙΝΑΙ Η ΣΥΛΛΟΓΗ ΚΑΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ EIΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΔΙΑΦΟΡΑ Μ.Μ.Ε. ΠΟΥ AΦΟΡΟΥΝ ΤΟ ΘΡΥΛΟ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΟΜΟΪΔΕΑΤΩΝ ΜΑΣ. ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΟΥΤΕ ΕΙΜΑΣΤΕ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ & ΔΕΝ ΑΠΟΣΚΟΠΟΥΜΕ ΣΕ ΚΕΡΔΟΣ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ BLOG

free counters
Μέσα κοινωνικής δικτύωσης και RSS του Blog :